Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Mε αφορμή την επιχειρούμενη διάσπαση του Εφετείου Αιγαίου το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου εξέδωσε ομόφωνα με την υπ’ αρίθμ. 155/2008 απόφασή του το παρακάτω ψήφισμα:

· Με την προτεινόμενη διάσπαση του Εφετείου Αιγαίου και την ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου υποβαθμίζεται η απονομή δικαιοσύνης στην περιοχή του Αιγαίου από το Ανώτερο Δικαστήριό του, που κατακερματίζεται. Το ιστορικό Εφετείο Αιγαίου που λειτουργεί στη Σύρο συνεχώς από το 1914 δεν είναι κοινή διοικητική υπηρεσία. Είναι η καρδιά της δικαιοσύνης στο Αιγαίο, στον πιο ευαίσθητο εθνικό χώρο της ελληνικής επικράτειας.
· Η επιχειρούμενη διάσπαση του Εφετείου Αιγαίου, εάν πραγματοποιηθεί, θα επιφέρει πλείστα όσα προβλήματα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που σήμερα καλύπτονται χωρίς προβλήματα, με τις μεταβατικές έδρες του, ενώ υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης με την πιθανή μετατροπή του από κύριο δικαστήριο της Σύρου σε μεταβατική έδρα του Εφετείου Πειραιά.
· Η οικονομική επιβάρυνση του κράτους από την ίδρυση νέων δικαστηρίων είναι σαφώς μεγαλύτερη από την απαιτούμενη για την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων όλων των βαθμίδων που σήμερα δυσλειτουργούν σ’ όλους τους νομούς του Αιγαίου.
· Η αναστάτωση που θα δημιουργηθεί στους κατοίκους των νησιών, σε συνδυασμό με την κακή διανησιωτική επικοινωνία είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα επιτείνει την ανασφάλεια των νησιωτών και θα λειτουργήσει μεσοπρόθεσμα αντιαναπτυξιακά σε ολόκληρο το Αιγαίο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου εκφράζει τη συμπαράστασή του στους φορείς που αγωνίζονται για την αποτροπή του επιχειρούμενου εγχειρήματος και θα αγωνιστεί μαζί τους για την παραμονή του Εφετείου Αιγαίου στην Ερμούπολη της Σύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: