Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Μας ήλθε από την Κεφαλονιά

Υπερπροσφορά ακινήτων , απουσία αγοραστών.

Η οικονομική κρίση έχει παγώσει τη τοπική κτηματαγορά. Το πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί μόνο από την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας . Η οικονομική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο η εξέλιξη της ισοτιμίας Ευρω/στερλίνας, έκαναν τη κατάσταση ακόμα πιο πολύπλοκη και αδιέξοδη.

Τα προηγούμενα χρόνια οι Βρετανοί αγόραζαν ακίνητα στις χώρες Ευρω λόγω του κέρδους που εξασφάλιζαν από την ισοτιμία ευρώ / στερλίνας. Τον τελευταίο χρόνο αυτό ανατράπηκε δραματικά. Το να μετατρέπεις τη στερλίνα σε ευρώ και να αγοράζεις ακίνητα στην Ελλάδα και δη στη Κεφαλονιά -με τις υπερτιμήσεις- είναι πλέον ασύμφορο για τους Βρετανούς.

Σχεδόν τίποτε δεν κινείται στις αγοροπωλησίες, αν αναλογιστούμε ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε, από 800 - 1.000 πωλήσεις ακινήτων (αγροτεμαχίων, οικοπέδων και οικιών) το χρόνο.

Η Δ.Ο.Υ. υπολογίζει ότι 15.000 περίπου τίτλοι ιδιοκτησίας του νησιού ανήκουν σε μη Έλληνες πολίτες. Από αυτούς περισσότεροι από το 80% είναι Άγγλοι , ακολουθούν Ιταλοί , Αυστριακοί και ελάχιστοι Βορειοηπειρώτες. Να υπενθυμίσουμε ότι στο νησί μας δεν επιτρέπεται η αγορά ακινήτου από πολίτη εκτός χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η είδηση όμως που θέλουμε να σας δώσουμε, είναι άλλη.

Δεν φθάνει που πάγωσαν οι πωλήσεις και έχουν μείνει με τα ακίνητα «στο χέρι» εργολάβοι και δεκάδες Κεφαλονίτες που ζήλεψαν την εργολαβική δόξα και έκτισαν ένα σπιτάκι με στόχο τη πώληση, τώρα πουλάνε και οι Βρετανοί τις ιδιοκτησίες τους στη Κεφαλονιά!

Αυτό θα έχει σαν συνέπειες : Τη μεγάλη προσφορά ακινήτων από τη μία, και από την άλλη , την έλλειψη αγοραστών , αφού η τοπική κτηματομεσιτική αγορά στηριζόταν στους Άγγλους. Στα απλά ελληνικά : Θα σκάσουν κανόνια που θα μας κουφάνουν.

Ολες οι ενδείξεις της αγοράς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Βρετανοί αρχίζουν να ρευστοποιήσουν τα ακίνητά τους , με στόχο να μετατρέψουν τα ευρώ σε στερλίνες μεγιστοποιώντας έτσι το κέρδος τους και στη συνέχεια να αγοράσουν ακίνητα στη ... Ρουμανία. Γιατί τώρα εκεί παίζεται το παιγνίδι της κτηματομεσιτικής αγοράς.

Αν εξαιρέσουμε τους ,περίπου 5.000 φτωχούς Βρετανούς συνταξιούχους και εργαζόμενους στα τουριστικά επαγγέλματα, που ζουν μόνιμα στη Κεφαλονιά , εκατοντάδες Άγγλοι ιδιοκτήτες αναμένεται να ρίξουν το επόμενο διάστημα τα ακίνητά τους στην αγορά. Τα μεγάλα κτηματομεσητικά γραφεία του νησιού επιβεβαιώνουν ότι έχουν ήδη αρχίσει.

Αυτή η τακτική δεν είναι καθόλου περίεργη για τους Άγγλους. Πρόκειται για τους πλέον οξυδερκείς επενδυτές ακινήτων στην Ευρώπη. Για αυτούς τα ακίνητα είναι μια επένδυση , δεν υπάρχει συναισθηματική αξία . Το deal είναι που μετράει.

Να σημειώσουμε ότι οι Βρετανοί αναζητούν αγοραστές των ακινήτων στις πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης : Γερμανία , ακολουθεί η Γαλλία και έπονται οι Σκανδιναβικές χώρες.

Από Γερμανία και Γαλλία δεν έρχονται charters στη Κεφαλονιά , άρα ξεχνάμε τους αγοραστές από εκεί. Μας μένει η Δανία και η Σουηδία... εάν έρθουν του χρόνου charters από αυτές τις χώρες και δεδομένων των στατιστικών ότι οι ξένοι αγοράζουν ακίνητο μετά από μια 5ετία συνεχών επισκέψεων στον τόπο-στόχο. 'Εχουμε μέλλον λοιπόν..

Που βρισκόμαστε;

Το ένα λάθος φέρνει το άλλο και ίσως ήρθε η ώρα να πληρώσουμε το τίμημα μιας "ανάπτυξης" που στηριζόταν σε ξυλοπόδαρα.

Δεν φθάνει που οι Βρετανοί τουρίστες καλύπτουν το 64- 69% του συνόλου των τουριστών μας ελέγχοντας απόλυτα τη τουριστική μας αγορά, καταλήξαμε τώρα με τις 12.000 ιδιοκτησίες τους , να μπορούν να καθορίζουν τους όρους για το σύνολο της τοπικής μας οικονομίας.

Το συμπέρασμα: Ο χειμώνας θα είναι βαρύς και δύσκολος για τους Κεφαλλονίτες που έγιναν εργολάβοι σε μια νύχτα και με δάνεια, αλλά δυστυχώς όχι μόνο για αυτούς.

Ο Άγιος να βάλει το χέρι του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: