Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Απάντηση Παναγιώτη Ρήγα στο Γιάννη Βρούτση:

«Η Κυβέρνηση να αναγνωρίσει έμπρακτα τη νησιωτικότητα»

Άμεση και σκληρή απάντηση στο Γιάννη Βρούτση έδωσε ο Παναγιώτης Ρήγας ο οποίος υποστηρίζει ότι για τη νησιωτικότητα εργάστηκαν στο παρελθόν βουλευτές από όλα τα κόμματα η τοπική αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς. Η απάντηση του Παναγιώτη Ρήγα έχει ως εξής:

«Καθυστερημένα ανακάλυψε τη νησιωτικότητα ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κος Γ. Βρούτσης.
Μπορεί ο ίδιος να είναι νέος Βουλευτής, αλλά η νησιωτικότητα… τα έχει τα χρονάκια της.
Αρκετά πριν αποφασίσει ο κος Βρούτσης να ασχοληθεί με τις Κυκλάδες, Βουλευτές από όλους τους πολιτικούς χώρους, στελέχη της Τοπικής και νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, επιμελητηριακά στελέχη, επιστημονικοί φορείς, πανεπιστημιακοί και άλλοι, ανέδειξαν την «νησιωτικότητα» ως κυρίαρχο πολιτικό πρόβλημα και διεκδίκησαν -στη βάση κοινά αποδεκτών προτάσεων- την εφαρμογή ειδικών πολιτικών για το νησιωτικό χώρο.
Ορατές και απτές εκφράσεις αυτών των νησιωτικών πολιτικών υπήρξαν στο παρελθόν τα ΜΟΠ, το ειδικό πρόγραμμα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, το υπουργείο Αιγαίου, οι νησιωτικές Περιφέρειες, τα Επαρχεία, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η ίδρυση και λειτουργία σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στα πιο μικρά νησιά, η δημιουργία των Κέντρων Υγείας, η θέσπιση αναπτυξιακών κινήτρων, οι σημαντικές τεχνικές υποδομές και πολλά άλλα.
Σήμερα το πρόβλημα με τη νησιωτικότητα, δηλαδή με την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, δεν είναι ότι δεν έχει αναγνωρισθεί, αλλά ότι η Πολιτεία και εν προκειμένω η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν κάνει το παραμικρό για να αρθούν οι συνέπειές της.
Η ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 101 του Συντάγματος έχοντας την ισχύ συνταγματικής διάταξης, υποχρεώνει και σήμερα τον κοινό νομοθέτη και τη διοίκηση όταν δρουν κανονιστικά να λαμβάνουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών.
η Κυβέρνηση Καραμανλή περιφρονώντας τη συγκεκριμένη συνταγματική επιταγή, επιτείνει με την πολιτική της τις αρνητικές συνέπειες της νησιωτικότητας.
Έτσι καταργεί την Περιφερειακή Διοίκηση της Υγείας (ΔΥΠΕ) στις Κυκλάδες και τη μεταφέρει στον Πειραιά, δημιουργεί γραφειοκρατική και δυσκίνητη αναπτυξιακή υπερπεριφέρεια Κρήτης και νήσων Αιγαίου με έδρα το Ηράκλειο, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τη μελλοντική κατάργηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κωλυσιεργεί προκλητικά τη στελέχωση των μονάδων υγείας στα νησιά, αδιαφορεί για τα προβλήματα του συστήματος αεροδιακομιδής των ασθενών κ.α.
Για τις παραπάνω εχθρικές ενέργειες της Κυβέρνησης προς τα νησιά και ειδικότερα προς τις Κυκλάδες, προφανώς ο κος Βρούτσης δεν μπορεί να επικαλεσθεί ως δικαιολογία την έλλειψη της συνταγματικής αναγνώρισης της νησιωτικότητας.
Όσον αφορά την πρόταση του κ. Βρούτση προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος κα Ψαρούδα - Μπενάκη, σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 101 και τη ρητή αναγνώριση της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού χώρου, ούτε καινούργια είναι, ούτε πρωτότυπη, ούτε πλήρης.
Ήδη από την έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, κατά την προηγούμενη σύνοδο της Βουλής, τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχαν συμπεριλάβει στο σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος σαφή διάταξη σχετικά με τη συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόζει διακριτές νησιωτικές πολιτικές.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μάλιστα στο κυβερνητικό πρόγραμμά του έχει συμπεριλάβει πρόταση για τη δημιουργία ενός «παρατηρητηρίου» που θα ελέγχει αν ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση ενεργούν σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή κάθε φορά που ρυθμίζουν θέματα που αφορούν στο νησιωτικό χώρο.
Συνεπώς ο κος Βρούτσης παραβιάζει ανοιχτές πόρτες με την πρότασή του. Με στόχο τον εντυπωσιασμό και πιστός στην παλαιοκομματική τακτική του «κατόπιν ενεργειών μου», διεκδικεί την πατρότητα μιας πρότασης που άλλοι πριν από αυτόν επεξεργάστηκαν και διατύπωσαν.
Ας αφήσει επομένως τις υποδείξεις και τις νουθεσίες προς τους συναδέλφους του νησιώτες Βουλευτές και ας απαιτήσει από την Κυβέρνηση να σεβαστεί τη συνταγματική επιταγή για εφαρμογή ειδικών πολιτικών προς όφελος των νησιών μας».

1 σχόλιο:

http://naxios.blogspot.com είπε...

Βρε καλώς τον Παναγή από την Καλαμάτα!
Στις 11/03/2008 ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης απέστειλε προς την Πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη επιστολή με την πρότασή του για την αναθεώρηση του άρθρου 101, ζητώντας, να ψηφιστεί από όλους τους νησιώτες Βουλευτές, όλων των κομμάτων, επισημαίνοντας ότι :
«Είναι ώρα ευθύνης για όλους, κυρίως όμως για τους νησιώτες Βουλευτές.»
Μάλιστα η πρόταση αυτή χαιρετήθηκε από όλους και ειδικά από τους Δημάρχους και τα ΜΜΕ των Κυκλάδων, όπως η καθημερινή εφημερίδα των Κυκλάδων«ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ» , το blog του Διευθυντή της marios-voutsinos.blogspot.com/ 2008/03/blog-post_1467.html, η επίσης καθημερινή εφημερίδα των Κυκλάδων «Κυκλαδική», η εφημερίδα της Πάρου «Παριανός Τύπος» parianostypos.blogspot.com/search?updated-max=2008-03-12T07%3A02% 3A00%2B02%3A00. οι ραδιοφωνικοί σταθμοί «Μεσόγειος» και «ΗΧΩ FM» και άλλα κυκλαδικά ΜΜΕ.
Την Τρίτη 18 Μαρτίου ήρθε η απάντηση του Καλαματιανού βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτη Ρήγα ο οποίος, λόγω και του θετικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί, όλοι περίμεναν να φερθεί με πολιτική γενναιότητα και να τιμήσει τον τόπο που τον φιλοξενεί και αυτούς που τον αποδέχτηκαν, τον τίμησαν και τον ανέδειξαν δυο φορές πρώτο πολίτη του νομού τους και άλλες δυο φορές βουλευτή τους. Περίμενε κανείς ο κ. Ρήγας να αφήσει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να συμπαραταχθεί με τον κ. Βρούτση υπερψηφίζοντας την καθαρή του πρόταση.
Αντ’ αυτού όμως ο Καλαματιανός βουλευτής απάντησε με τη γνωστή του μέθοδο, αυτή της λασπολογίας και της ψευδολογίας επιτιθέμενος στον κ. Βρούτση κατηγορώντας τον για εντυπωσιασμό, παλαιοκομματική τακτική και την κυβέρνηση για εχθρικές ενέργειες προς τα νησιά και ειδικότερα προς τις Κυκλάδες, επειδή λέει ότι η έδρα της Περιφερειακής Διοίκησης Υγείας (ΔΥΠΕ) μεταφέρθηκε από τις Κυκλάδες στον Πειραιά.
Και συνεχίζοντας το παραλήρημα του ο Καλαματιανός βουλευτής κ. Ρήγας εγκαλεί τον κ. Βρούτση ότι «καθυστερημένα ανακάλυψε τη νησιωτικότητα» και ασχολήθηκε με τις Κυκλάδες.
Εδώ όμως ο Καλαματιανός βουλευτής κ. Ρήγας παραβιάζει ανοιχτές πόρτες διότι πολύ πριν αυτός ανακαλύψει τις Κυκλάδες και αποφασίσει να πολιτευθεί στον φιλόξενο νομό μας, η οικογένεια του κ. Βρούτση ζούσε στις Κυκλάδες. Μάλιστα ο παππούς του, από τον πατερά του, υπήρξε πρόεδρος στο μεγαλύτερο χωριό των Κυκλάδων, το Φιλώτι. Ας αφήσει επομένως τα πότε και τα ποιος, και ας βγει με πολιτική γενναιότητα να στηρίξει την πρόταση Βρούτση.