Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Κος Χαράλαμπος Κόκκινος, ανταποκρινόμενος στη πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που πραγματοποιήθηκαν στην Πλατεία Μιαούλη στην Ερμούπολη, την Πέμπτη 1η Μαΐου 2008 και απεύθυνε χαιρετισμό.
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κου Χαράλαμπου Κόκκινου.
«Εργαζόμενοι και εργαζόμενες της Σύρας, του Ιστορικού νησιού που ήταν πάντα στην πρωτοπορία των αγώνων για τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις, που συμπυκνώνει η Πρωτομαγιά. σαν ορόσημο τιμής - αγώνων για μια κοινωνία ελευθερίας - ισότητας - δικαιοσύνης - αλληλεγγύης, για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και εκμετάλλευση.
Η εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα απόδοσης τιμής στους διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων για δουλειά, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για ικανοποιητικές αμοιβές, για κοινωνική ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα. Είναι ταυτόχρονα ημέρα νηφάλιας σκέψης και ώριμου προβληματισμού, γύρω από τα νέα αιτήματα και τις νέες προκλήσεις που φέρνει μαζί της η νέα εποχή. Είναι τέλος μέρα γιορτής, μνήμης, μέρα αφετηρίας για νέους αγώνες αλλά είναι και μέρα ενότητας
Χρέος των εργαζομένων είναι να διεκδικούν τη διασφάλιση και τη διεύρυνση των κατακτήσεων τους. Κατακτήσεων που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες και πολλές φορές με αίμα.
Χρέος της πολιτείας είναι:
· να αγωνίζεται για τη διασφάλιση όρων και προϋποθέσεων που εγγυώνται δουλειά για όλους, ασφάλιση για όλους, καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους, ένα καλύτερο αύριο για όλους.
· να εξασφαλίζει στην πράξη ότι το παραγόμενο κοινωνικό προϊόν διανέμεται με δίκαιους όρους, σε όλους τους πολίτες και σε ολόκληρη τη χώρα.
· να συναρθρώνει τα επιμέρους δίκαια αιτήματα των κοινωνικών ομάδων στο πλαίσιο του ευρύτερου, συλλογικού κοινωνικού συμφέροντος
Η πολιτική δικαιώνεται όταν αντιμετωπίζει τα προβλήματα και δεν τα μεταθέτει στο μέλλον. Όταν χαράζει νέους δρόμους και δημιουργεί νέες προοπτικές.Βρίσκομαι σήμερα μαζί σας ως εκπρόσωπος της Νέας Κυβέρνησης, αλλά και ως επικεφαλής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Και με τις δύο αυτές ιδιότητες, με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού, απευθύνομαι ξεχωριστά σε κάθε εργαζόμενη και κάθε εργαζόμενο των νησιών μας, για να τους επαναδιαβεβαιώσω , ότι οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε απέναντί τους ισχύουν στο ακέραιο. Και κορυφαία μας δέσμευση είναι να Χτίσουμε μια Κοινωνία αλληλεγγύης και συνοχής.
Εργαζόμαστε συστηματικά για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό. Για να χτίσουμε μια πραγματικά ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, με δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη, ικανή να παράγει περισσότερες, σταθερότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις δουλειάς.
Είμαι βέβαιος ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την πραγματικότητα. Και είμαι εξίσου βέβαιος ότι συνειδητοποιούν πως η διασφάλιση ενός καλύτερου, κοινού μέλλοντος απαιτεί αλλαγές, ρήξεις και τομές. Ο δρόμος της συντηρητικής διαχείρισης απεδείχθη αδιέξοδος. Είναι τώρα η ώρα για μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν σύντομα την εθνική οικονομία, αλλά και τα οικονομικά κάθε οικογένειας, που θα δημιουργήσουν σταθερό και ασφαλές κλίμα ανάπτυξης και ευημερίας.
Στη μεγάλη αυτή πρόκληση, που αφορά όλους, προχωρούμε με ρεαλισμό και κοινωνική ευαισθησία. Με τόλμη, αλλά και σύνεση. Με διάλογο, συνεννόηση και την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων. Κρατούμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και διαλόγου που έχουμε ανοίξει, αναζητώντας τη σύνθεση για όσα μεγάλα μας ενώνουν.
H επέτειος της εργατικής Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα των εργαζομένων. Το δικαίωμα στην εργασία, την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, τις δίκαιες αμοιβές, την καλύτερη ποιότητα ζωής, την εγγύηση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Η φετινή επέτειος συμπίπτει με την ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας αναπτύχθηκε, δυστυχώς, όπως και πολλά άλλα, στη δημόσια διοίκηση ή στις υποδομές, απρογραμμάτιστα και ευκαιριακά. Σταδιακά, δημιουργήθηκε και στον τομέα αυτό μια γραφειοκρατία με πολυδιάσπαση υπηρεσιών, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, δαιδαλώδη και αντιφατική νομοθεσία. Γίνεται, σήμερα, ένα πολύ σημαντικό βήμα, με μια σειρά μέτρων τα οποία προβλέπονται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προκειμένου να απαλειφθούν οι στρεβλώσεις, να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή, να σταματήσουν οι ανισότητες στις συντάξεις και να σταματήσουν οι σπατάλες στις δαπάνες περίθαλψης. Απέναντι σε αυτή πραγματικότητα δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς σαν Πόντιος Πιλάτος. Ακολουθήσαμε τον δρόμο της ευθύνης. Προτιμήσαμε να αποβούμε μακροπρόθεσμα χρήσιμοι, παρά πρόσκαιρα ευχάριστοι. Διαλέξαμε το δρόμο της υπευθυνότητας αποφεύγοντας τις μεθόδους, της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των πολιτών.
Δεν ήταν δυνατό να πράξουμε διαφορετικά. Μας το υπαγόρευε η ιστορία μας, ως η Παράταξης της ευθύνης και των μεγάλων εθνικών επιλογών. Γι αυτό θεωρούμε πως αποτελεί υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε άμεσα στην οικοδόμηση ενός σύγχρονου, βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος. Το χρειάζεται η Χώρα, το χρειάζεται η κοινωνία. Το χρειάζονται κυρίως οι νεότερες γενιές, οι οποίες καλούνται κάθε χρόνο να πληρώνουν από την τσέπη τους τις υπερβολές, τις αδικίες και τις στρεβλώσεις του σημερινού συστήματος. Οι προκλήσεις της νέας εποχής, μας καλούν να εργαζόμαστε διαρκώς για την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, την εξουδετέρωση της φτώχειας, την αντιμετώπιση της ανεργίας. Θέτουν επιτακτικά, την ανάγκη για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Για πολιτικές που εγγυώνται ασφάλεια και προοπτική για το μέλλον. Η δικαίωση κάθε πολιτικής, περνά μόνο μέσα από την αντιμετώπιση των προβλημάτων και όχι από την μετακύλισή τους στο μέλλον. Οι κοινωνίες που δεν τολμούν, είναι καταδικασμένες να ζουν με τα προβλήματα που τους κληροδότησε το παρελθόν.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η μεγάλη και συνεχώς διευρυνόμενη πλειοψηφία των Ελλήνων, μακριά από περιχαρακώσεις και αγκυλώσεις του χθες, αντιλαμβάνεται την ανάγκη και διεκδικεί αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται ίσες ευκαιρίες και νέες δυνατότητες σε όλους, περισσότερες επιλογές για κάθε πολίτη. Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων συναισθάνεται την ανάγκη για ένα υπεύθυνο, αξιόπιστο, λειτουργικό και πραγματικά κοινωνικό κράτος κοντά στον πολίτη.
Ας δώσουμε λοιπόν στο φετινό εορτασμό ένα νέο και ουσιαστικό περιεχόμενο, συναποφασίζοντας να προχωρήσουμε όλοι μαζί δυναμικά μπροστά. Να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, ώστε να εξασφαλίσουμε συνθήκες για μία ισόρροπη, δυναμική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα και για όλους τους Έλληνες. Για μια κοινωνία συμμετοχής και συνοχής, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
Με σεβασμό στους διαχρονικούς αγώνες των εργαζομένων σήμερα αποτίουμε - άλλωστε και εγώ προέρχομαι από το συνδικαλιστικό κίνημα - τη δέουσα τιμή στους αγώνες της εργατικής τάξης και στοιχιζόμαστε μ’ εκείνες τις δυνάμεις, που χωρίς εξαρτήσεις και δουλείες εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας. Δε συναινούμε στη στρατολόγηση του συνδικαλιστικού κινήματος υπέρ κομματικών ή άλλων σκοπιμοτήτων. Αποσκοπούμε σε ένα συνδικαλιστικό κίνημα δημιουργικό και ώριμο , γνήσιο εκφραστή των πραγματικών συμφερόντων της κοινωνίας και της Πατρίδας μας. Προχωράμε μπροστά. Οικοδομούμε το παρόν, Σχεδιάζουμε το μέλλον. Έτσι θα συνεχίσουμε. Βάζοντας πάνω απ’ όλα τις μεγάλες προτεραιότητες. Τις προτεραιότητες και τους στόχους που μας ενώνουν.
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά όλων των Εργαζομένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: