Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

Οι φίλοι της Πάρου για τη μελέτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Στις 7 Μαρτίου 2008 παρουσιάστηκε από το Δήμο Πάρου η β΄ φάση της σημαντικής μελέτης με τίτλο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πάρου (ΓΠΣΠ). Οταν θα αποφασισθεί, στο επίπεδο της Περιφέρειας, το ΓΠΣΠ θ’ αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του Δήμου για τη μελλοντική διαμόρφωση του πολεοδομικού περιβάλλοντος της Πάρου.
Η μελέτη αυτή είναι εξαιρετικά επίκαιρη, για πολλούς λόγους:
• Το κυκλαδικό περιβάλλον του νησιού μετατρέπεται ταχύτατα και δυστυχώς άναρχα, σε αστικό.
• Η γεωργική γη σταδιακά εξαφανίζεται.
• Το νησί δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που απορρέουν από την αύξηση των απορριμμάτων, τη λειτουργία και χρήση του συστήματος υδροδότησης, το κυκλοφοριακό, την ηχητική, αισθητική και παντός άλλου είδους ρύπανση.
• Οι ανάγκες για τη δημιουργία υποδομών αυξάνονται διαρκώς.

Φαίνεται δυστυχώς, ότι τα προβλήματα αυτά δεν τα αντιλαμβανόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο! Έτσι πέρα από καλοπροαίρετες κι εποικοδομητικές παρατηρήσεις, η μελέτη αυτή έγινε στόχος στείρας κριτικής από ένα μικρό (ευτυχώς) αριθμό συντεχνιών, οι οποίες έσπευσαν να την καταδικάσουν χαρακτηρίζοντάς την «φρένο στην ανάπτυξη»! Αλήθεια, ποιά «ανάπτυξη»; Είναι ανάπτυξη η αλόγιστη οικιστική επέκταση; Είναι ανάπτυξη η «εμφύτευση» παντός είδους επιχειρήσεων και υποδομών όπως εμπορικά λιμάνια και ανεμογεννήτριες, χωρίς έγνοια και πρότερη μελέτη για τις επιπτώσεις στο μοναδικό παριανό – κυκλαδικό περιβάλλον; Είναι ανάπτυξη το να πριονίζουμε το κλαδί του δέντρου πάνω στο οποίο καθόμαστε;

Αλήθεια, ποιά Πάρο θέλουμε για μας και τα παιδιά μας; Μια Πάρο πυκνοκατοικημένη σαν τις ισπανικές ακτές ή με τις πολυκατοικίες του Ρίμινι και των ακτών της Αδριατικής; Και με ποιο τρόπο θα αποφύγουμε να φθάσουμε ως εκεί; Πως θα διατηρήσουμε το παράλιο, το δασικό και το αγροτικό περιβάλλον, τους υγροβιότοπους και τις περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που είναι αναπόσπαστα κομμάτια του κυκλαδικού περιβάλλοντος;

Εμείς, οι Φίλοι της Πάρου, αγαπάμε την Πάρο μας με τα κυκλαδικά χαρακτηριστικά της, την Πάρο της απέριττης αισθητικής, τα όμορφα χωριά και τις κορυφογραμμές της, τις παραλίες της που δεν αλλοιώνονται από το περίγραμμα των νέων κατασκευών, κατοικιών ή διαμερισμάτων. Την Πάρο που οι οικισμοί της δεν τείνουν να ενωθούν μεταξύ τους εξ αιτίας της εντατικής εκτός σχεδίου δόμησης. Την Πάρο με τ’ αμπέλια και τους ελαιώνες της. Την Πάρο των κυκλαδικών μεγεθών και ορίων.

Δεν ψάχνουμε να γυρίσουμε στο παρελθόν. Θέλουμε μια ανάπτυξη ωφέλιμη για όλους. Μια ανάπτυξη που με σεβασμό στον πολιτισμό και τις κυκλαδικές αξίες, προσφέρει κυρίως ποιοτικό κι όχι μαζικό τουρισμό.

Γι’ αυτό, θεωρούμε τη μελέτη αυτή εξαιρετικά χρήσιμη, επίκαιρη και αναγκαία. Αποτελεί, μοναδική ευκαιρία να ορίσουμε την Πάρο που θ’ αφήσουμε στα παιδιά μας. Σ’ αυτό το πνεύμα θεωρούμε ότι όλοι οι σύλλογοι, όλες οι επαγγελματικές ενώσεις και οργανώσεις, πρέπει ν' αφήσουν κατά μέρος τα στενά συντεχνιακά τους συμφέροντα και να κάνουν παρατηρήσεις με μόνο γνώμονα την Πάρο του αύριο.

Σ’ αυτό το πνεύμα θα συμβάλλουμε, οι Φίλοι της Πάρου, στη βελτίωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: