Δευτέρα 5 Μαΐου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ

«Νέο Συμπόσιο» στο σπίτι της Λογοτεχνίας στις Λεύκες της Πάρου
ένας καταλύτης για διαπολιτισμικές ανταλλαγές.

Το International Writing Program (IWP) του Πανεπιστημίου της Iowa, ΗΠΑ σε συνεργασία με Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα και το Δήμο της Πάρου, οργανώνει το τρίτο «Νέο Συμπόσιο», το οποίο θα φιλοξενήσει 15 συγγραφείς από όλο τον κόσμο. Η συνάντηση θα γίνει μεταξύ 15-20 Μαΐου στην Πάρο στο «Σπίτι της Λογοτεχνίας» στις Λεύκες όπου φιλοξενήθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια το «Νέο Συμπόσιο». Οι 15 συμμετέχοντες αυτής της χρονιάς έχουν υποβάλλει εισηγήσεις πάνω στο θέμα «Σπίτι-Πατρίδα», οι οποίες θα αποτελέσουν την κοινή βάση για έντονες διαπολιτισμικές συζητήσεις. Τα τελικά κείμενα θα συγκεντρωθούν και θα δημοσιευθούν σε ηλεκτρονικό αρχείο.

Το «Νέο Συμπόσιο» πραγματοποιείται με την επιδότηση του τμήματος Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το ΕΚΕΜΕΛ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου), την Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Δήμο Πάρου.

Το «Νέο Συμπόσιο» αντικατοπτρίζει το μοντέλο της προσωπικής και πνευματικής αλληλεπίδρασης που είχε αποτελέσει κύριο χαρακτηριστικό του International Writing Program στις ετήσιες συνεδρίες του στο Πανεπιστήμιο της Iowa. Το μοντέλο διαθέτει απλότητα και έχει ως βάση την συνεύρεση διανοουμένων από ολόκληρο τον κόσμο, που όταν τους δοθούν οι ευκαιρίες, ακαδημαϊκές και μη, αλληλεπιδρούν. Τα επί μέρους αποτελέσματα δεν είναι ποτέ προβλέψιμα, αλλά έχουν αποδειχθεί κάθε φορά αξιόλογα, είτε πρόκειται για λογοτεχνικές συνεργασίες, μεταφραστικά εγχειρήματα, έμπνευση για καινούρια έργα, όξυνση της διορατικότητας και διεύρυνση της αντίληψης, είτε για την εδραίωση παραγωγικών, μακροχρόνιων φιλικών δεσμών.

Το Συμπόσιο διευθύνουν οι: Christopher Merrill, Ποιητής, Διευθυντής του IWP και Άρτεμις Α. Ζενέτου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: