Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Ερώτηση από την Άρια Μανούσου-Μπινοπούλου

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΑΡΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΥ - ΜΠΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα 29 Οκτωβρίου 2008

ΕΡΩΤΗΣΗ προς ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

Η Βουλευτής Κυκλάδων κ. Άρια Μανούσου - Μπινοπούλου, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει, με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Καυσίμων Πετρελαίου εσωτερικής καύσης, το οποίο χρησιμοποιούν οι αγρότες των Κυκλάδων, μετά την αλλαγή του τρόπου διάθεσης του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της Κυβερνητικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά από 15/2/08 το νέο σύστημα διακίνησης πετρελαίου για αγροτική χρήση.
Σύμφωνα με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε, δικαιούχα πρόσωπα για την επιστροφή Ε.Φ.Κ. είναι όσα προσδιορίζονται ως γεωργοί με βάση τις αιτήσεις τους για την ενιαία ενίσχυση, όπως είναι καταχωρημένα στην Κεντρική βάση δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και τούτο διότι το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή της απόφασης, αναζήτησε μια σταθερή βάση καταγεγραμμένων αγροτών.
Έτσι όμως πολλοί πραγματικοί αγρότες των Κυκλάδων, που δεν είναι καταχωρημένοι στα μητρώα του ΟΠΕΚΕΠΕ, για το λόγο ότι ποτέ δεν ζήτησαν οικονομικές ενισχύσεις, δεν δικαιούνται επιστροφή του Ε.Φ.Κ., παρότι η ιδιότητά τους προκύπτει με σαφήνεια από την περιουσία τους, την παραγωγή τους, τα φορολογικά τους στοιχεία (Ε9, Ε1 και συνημμένη κατάσταση) και τον ασφαλιστικό τους οργανισμό, και αρκετοί μάλιστα πιστοποιούνται σε συστήματα διαχείρισης ποιότητας στη σχετική παραγωγή.
Η Βουλευτής Κυκλάδων κ. Άρια Μανούσου, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το θέμα, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο προκειμένου να συμπεριληφθεί και αυτή η κατηγορία αγροτών στα δικαιούχα πρόσωπα για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: