Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Η ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ για την Αιγαιακή κουζίνα

Ο δήμαρχος κ. Π.Κροντήρας απευθύνει χαιρετισμό ενώ στο πάνελ διακρίνονται ο Δ.Μιχαηλίδης, ο Α.Περιμένης και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ι.Ρούσσος.
Τη Δευτέρα, 12 Μαΐου 2008, στην Τήνο, στις 20.00, στο Σπίτι του Επιχειρηματία, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος και ο γενικός διευθυντής του ΚΕΤΑ Ν.Αιγαίου κ. Γιώργος Καλόστος παρουσίασαν την πρωτοβουλία «Αιγαιακή Κουζίνα». Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Εξωμβούργου, οικονομικός επόπτης του ΚΕΤΑ Ν.Αιγαίου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Κυκλάδων κ. Παναγιώτης Κροντήρας.
Η συνάντηση, έγινε στα πλαίσια προώθησης της Αιγαιακής κουζίνας με 18 περίπου εκδηλώσεις, στην Ρόδο, Ίο, Άνδρο Σύρο Κω, Αστυπάλαια, Σαντορίνη Νάξο, στην Τήνο (που έγινε στις 12/5), Μύκονο, Πάρο, Λέρο (που θα γίνει τη Δευτέρα, 19/5/08 στις 18.00, στη Συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου Crithonis Paradise), Κάλυμνο, Πάτμο, Αμοργό, Σίφνο, Μήλο και Κάρπαθο.
Η εκδήλωση της 12ης Μαΐου 2008 είχε ως προσκεκλημένους ομιλητές τον κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη (Γενικό Γραμματέα της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ και συντονιστή του ΑγρΟραμα) και τον κ. Αναστάσιο Περιμένη (Διευθυντή της Σχολής Γαστρονομίας Chef d’Oeuvre) και θέμα την ανάδειξη της Αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομικής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων και οίνου. Στην εκδήλωση μίλησε και η κα Σ.Ασκέλη.
Σκοπός του Aegean cuisine, είναι να υποστηρίξει επιχειρηματίες και επαγγελματίες στην κοινή προσπάθεια για διεθνή προβολή και καλύτερη εμπορική αξιοποίηση της ιδιαίτερης γαστρονομικής ταυτότητας του Αιγαίου.
Η πολύ επιτυχημένη συνάντηση ολοκληρώθηκε με συζήτηση-διαβούλευση που συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΤΑ Ν.Αιγαίου κ. Γεώργιος Καλόστος, με επίκεντρο την καταγραφή προτάσεων για τα κριτήρια συμμετοχής στο “Aegean cuisine», την καταγραφή συνταγών, τοπικών προϊόντων και παραγωγών, τον τρόπο αναλυτικής περιγραφής μιας συνταγής και τα στοιχεία επικοινωνίας μιας υφιστάμενης επιχείρησης στα πλαίσια του “Aegean cuisine”.
Στα πλαίσια του “Aegean cuisine”, θα δημιουργηθεί ξεχωριστός δικτυακός τόπος με στόχο την ευρύτερη προβολή και διάδοση του γαστρονομικού πολιτισμού και των προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου, θα σχεδιασθεί ειδικό λογότυπο αναγνωρισιμότητας του “Aegean cuisine”, θα αναπτυχθεί μελέτη καθορισμού διαδικασιών συστήματος του “Aegean cuisine”, θα δημιουργηθεί ενημερωτικό έντυπο υλικό (π.χ. Λεύκωμα/βιβλίο, εγχειρίδιο, φυλλάδιο, κάρτες) το οποίο θα εκθέτει και θα προβάλλει επιλογή συνταγών μαγειρικής από τα νησιά των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και, παράλληλα, θα αναδεικνύει τα παραδοσιακά παραγόμενα προϊόντα της Περιφέρειας.
Ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στη σημασία της συμμετοχής των επιχειρηματιών στη διαμόρφωση συστημάτων συλλογικής διαχείρισης και προβολής του καλού ονόματος μιας περιοχής, τόσο ως γενικός Γραμματέας της ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ, που είναι μία ομάδα προβληματισμού για τον Αγροτουρισμό, όσο και σαν Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας, που είναι η οργανωμένη πανελλήνια συνδικαλιστική οργάνωση όλων των επιχειρηματιών αγροτουρισμού.
Η σημαντικότερη συμβολή στη συζήτηση ήταν η παρουσίαση της πρωτοβουλίας «Culinary Heritage», που διαμορφώθηκε από μία ομάδα στελεχών αγροτικής ανάπτυξης το 1998, για όλη την Ευρώπη, με βάση το YSTAD της Νότιας Σουηδίας. Το Culinary Heritage-Τοπική Παραδοσιακή Γαστρονομία, σαν τεχνογνωσία έχει ενσωματωθεί σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα σε πάρα πολλές ομάδες τοπικής δράσης, σε τοπικά σύμφωνα ποιότητας και σε δίκτυα επιχειρήσεων τουρισμού, εξασφαλίζοντας έτσι τη σύνδεση των τοπικώς παραγομένων αγροτικών προϊόντων (γεωργικά, κτηνοτροφικά, αλιευτικά, δασοπονίας κτλ.) με την τοπική βιοτεχνία πρώτης κυρίως μεταποίησης, τον τοπικό πολιτισμό, την τοπική γαστρονομία, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τον τουρισμό και την τοπική ανάπτυξη σε μία συνεχώς ανατροφοδοτούμενη αναπτυξιακή διαδικασία.
Ιδιαιτέρως, έγινε αναφορά στο γινόμενο Γ*Ι*Θ=Α, το οποίο αποτυπώνει ότι οι Γνώσεις (Γ), πολλαπλασιάζονται με τις Ικανότητες (Ι)( και με τη Θέληση (Θ) για να δημιουργήσουν ένα Αποτέλεσμα (Α). Και επειδή η ενσωμάτωση των γνώσεων-εκπαίδευση είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, αλλά και οι ικανότητες (υποδομές, δεξιότητες κτλ.) απαιτούν ή πολύ χρήμα ή επαρκή χρόνο ανάπτυξής τους, ο ταχύτερος τρόπος δημιουργίας αποτελεσμάτων είναι η Θέληση.
Άλλωστε, η αξιοποίηση των τοπικώς παραγομένων προϊόντων, επιτρέπει να μείνει όλη η προστιθέμενη αξία στον τόπο και να δημιουργήσει διαδικασία τοπικής ανάπτυξης.
Ο κ. Α.Περιμένης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 44% των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο, θεωρούν το φαγητό ως ένα από τα πρωτεύοντα κριτήρια του τόπου που θα επισκεφθούν. Το σημαντικότερο πρόβλημα, είναι τι μπορεί κανείς να πει στον ενημερωμένο τουρίστα ο οποίος έχει ταξιδέψει από την άλλη άκρη της Ευρώπης ή και του κόσμου για να δοκιμάσει του παραδοσιακούς ελληνικούς μεζέδες με φρέσκα υλικά και τελικά του προσφέρουν κρύες προτηγανισμένες πατάτες.
Η επόμενη συνάντηση για το «Aegean Cuisine”, θα γίνει στη Λέρο, 19 Μαΐου. Για περισσότερες πληροφορίες: ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου, τηλ. 2281089142 φαξ, 2281089145 και http://www.aegeancuisine.gr/
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια: