Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Συμμετοχή στον διάλογο για την χάραξη Ευρωπαϊκής Πολιτικής στον τομέα της Εδαφικής Συνοχής

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 18/11/2008

Συμμετοχή στον διάλογο για την χάραξη Ευρωπαϊκής Πολιτικής στον τομέα της Εδαφικής Συνοχής

Παρέμβαση, με αγόρευση του στην κοινή επιτροπή Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιφερειών, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτης Ρήγας.
Θέμα της κοινής συνεδρίασης των τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών ήταν το ιδιαίτερα σοβαρό για τα νησιά μας ζήτημα της εδαφικής συνοχής.
Η Ελληνική Βουλή καλείται να γνωμοδοτήσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια του διαλόγου που διεξάγεται στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο την διαμόρφωση Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής για το θέμα της Εδαφικής Συνοχής.
Στην παρέμβασή του ο κ. Ρήγας μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Η Ελλάδα, ως πολυνησιακή χώρα, οφείλει να συμμετέχει ουσιαστικά και αποφασιστικά στον ευρωπαϊκό διάλογο για την εδαφική συνοχή, με συγκεκριμένες προτάσεις. Προαπαιτούμενο όμως, αποτελεί ο σχεδιασμός και η εφαρμογή Πολιτικών Εδαφικής Συνοχής σε εθνικό επίπεδο».
«Η κυβέρνηση -τόνισε ο κ. Ρήγας– οφείλει να περάσει από τις θεωρητικές και αόριστες αναφορές στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων υπέρ των περιοχών που εμφανίζουν προβλήματα εδαφικής συνοχής(νησιωτικές, απομεμακρυσμένες, αραιοκατοικημένες, ορεινές, δυσπρόσιτες κ.λ.π.)».
Η αναγνώριση του δικαιώματος των νησιωτών να έχουν ισότιμη πρόσβαση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες στις καθολικές υπηρεσίες συγκοινωνίας, υγείας, εκπαίδευσης, αθλητισμού, πρόνοιας κ.λ.π. πρέπει να γίνει έμπρακτα.
Απαιτούνται επομένως, εκτός από καλές προθέσεις και πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να υποστηριχτούν οι Πολιτικές Εδαφικής Συνοχής» τόνισε ο κ. Ρήγας.
«Πρέπει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διεκδικηθούν πόροι για την χρηματοδότηση ειδικών προγραμμάτων και για την παροχή υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος στους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –συνέχισε ο κ. Ρήγας- αναγνώρισε την έννοια του «μεταφορικά ισοδύναμου», πράγμα που σημαίνει ότι ο νησιώτης όταν διανύει με το πλοίο συγκεκριμένη απόσταση πρέπει να πληρώνει εισιτήριο ίσο με αυτό που πληρώνει ένας στεριανός όταν διανύει την ίδια απόσταση με τραίνο ή λεωφορείο. Το θέμα είναι ποιος θα επιβαρυνθεί αυτή τη διαφορά».
«O Κρατικός προϋπολογισμός, ο Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός ή και οι δύο μαζί; Αυτά τα κρίσιμα ζητήματα οφείλουμε να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε και να προωθήσουμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: