Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Θέμα: Ανακύκλωση-Περιβάλλον


Δελτίο Τύπου

Την Παρασκευή 17/10/2008 ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Στερεών Αποβλήτων Πάρου - Αντιπάρου κ. Καρατζάς Γιώργος, και ο περιβαλλοντολόγος του Δήμου Πάρου κ. Δρακουλάκος Γιάννης, επισκέφθηκαν το εργοστάσιο Ανακύκλωσης Συσκευασιών της εταιρείας Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε. στη θέση «Πεύκο Μαυράκη» του Δήμου Ασπροπύργου Αττικής. Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο μεταφέρονται τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται στην Πάρο και στην Αντίπαρο και αποδεικνύεται ότι δεν πηγαίνουν σε καμία χωματερή.
Στο εργοστάσιο ξεναγήθηκαν από τον κ. Καπνιά Ι. στέλεχος της εταιρείας και υπεύθυνο ανάπτυξης στο τομέα των νησιών, ενώ συναντήθηκαν επίσης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Λαζόπουλο Δ. και τον υπεύθυνο του εργοστασίου κ. Σιγανό Λ. και συζήτησαν θέματα που αφορούσαν τα προβλήματα και την ανάπτυξη της ανακύκλωσης στην Πάρο. Συγκεκριμένα ο κ. Καπνιάς αναφέρθηκε ότι η Πάρος είναι πρώτη και καλύτερη στην ανακύκλωση σε σχέση με άλλους Δήμους, Η μεγαλύτερη δε συμμετοχή των πολιτών θα επιτευχθεί με συνεχόμενες και επαναλαμβανόμενες καμπάνιες. Ειδικότερα τώρα που θα ξεκινήσει η περισυλλογή του χαρτιού.
Το εργοστάσιο είναι πρόσφατα κατασκευασμένο και ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του 2008, αποτελώντας το νεότερο υπερσύγχρονο εργοστάσιο Ανακύκλωσης Συσκευασιών. Το εργοστάσιο διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις διαλογής, δεματοποίησης τυποποίησης και αποθήκευσης ανακυκλώσιμων υλικών, εξοπλισμένες με μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες βρίσκονται σε ιδιόκτητη έκταση σαράντα στρεμμάτων.
Η Γενική Ανακυκλώσεως Α.Ε. δραστηριοποιείται στη διαχείριση (συλλογή, μεταφορά και προσωρινή αποθήκευση) στερεών αποβλήτων και στην διαχείριση και αξιοποίηση ανακυκλώσιμων υλικών από το 1995. Η εταιρεία έχει σύμβαση με την Ε.Ε.Α.Α. για να δέχεται όλα σχεδόν τα ανακυκλώσιμα υλικά του Νομού Αττικής και των γύρων περιοχών καθώς και των νησιών του Αιγαίου συμπεριλαμβανομένου και του νησιού μας.
Στον συγκεκριμένο τομέα, η Γενική Ανακυκλώσεως, αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία συλλογής και επεξεργασίας (δεματοποίησης) παλαιού χάρτου και λοιπών ανακυκλώσιμων υλικών στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δυναμικότητα επεξεργασίας πλέον των 500 τόνων ημερησίως. Τα ανακυκλώσιμα υλικά αφού διαχωριστούν σε είδη (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, μεταλλικό scrap) και δεματοποιηθούν εξάγονται σε διάφορες χώρες για αξιοποίησή τους ως πρώτη ύλη. Ενδεικτικά μερικές από τις χώρες που εισάγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά είναι η Βουλγαρία, η Τουρκία, η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν, το Βιετνάμ και το Χονγκ Κόνγκ.
Τέλος, μετά από την επίσκεψη στο εργοστάσιο Ανακύκλωσης οι κ. Καρατζάς Γ. και Δρακουλάκος Ι. επισκέφθηκαν την 1η Διεθνή Έκθεση ENVICITY 2008 Τεχνολογίες Περιβάλλοντος - Διαχείριση Αστικού Περιβάλλοντος που πήρε μέρος στην Helexpo Palace στο Μαρούσι από τις 16 έως τις 19 Οκτωβρίου. Η έκθεση απευθυνόταν στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δημοσίου καθώς και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, με βασικό αντικείμενο τις τεχνολογίες περιβάλλοντος, τη διαχείριση και τον αστικό εξοπλισμό των σύγχρονων, βιώσιμων πόλεων και οικισμών.
Εκεί είχαν μια σειρά από συναντήσεις και συζητήσεις και ενημερώθηκαν γύρω από τα θέματα της σύγχρονης διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων και αποβλήτων, την ανακύκλωση αλλά και τις μελέτες, εγκαταστάσεις και κατασκευές περιβαλλοντικών έργων τις οποίες οι δήμοι θα πρέπει να δρομολογήσουν για να μετατρέψουν τους ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. Κάτι το οποίο είναι υποχρεωμένοι να πράξουν βάση των κανόνων της Ε.Ε.

Για το Δήμο Πάρου, ο περιβαλλοντολόγος Δρακουλάκος Γιάννης
Για το σύνδεσμο, ο πρόεδρος Καρατζάς Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: