Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Προέγκριση έργου «Βελτίωση της Υδροδότησης Νήσων του Νοτίου Αιγαίου Μέσω της Δημιουργίας Μονάδων Αφαλάτωσης ».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ερμούπολη, 27 Νοεμβρίου 2008
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY (1)

· Προέγκριση έργου «Βελτίωση της Υδροδότησης Νήσων του Νοτίου Αιγαίου Μέσω της Δημιουργίας Μονάδων Αφαλάτωσης ».

Τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά την υδροδότηση τους, αντιμετωπίζοντας δραστικά το πρόβλημα της λειψυδρίας που τα απειλεί, θα αποκτήσουν σύντομα τέσσερα (4) νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ,μέσα από ένα καινοτόμο και ανταγωνιστικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ).
Σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση 51116 που υπογράφτηκε από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ιωάννη Παπαθανασίου , η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έλαβε την προέγκριση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Παρακολούθησης του Ταμείου Συνοχής για το έργο : « Βελτίωση της Υδροδότησης Νήσων του Νοτίου Αιγαίου Μέσω της Δημιουργίας Μονάδων Αφαλάτωσης » στον τομέα προτεραιότητας 1- Προστασία του Περιβάλλοντος.
Το επόμενο βήμα είναι η οριστική έγκριση του έργου από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά τη χρηματοδότηση έργων τα οποία έχουν κάποια καινοτομία ,κοινωνικό και οικολογικό ενδιαφέρον.
Η προέγκριση της πρότασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αποτελεί μεγάλη επιτυχία δεδομένου ότι αξιολογήθηκε θετικά επί συνόλου περίπου τετρακοσίων (400) προτάσεων που υποβλήθηκαν με προϋπολογισμό, που φτάνει τα 3.460.000 €.
Φορέας Υλοποίησης του έργου και επικεφαλής εταίρος του προγράμματος θα είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το έργο αφορά τη μελέτη και κατασκευή τεσσάρων (4) μονάδων αφαλάτωσης στα Νησιά Αντίπαρος, Κύθνος, Τήνος και Λέρος του Νοτίου Αιγαίου. Η λειτουργία των μονάδων θα είναι βιώσιμη και μετά το πέρας του έργου, θα ακολουθήσουν οι ενέργειες δημοσιότητας του έργου, ενημέρωσης των πολιτών και δημιουργίας δικτύου με αντίστοιχους φορείς έργων στο εσωτερικό/εξωτερικό.
Η Π.Ν.Α. ως φορέας υλοποίησης αλλά παράλληλα και ως επικεφαλής εταίρος (leader) του θα έχει και την διαχείρισή του όλου έργου με τις αντίστοιχες ενέργειες προς τον Ε.Ο.Χ. , τον συντονισμό των εταίρων και τον έλεγχο των προσπαθειών. Εταίροι του προγράμματος είναι το Ε.Μ.Π. , το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών , το μεγαλύτερο Νορβηγικό Ινστιτούτο της Ευρώπης στο περιβάλλον καθώς επίσης και οι υπηρεσίες ύδρευσης των ωφελούμενων Ο.Τ.Α.
Μεταξύ των προεγκεκριμένων έργων βρίσκονται έργα που αφορούν πανεπιστήμιο, το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ,το χωριό S.O.S. αλλά και μοναστήρια όπως η Ιερά Μονή Κεχροβουνίου της Τήνου η οποία μαζί με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Τήνου θέλουν να αποκαταστήσουν δύο κτίρια της Μονής (Ηγουμενίου και Τραπέζης) μέσω του προεγκεκριμένου έργου «Διαχείριση έργου αποκατάστασης Ηγουμενίου και Τράπεζας Ιεράς Μονής προϋπολογισμού 1.641.800 € ,στον τομέα προτεραιότητας 3- Διαφύλαξη Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν κατά 50% από τις χώρες Ισλανδία ,Νορβηγία και Λιχνενστάιν στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ε.Ο.Χ. της περιόδου 2004-2009.Το υπόλοιπο 50% του κόστους θα καλυφθεί από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: