Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Βουλευτής Β’ Αθηνών 07/11/2008
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: H θέση της Ελλάδας για πιθανές τροποποιήσεις στο καθεστώτος για τα μεταλλαγμένα στην ΕΕ.
Μετά από πρόσφατες αποκαλύψεις, έγινε γνωστό το περιεχόμενο μυστικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ε.Ε. M.Baroso , σχετικά με τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.
Ήδη γνωρίζουμε, ότι έπειτα από πιέσεις και κριτική που ασκούν οι ΗΠΑ στην ΕΕ τους τελευταίους μήνες, η ΕΕ συζητάει την πιθανή επανεξέταση του χρόνου και της διαδικασίας που ακολουθεί προκειμένου να προχωρήσει σε έγκριση εισαγωγής μεταλλαγμένων για εμπορικούς σκοπούς, καθώς και την πολιτική της σχετικά με την αρχή της «μηδενικής ανοχής». Σε ότι αφορά το χρόνο, επισημαίνουμε ότι η διαδικασία έγκρισης της ΕΕ διαρκεί όσο και της Κίνας (2,5 χρόνια) και λιγότερο από της Αργεντινής (3 χρόνια) ή της Βραζιλίας (3 έως 5 χρόνια), σε αντίθεση με τη διαδικασία των ΗΠΑ που προβλέπει μόλις 15 μήνες.
Αναφορικά με τη διαδικασία εγκρίσεων που εφαρμόζει η ΕΕ, θεωρούμε ότι είναι ανεπαρκής και αντικρούεται με την υπάρχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού στηρίζεται στη γνωμοδότηση ενός μόνο φορέα, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η οποία βασίζεται αποκλειστικά στα στοιχεία που καταθέτουν οι εταιρείες και δεν εξετάζει κοινωνικούς, οικονομικούς, ηθικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως προβλέπει ο Κανονισμός 178/2002. Όπως έχει αποδειχθεί, όλες οι γνωμοδοτήσεις της EFSA μέχρι σήμερα ήταν θετικές και όλες έχουν μετατραπεί σε τελικές αποφάσεις της ΕΕ. Επιπλέον, η EFSA δεν διαθέτει την απαραίτητη επιστημονική γνώση για να αξιολογήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον και την υγεία, το οποίο αναγνώρισε η ίδια τον Απρίλιο του 2008.
Τέλος, σε ότι αφορά το «κατώφλι επιμολύνσεων» για τους σπόρους, πρέπει να υπάρξουν αυστηρά μέτρα προφύλαξης καθότι με ένα ελάχιστο επίπεδο επιμόλυνσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης και μη-ανιχνεύσιμης εξάπλωσης των μεταλλαγμένων. Αυτό θα οδηγούσε ουσιαστικά στην κατάργηση της δυνατότητας για γεωργία χωρίς μεταλλαγμένα. Έτσι κι αλλιώς ήδη είναι αποτρεπτικά τα κόστη που επιβάλλονται στους αγρότες, συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας, από τις αναλύσεις- ελέγχους.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επανεξετασθεί η αρχή της «μηδενικής ανοχής», ούτε χρειάζεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης της ΕΕ.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Ποιά είναι η θέση της Ελλάδας σε ότι αφορά την προσπάθεια να ανοίξει η ευρωπαϊκή αγορά στα μεταλλαγμένα, και να αναθεωρηθεί και να αναβαθμιστεί το υπάρχον σύστημα αξιολόγησης αδειοδότησης των μεταλλαγμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
- Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία έτσι ώστε, να δημιουργηθεί συνεργασία κρατών-μελών που αντιτίθενται στα μεταλλαγμένα, να θέσουν τα θεμέλια που θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση της αμφισβητούμενης διαδικασίας αξιολόγησης των μεταλλαγμένων από την EFSA, να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αδιαφανείς και αντιδημοκρατικές διαδικασίες.
Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου