Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ρόδος, 28 Μαΐου 2009
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

● Περιοδεία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη στη Θήρα και τη Θηρασιά στις 27 και 28 Μαΐου.
● Απάντληση των καυσίμων του βυθισμένου πλοίου «Sea Diamond», παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου και του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αναστάσιο Παπαληγούρα.

● Την Τετάρτη 27 και Πέμπτη 28 Μαΐου 2009, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στα νησιά της Θήρας και της Θηρασιάς, συνοδεύοντας τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Κιλτίδη.
◊ Το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Κόκκινος, ο κ. Κιλτίδης και ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαύρος πραγματοποίησαν μια σειρά από συναντήσεις, αρχικά με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.κ. Επιφάνειο, εν συνεχεία με το Δήμαρχο Θήρας κ. Άγγελο Ρούσσο και τους Δημοτικούς Συμβούλους και τέλος, με τον Έπαρχο Θήρας κ. Χρύσανθο Ρούσσο και τους Νομαρχιακούς Συμβούλους.
◊ Με το πέρας των συναντήσεων, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος από κοινού με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Κιλτίδη, παραχώρησαν Συνέντευξη Τύπου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των Κυκλάδων από την αίθουσα συνεδριάσεων του Επαρχείου Θήρας.
Στις δηλώσεις του, ο κ. Κιλτίδης, ανέφερε: «Η ανάδειξη των αμπελώνων, των τοπικών προϊόντων και η στήριξή τους μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση Καραμανλή προωθεί δράσεις που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος παραδοσιακά και σταθερά αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τη χώρα μας. Σημαντική είναι η δημιουργία των Τοπικών Κέντρων Ενημέρωσης Αγροτών (ΤΟ.Κ.Ε.Α) στη Ρόδο και τη Σύρο, τα οποία παρέχουν εξειδικευμένη ενημέρωση στους αγρότες».
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος κόκκινος, αναφερόμενος στη δράση της Περιφέρειας, τόνισε:
«Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει μεγάλα άλματα ανάπτυξης στα νησιά της Θήρας και της Θηρασιάς. Αξιοποιώντας τους πόρους του Γ’ κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου 2000- 2006, που ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιούνιο, του προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών «ΘΗΣΕΑΣ», του Προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας και άλλων συγχρηματοδοτούμενων και εθνικών προγραμμάτων, υλοποιήσαμε και υλοποιούμε στα νησιά αυτά μια σειρά από σημαντικά έργα και δράσεις, συνολικού προϋπολογισμού που υπερβαίνει τα ογδόντα πέντε εκατομμύρια ευρώ (85.000.000€).
Αξίζει να αναφέρω τη βελτίωση του αεροδρομίου της Σαντορίνης, το λιμένα Αθηνίου, το αναρριχητικό πεδίο στον Προφήτη Ηλία, το αλιευτικό καταφύγιο Βλυχάδας, την επέκταση του Κέντρου Υγείας Θήρας, το κλειστό γυμναστήριο Θήρας, την ανάπλαση πεζοδρόμων της Οίας, τη βελτίωση του οδικού δικτύου Θηρασιάς, την ανέγερση πρατηρίου καυσίμων και τη δημιουργία περιφερειακού ιατρείου στη Θηρασιά, καθώς, επίσης και την κατασκευή μικρού αθλητικού της κέντρου. Οφείλω, παράλληλα, να υπενθυμίσω ότι στη Θήρα έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για το νέο Νοσοκομείο.
Ειδικά για τον πρωτογενή τομέα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποίησε 150 έργα, συνολικού προϋπολογισμού πενήντα εκατομμυρίων ευρώ (50.000.000€) και ενόψει του ΕΣΠΑ, διατίθενται για την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία είκοσι εκατομμύρια ευρώ (20.000.000€)»
Στις δηλώσεις του, ο κ. Κόκκινος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δράσεις και τα έργα που προβλέπεται να υλοποιηθούν κατά την προγραμματική περίοδο 2007- 2013, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Η πολυδιάστατη αναπτυξιακή δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα συνεχιστεί και κατά την προγραμματική περίοδο 2007- 2013. Το επιτυχημένο, μάλιστα, ¨κλείσιμο¨ του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου, μας επιτρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως αισιόδοξοι για την εξέλιξη και την πορεία των έργων που θα υλοποιηθούν μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Οι πόροι του ΕΣΠΑ, ύψους ενός δισεκατομμυρίου διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (1.200.000.000€) σε συνδυασμό με τους πόρους του Εθνικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας, που ενέκρινε η κυβέρνηση Καραμανλή ειδικά για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα αξιοποιηθούν στο σύνολό τους επ’ ωφελεία των κατοίκων των νησιών μας.
Το πρωί της Τετάρτης, συναντήθηκα στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με τον Υφυπουργό κ. Μπούρα και κατέθεσα σε αυτόν τις προτάσεις των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων των Νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου για έργα και δράσεις που θα υλοποιηθούν μέσω του Εθνικού Προγράμματος Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας. Στον πίνακα των υποψήφιων προς υλοποίηση έργων περιλαμβάνονται και οι προτάσεις των φορέων του Δήμου Θήρας και της Κοινότητας Οίας, ωστόσο, οι φορείς αυτοί οφείλουν να προβούν στη διαδικασία πιστοποίησής τους και να καταθέσουν βελτιωμένο το φάκελό τους στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να προχωρήσει η πιστοποίησή τους.»
Ο κ. Κόκκινος εξέφρασε, παράλληλα, την αισιοδοξία του για τη φετινή τουριστική κίνηση στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την πεποίθησή του ότι τόσο οι Κυκλάδες όσο και τα Δωδεκάνησα θα αντέξουν μέσα στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς η Κυβέρνηση και οι φορείς του τουρισμού ενεργοποιήθηκαν όπως και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προχώρησαν στην εντατικοποίηση των δράσεών τους, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν στο μέτρο του δυνατού τις επιπτώσεις της κρίσης.
Το πρωί της Πέμπτης 28 Μαΐου, ο Υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κιλτίδης προέδρευσε σε σύσκεψη με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Θήρας, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της συνεταιριστικής οργάνωσης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Κόκκινου. Κατά τη σύσκεψη, συζητήθηκαν θέματα αμπελοκαλλιέργειας και προώθησης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων της περιοχής.
Στην τοποθέτησή του τόσο στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος δήλωσε ότι στα πλαίσια της τουριστικής προβολής και της στήριξης του πρωτογενούς τομέα, δηλαδή, της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και της μελισσουργίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης εντύπου, το οποίο θα αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τόσο το μοναδικό φυσικό κάλλος της Θήρας και της Θηρασιάς όσο και τα τοπικά προϊόντα των νησιών αυτών, όπως είναι το κρασί, το μέλι, το τοματάκι, η φάβα, η κάπαρη και άλλα.

● Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας το κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στη Θηρασιά, όπου συναντήθηκε με τους κατοίκους του νησιού και επιθεώρησε τα έργα που υλοποιούνται σε αυτό.

● Κατά την επιστροφή του στη Σαντορίνη, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος μετέβη στο θαλάσσιο χώρο του ναυαγίου του Sea Diamond, από όπου παρακολούθησε τη διαδικασία απάντλησης καυσίμων του βυθισμένου πλοίου, από κοινού με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Αναστάσιο Παπαληγούρα.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος αναχώρησε έπειτα από τη Σαντορίνη με προορισμό τη Σύρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: