Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Ανύπαρκτη η φροντίδα για το αλσύλλιο της Εκατονταπυλιανής

Δελτίο τύπου του ΜΕΑΣ «ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ»

Υπάρχουν δίπλα μας σημαντικοί χώροι που τους θεωρούμε δεδομένους και συχνά δεν τους δίνουμε την προσοχή που θα έπρεπε, ακριβώς γι αυτό το λόγο. Ωστόσο αυτοί συνεχίζουν σιωπηλά να συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινής μας ζωής, αν και λόγω της έλλειψης της απαραίτητης φροντίδας συνεχώς υποβαθμίζονται.
Λαμπρό παράδειγμα ενός τέτοιου χώρου αποτελεί το αλσύλλιο της Εκατονταπυλιανής. Η μικρή αυτή όαση πρασίνου, από τις ελάχιστες πλέον στο οικισμό της Παροικίας, πέρα από την αναμφισβήτητη αισθητική απόλαυση που μπορεί να προσφέρει, συμβάλει στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής, συγκρατεί τη σκόνη και τους ρύπους που προέρχονται από το δρόμο υψηλής κυκλοφορίας με τον οποίο συνορεύει και λειτουργεί ως ηχομόνωση, προστατεύοντας την εκκλησία και τα δημόσια κτήρια (μουσείο και σχολεία) που βρίσκονται δίπλα του.
Παρόλα αυτά, η φροντίδα του Ιερού Προσκυνήματος, της Πολιτείας και αν θέλετε και του καθενός από εμάς απέναντί του είναι ανύπαρκτη.
Εδώ και καιρό, τα δέντρα έχουν προσβληθεί από μία ασθένεια (από κάποιο έντομο) η οποία οδηγεί στην καταστροφή τους και πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα κατάλληλη θεραπεία. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή μέριμνα για την καθαριότητα του χώρου. Αυτά όσο αφορά τη στοιχειώδη συντήρηση του αλσυλλίου.
Στο κοντινό μέλλον θα μπορούσε να γίνει μελέτη δεντροφύτευσης και άλλων ειδών, εκτός των κωνοφόρων που κυριαρχούν, ώστε το αλσύλλιο να γίνει πιο ανθεκτικό στις προσβολές ασθενειών που απειλούν ένα είδος, καθώς επίσης μελέτη διαμόρφωσης του χώρου με προδιαγραφές που θα σέβονται τις περιβαλλοντικές και αισθητικές ανάγκες που εξυπηρετεί το αλσύλλιο, ώστε να αποτελέσει ζωντανό χώρο αναψυχής των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.
Τη σημασία των παραπάνω επιτείνει το γεγονός ότι δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει εναλλακτικός αντίστοιχος χώρος στην περιοχή αυτή της Παροικίας, καθώς οι οικιστικές ανάγκες οδηγούν τη χρήση γης σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση.
Ας αναλάβει λοιπόν ο καθένας από μας με τον τρόπο του, αλλά κυρίως το Ιερό Προσκύνημα της Εκατονταπυλιανής και η Πολιτεία, τις ευθύνες που αναλογούν, προκειμένου να πετύχουμε τα αυτονόητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: