Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Να ενταχθούν οι «Κατακόμβες της Μήλου» στον κατάλογο της UNESCO.

Αθήνα 29 Αυγούστου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άμεση ανταπόκριση της
Βουλευτή Κυκλάδων κ. Άριας Μανούσου- Μπινοπούλου
στην πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου
για να ενταχθούν οι «Κατακόμβες της Μήλου» στον κατάλογο της UNESCO.

«Ο αγώνας για τις Κατακόμβες της Μήλου τώρα ξεκινάει!»

Σε πρώτη προτεραιότητα έχει θέσει η Βουλευτής Κυκλάδων κ. Άρια Μανούσου- Μπινοπούλου την προστασία μνημείων που είναι συνώνυμα της χριστιανοσύνης και της μακρόχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών μας. Σε αιχμή του δόρατος των προσπαθειών της έχει αναδείξει την πρωτοβουλία να συμπεριληφθούν οι «Κατακόμβες της Μήλου» στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής ακτινοβολίας της UNESCO.

Πρωτοβουλία του Μητροπολίτη μας για τις Κατακόμβες

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε κατόπιν της πρότασης του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου, προκειμένου αυτό το παλαιοχριστιανικό μνημείο- σήμα κατατεθέν της ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής διαδρομής της Μήλου- να κατακτήσει που του αξίζει στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη. Σε σχετική ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί στο νησί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου η κ. Μανούσου- Μπινοπούλου έστειλε προς όλες τις πλευρές το μήνυμα για ανάδειξη της Μήλου ως σύμβολο πολιτισμού, χριστιανοσύνης και ιστορικής παράδοσης. Κάλεσε μάλιστα όλους τους τοπικούς φορείς της Μήλου σε έναν αγώνα πέρα και πάνω από κάθε σκοπιμότητα και κομματικές διαφορές,. Τόνισε ότι πρέπει όλοι να συστρατευτούν για να αναγνωριστούν οι Κατακόμβες του νησιού ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς προκειμένου να καταστεί η Μήλος επίκεντρο πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο Αιγαίο και στην ευρύτερη νησιωτική Ελλάδα.

Άμεση ανταπόκριση της κ. Μανούσου- Μπινοπούλου

Η άμεση ανταπόκριση της κ. Μανούσου- Μπινοπούλου στην πρόσκληση του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου αναμένεται να έχει συνέχεια αφού πιστεύει ότι «αξίζει να παλεύει κανείς για όσα έχουν πραγματική αξία. Αξία που βρίσκεται στον πολιτισμό, την παράδοση, την ιστορία, τον χριστιανισμό». Για να ενταχθεί ένα μνημείο στον κατάλογο της UNESCO απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και των είκοσι ενός μελών της επιτροπής και μέχρι σήμερα η αρχαία ελληνική ιστορία εκπροσωπείται σε αυτόν με 17 μνημεία, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Ακρόπολη, οι Δελφοί, η Δήλος κ.α..
Πρόσφατα μάλιστα επιτεύχθηκε η ένταξη της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας στον κατάλογο μνημείων της UNESCO έπειτα από πολυετείς και συντονισμένες προσπάθειες. Παρότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, το πρώτο βήμα είναι η συλλογή στοιχείων για την κατάρτιση του φακέλου και τη συμπερίληψή του στον Κατάλογο Εθνικών Υποψηφιοτήτων. Όταν επιτευχθεί αυτό, ο φάκελος θα προωθηθεί προς εξέταση στο αρμόδιο συμβούλιο της UNESCO, το οποίο θα κρίνει με την εισήγησή του την τελική τύχη της υποψηφιότητας.

Η κ. Μανούσου- Μπινοπούλου είναι αποφασισμένη να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της σε αυτήν την κοινή προσπάθεια που έχει τις ευλογίες του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου και τη βέβαιη στήριξη όλων των τοπικών φορέων του νησιού.

Αθήνα: Μητροπόλεως 1, 105 57 Αθήνα, Τηλ. 210 370 9401-3,
Φαξ 210 3709400,
Σύρος: Καραολή Δημητρίου 6, 841 00 Ερμούπολη, Τηλ. 22810 87175,
Φαξ 22810 85125
E-MAIL: a.manousou@parliament.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: