Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα «Νάουσα Πάρου»

Από την επίσκεψη στο Γηροκομείο



Νάουσα Πάρου, Δεκέμβριος 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πλούσιος απολογισμός,
αισιόδοξες προοπτικές
σε Χριστουγεννιάτικο χρώμα…

Η χρονιά τελειώνει και το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα της Νάουσας έκανε τον απολογισμό του αλλά και τον προγραμματισμό του για την επόμενη χρονιά. Κι όλα αυτά σε μια εκδήλωση με έντονο Χριστουγεννιάτικο χρώμα.

Α. Τα Γενικά
Φθάνουμε και πάλι προς το τέλος μιας ακόμα χρονιάς γεμάτη με δράση για το Σύλλογο, πάντα προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του, της προβολής του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο Σύλλογος συνεχίζει τη λειτουργία του δυναμικά παρά τις όποιες δυσκολίες, χωρίς ακόμα να ζητήσει οικονομική συνδρομή από όλους όσους μαθαίνουν κάτι εδώ, ανοιχτός σε όλους χωρίς παρωπίδες, τοπικισμούς και κομματισμούς. Συνεργάζεται με άλλους φορείς της Πάρου, τον Δήμο, τα Σχολεία, άλλους πολιτιστικούς Συλλόγους προς όφελος όλων, ιδιαίτερα όμως των νέων παιδιών που ζουν στην Πάρο, προσπαθώντας να τους δώσει αξίες, ιδανικά για μια ισορροπημένη και υγιή ζωή μακριά από επικίνδυνες επιρροές. Όλα αυτά με μέσο την τέχνη, το θέατρο, τον χορό, τη λαϊκή τέχνη, την μουσική, το θεατρικό παιχνίδι, ότι μπορούμε.

Λειτουργία Τμημάτων: Φέτος ο Σύλλογος λειτουργεί 20 χορευτικές ομάδες στην Νάουσα, τον Κώστο, τις Λέυκες και το Άσπρο Χωριό, δύο θεατρικές Ομάδες (παιδική σκηνή και σκηνή Ενηλίκων), δύο Χορωδίες (Ενηλίκων και Παιδική), Μουσικό τμήμα, Λαογραφικό Μουσείο και Ιματιοθήκη.
Ο αριθμός των μελών αυξήθηκε κι άλλο φέτος. Συμμετέχουν παιδιά και ενήλικοι από όλο το νησί σε όλες τις ομάδες μεγαλώνοντας τον Σύλλογο και κάνοντάς τον να έχει σημαντική θέση στα πολιτιστικά της Πάρου.

Οικονομικά: Όλοι γνωρίζουμε ότι όλες οι δράσεις που αναπτύσσονται είναι δωρεάν και θα συνεχίσουν όσο οι οικονομικές αντοχές το επιτρέπουν. Ο σύλλογος δέχτηκε δύο μικρές επιχορηγήσεις από τον Δήμο και το Υπ. Αιγαίου, ευχαριστεί και τους δύο φορείς, όπως και εκείνους που πρόσφεραν τον βιντεοπροβολέα με τον οποίο γίνονται και οι σημερινές προβολές, την κα Κ. Παπαδοπούλου, από το Intergreco travel, τον κο Γ. Ρούσσο από την Audiophile, τον κο Π. Ρούσσο της εταιρείας «Κοντογιώργης», τον κο Μ. Φοίφα, την κα Μ. Σιμιτζή , όπως και τους κ.κ. Βαγγέλη Καρποδίνη, Βαγγέλη Περσόπουλο και Λουκά Σκιαδά για την βοήθειά τους. Αυτή η βοήθεια μαζί με τις εκδηλώσεις του αποκριάτικου χορού και των τεσσάρων παραστάσεων στο προαύλιο της Παναγίας είναι οι εκδηλώσεις που στηρίζουν οικονομικά τον Σύλλογο γι αυτό σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά σ’ αυτές.

2. Βράβευση Μπετίνας Σμιθ - Σφικτέλη

Κάθε ένας που προσφέρει πράγματα, ελεύθερο χρόνο και ότι άλλο μπορεί, δικαιούται μερίδιο στην χαρά της επιτυχίας αλλά και αναγνώριση της προσφοράς του. Ένας τέτοιος άνθρωπος για τον σύλλογο είναι η κυρία Μπετίνα Σμιθ-Σφικτέλη. Η Μπετίνα πρόσφερε πολλά σε διάφορες πτυχές της πολιτιστικής δράσης, ιδιαίτερα στον τομέα του Ιματισμού, πάντα σε χαμηλούς τόνους, χωρίς καμιά διάθεση επίδειξης και με σκοπό πάντα την προσφορά στην Πάρο και τους κατοίκους της. Τώρα που φεύγει για την πατρίδα της ο σύλλογος θέλει και επίσημα να την ευχαριστήσει για όλα προσφέροντάς της ένα συμβολικό, δώρο και να της ευχηθεί καλή τύχη σε ότι κάνει.

3. Απολογισμός δράσης 2008

Ο απολογισμός δράσης συνοδεύτηκε από παράλληλη προβολή φωτογραφιών και βίντεο.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας σε εκδήλωση του Ναυτικού Ομίλου Αντιπάρου «Ωλίαρος» με χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Παριανή Αποκριά. Παρουσιάστηκαν 15 θέματα με βάση τον παραδοσιακό χορό, την μουσική, τα θεατρικά και σατιρικά δρώμενα και τα χορωδιακά στιγμιότυπα.
ΜΑΡΤΙΟΣ: Ξεκινούν οι παραστάσεις της Θεατρικής Ομάδας Νάουσας με το έργο «ΛΑ ΝΟΝΝΑ» του Ρομπέρτο Κόσσα με ιδιαίτερη επιτυχία και συνεχίζονται και τον επόμενο μήνα.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Δύο σημαντικά γεγονότα σφράγισαν αυτό το μήνα . Το πρώτο αφορούσε την Παιδική Χορωδία η οποία με την κατάλληλη προετοιμασία από την υπεύθυνη κυρία Κ. Ανδρεάκου απέσπασε το δεύτερο πανελλήνιο βραβείο και ασημένιο μετάλλιο ανάμεσα σε 15 χορωδίες σε διαγωνισμό της Χορωδίας Ορχήστρας Νέων, στην Αθήνα στις 5 Απριλίου.
Το δεύτερο είχε να κάνει με το Μουσικό και Χορευτικό τμήμα του συλλόγου. Μια ιστορική πρόσκληση για την μακρινή Κίνα, ένα ταξίδι ζωής που είχαν την ευκαιρία να το απολαύσουν 32 μέλη μας χορευτές, μουσικοί από όλη την Πάρο συμμετέχοντας σε προολυμπιακές εκδηλώσεις.
ΜΑΙΟΣ: Στα μέσα του μήνα οι δύο χορωδίες πήραν μέρος στο πρώτο φεστιβάλ χορωδιών Πάρου στην Παροικιά, στην Αίθουσα του «Αρχίλοχου».Επίσης η Θεατρική Ομάδα ταξίδεψε στην Φολέγανδρο για να παρουσιάσει την «Νόννα» στα πλαίσια του προγράμματος του Υπουργείου Αιγαίου « Το Θέατρο ταξιδεύει στην άγονη γραμμή».
ΙΟΥΝΙΟΣ: στις 8 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μία πολιτιστική ημερίδα ,όπου το πρωί μικροί χορευτές χόρεψαν και απέδωσαν θεατρικά δρώμενα , ενώ το βράδυ ήταν η σειρά των χορωδιών και των παιδιών που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική. Η χορωδία των ενηλίκων ερμήνευσε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη υπό τη διεύθυνση της κυρίας Φ. Θεοφίλου. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η απόδοση τραγουδιών με φλογέρα. Τα μαθήματα συνεχίζει και φέτος η κυρία Μιχαέλα Σούκου, αφιλοκερδώς.
Το χορευτικό τμήμα άρχισε τις καλοκαιρινές εμφανίσεις του στο προαύλιο της Παναγίας στην Νάουσα και έδωσε επίσης παραστάσεις στις Λεύκες και στον Κώστο.
ΙΟΥΛΙΟΣ: Το πρώτο Σαββατοκύριακο ο Σύλλογος συμμετείχε στην Γιορτή του Κρασιού - ψαριού. Επίσης στις 20 Ιουλίου πήρε μέρος σε φεστιβάλ παραδοσιακού χορού στην Σάμο μετά από πρόσκληση τοπικού συλλόγου. Το ταξίδι αυτό έδωσε την δυνατότητα στα μέλη της αποστολής να επισκεφτούν την Μικρασιατική γη και συγκεκριμένα την πόλη των Βουρλών, το σπίτι του ποιητή Γ. Σεφέρη και τον αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Το Λαογραφικό μουσείο «Ελληνικές τοπικές φορεσιές» που λειτουργεί εδώ και 11 χρόνια ο σύλλογος χάρη στη φιλότιμη προσπάθεια των παιδιών, βραβεύτηκε στις Λεύκες από τον σύλλογο «Φίλοι της Πάρου» που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Η Χορωδία Νάουσας ταξίδεψε στην Νάξο και παρουσίασε το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού - Εξωραϊστικού Συλλόγου Πολιχνίου Νάξου «η Αγία Παρασκευή». Αποφασιστική εδώ ήταν η συμβολή του μέλους μας κου Γ. Σωμαρίππα.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ: Στις αρχές του μήνα πραγματοποιήθηκε η 4η Μικρασιατική συνάντηση στο Άσπρο Χωριό σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ατλαντίς» . Φιλοξενήθηκε η Χορωδία Άνω Κορακιάνας Κέρκυρας και το χορευτικό Συγκρότημα «Ο Καποδίστριας». Δόθηκε ακόμη μία παράσταση στην Αγκαιριά.
Η Χορωδία Νάουσας και το χορευτικό τμήμα ταξίδεψαν στην Νέα Ιωνία του Βόλου μετά από πρόσκληση-ανταπόδοση φιλοξενίας του Μικρασιατικού συλλόγου « Το Εγγλεζονήσι».
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ: Η Θεατρική Ομάδα Νάουσας αποθεώθηκε στην Μυτιλήνη όπου συμμετείχε στην 21η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου. Στο τέλος του μήνα αποστολή μουσικών και χορευτών πλαισίωσε μία μοναδική εκδήλωση αφιερωμένη στην Μικρασιάτισσα Λουκία Αβραμίδη- Δημητρίου.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Ξεκίνησαν τα μαθήματα σε όλα τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου στην Νάουσα, στις Λεύκες με την κ. Μ. Τζανακοπούλου, και επαναλειτούργησαν τα τμήματα του Κώστου με την κα Αθ. Μπαφίτη και του Ανατολικής Πάρου, στο Άσπρο Χωριό με την κα Α. Μοστράτου.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Την περασμένη Κυριακή η Παιδική Χορωδία απέδωσε χριστουγεννιάτικα και παραδοσιακά τραγούδια πλαισιώνοντας την αφήγηση του χριστουγεννιάτικου διηγήματος «Στο Χριστό στο Κάστρο» του Αλ. Παπαδιαμάντη σε μία εκδήλωση που έγινε στο γηροκομείο Πάρου «Παναγία Εκατονταπυλιανή» .
Ακολούθησε η προβολή βίντεο από την Συμμετοχή του Συλλόγου στις προολυμπιακές εκδηλώσεις, στην Κίνα.

4. ΧΟΡΩΔΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Η η Χορωδία Νάουσας Ενηλίκων υπό τη διεύθυνση της μουσικού κας Φ. Θεοφίλου σας παρουσίασε Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα κάλαντα της Κρήνης[Τσεσμέ] Μικράς Ασίας και τα τραγούδια, « Χριστούγεννα», «Άγια Νύχτα» και « Λευκά Χριστούγεννα». Μουσική έπειξαν οι : Σπ. Τριανταφύλλου, Φ. Θεοφίλου και Μ. Κυδωνιέως.

5. ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ
Η Παιδική Χορωδία υπό την διεύθυνση της κας Κων/νας Ανδρεάκου παρουσίασε το χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλ. Παπαδιαμάντη «Στο Χριστό, στο Κάστρο» σε διασκευή Κων/νας Ανδρεάκου και αφήγηση Υπ. Ρούσσου. Το διήγημα παρουσιάστηκε και σε εκδήλωση στο Γηροκομείο Πάρου, όπως προαναφέρθηκε, ενώ υπάρχει σκέψη να επαναληφθεί η παρουσίαση και μετά τις γιορτές.
Το πρόγραμμα παρουσίασαν οι Άννα Μαρία Μοστράτου και ο Κωνσταντίνος Μαλαματένιος.

Με τιμή, για την Επιτροπή
Υπαπαντή Ρούσσου

Δεν υπάρχουν σχόλια: