Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Εγκρίθηκε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό
ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΜΑΣ.
Δεκτές ΟΛΕΣ οι προτάσεις της Άριας Μανούσου

Αθήνα 4 Μαΐου 2009

Στις 29 Απριλίου 2009 εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις που προστατεύουν πλήρως το φυσικό περιβάλλον των νησιών μας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός εξαιρετικά σημαντικού κλάδου της οικονομίας μας.
Έγιναν σοβαρότατες αλλαγές στο αρχικό κείμενο που είχε δοθεί για διαβούλευση και λήφθηκαν υπόψη οι σοβαρές εισηγήσεις των διαφόρων φορέων.
Ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Σουφλιάς και ο Γεν. Γραμματέας, αρμόδιος για θέματα χωροταξίας, κ. Μπαλτάς με επιστολή τους ευχαριστούν την κα Μανούσου για την θετική συμβολή της στην τελική διαμόρφωση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό. Σημειώνουν δε ότι όλες οι εισηγήσεις της έγιναν δεκτές.
Οι προτάσεις, οι παρεμβάσεις και οι θέσεις της κ. Μανούσου είχαν εκφρασθεί και διατυπωθεί επανειλημμένα και με επιστολές της προς τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. από τον Οκτώβριο και Νοέμβριο 2008 και με δημοσιεύματα σε εφημερίδες , όπως η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ και είχαν κοινοποιηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων.

Τα σημεία στα οποία είχε αναφερθεί η κ. Μανούσου, μεταξύ άλλων, αφορούσαν
- Τις τουριστικές υποδομές μικτής χρήσης (παραθεριστικές κατοικίες)
- Τα θέματα του μαζικού τουρισμού.
- την ένταξη της Σύρου ως Κέντρο Θαλάσσιου Τουρισμού, μαζί με τη Νάξο

Όπως έχει τονίσει και στις επιστολές της η κα Μανούσου, για τα νησιά των Κυκλάδων θα έπρεπε, όπως και τελικά ίσχυσε, μεταξύ άλλων να υπάρξουν ιδιαίτερα κριτήρια σε σχέση με την περιορισμένη έκταση των νησιών, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους.
Η θετική αυτή εξέλιξη, επιβεβαιώνει τη θέση της κας Μανούσου ότι μόνο με συνεχή προσπάθεια και αγώνα, αλλά κυρίως με συγκεκριμένες εποικοδομητικές προτάσεις, μπορεί να επιτύχουμε και να προωθήσουμε τα συμφέροντα των νησιών μας.
Συγκεκριμένα για τα νησιά μας, έγινε δεκτή η πρόταση της κας Μανούσου, η έκταση των τουριστικών εγκαταστάσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές να έχει καθοριστικό ρόλο στις προϋποθέσεις ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων, αφού τα νησιά των Κυκλάδων δεν μπορούν να έχουν την ίδια μεταχείριση με την Κρήτη και την Ρόδο.
Έτσι στα νησιά μας είναι δυνατή η ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων με κατοικίες, σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 2‰ (δύο τοις χιλίοις) της επιφανείας τους για αυτά με έκταση 90-100 τ.χλμ και 1,5‰ (ενάμιση τοις χιλίοις) για τα νησιά με έκταση 100-150 τ.χλμ και το 1‰ (ένα τοις χιλίοις) για τα μεγαλύτερα.
Με βάση, λοιπόν, τους παραπάνω περιορισμούς ο αριθμός των τουριστικών μονάδων μικτής χρήσης που δύνανται να αναπτυχθούν, εφόσον πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, με δεδομένη την προϋπόθεση των 150 στρεμμάτων, είναι
- Καμία μονάδα στα νησιά με έκταση κάτω των 90 τετρ. Χλμ. Δηλαδή στα νησιά Ανάφη, Αντίπαρος, Δονούσα, Ηρακλειά, Θήρα, Θηρασιά, Κίμωλος, Κουφονήσια, Μύκονος, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σύρος, Φολέγανδρος
- Μία (1) μονάδα στα νησιά: Κύθνος, Ίος, Αμοργός, Κέα, Μήλος, Πάρος, Τήνος
-Δύο (2) μονάδες στα νησιά Άνδρος, Νάξος
Σε περιοχές όπου παρατηρείται έλλειμμα υδατικών πόρων η χωροθέτηση τους είναι δυνατή υπό την προϋπόθεση κάλυψης των αναγκών σε νερό.
Σημειώνεται ότι προβλέπεται ρητά η εξαίρεση των κατοικιών αυτών από τα κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου.
Τέλος σημειώνεται ότι η δημιουργία κατοικίας στις σύνθετες τουριστικές υποδομές είναι προαιρετική. Το ποσοστό στο οποίο δύναται να αναπτυχθεί σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνά το 20% της επιφάνειας του συνόλου των εγκαταστάσεων που έχουν δομηθεί.
Το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό είναι από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές, που θα βοηθήσει στην τουριστική μας ανάπτυξη.
Είναι ένα σύγχρονο εργαλείο που προστατεύει απόλυτα το περιβάλλον και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την χωρική διάρθρωση, οργάνωση και ανάπτυξη του τουρισμού στον Ελληνικό χώρο.
Είναι μια απάντηση καταπέλτης στις όποιες ακραίες θέσεις είχαν διατυπωθεί με έντονο χαρακτήρα κινδυνολογίας και αφορισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: