Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Δελτίο Τύπου Συν-Κυκλαδικής Πρωτοβουλίας

Συνεδρίαση νομαρχικού συμβουλίου 18-5-09

Στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου στις 18-5-09 που έγινε στο Κουφονήσι, ο εκπρόσωπος μας Νίκος Συρμαλένιος, στο σύντομο αρχικό χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων είπε:
“Είναι μεγάλη η χαρά μας που βρισκόμαστε και συνεδριάζουμε σήμερα στο Κουφονήσι, ως αποτέλεσμα της ομόφωνης απόφασης μας να συνεδριάζουμε και στα άλλα νησιά εκτός Σύρου και ιδιαίτερα στα μικρά νησιά.
Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της Κοινότητας και όλους τους παρευρισκόμενους κατοίκους για τη θερμή τους φιλοξενία.
Από την πλευρά μας θεωρούμε πολύ σημαντικό, πέραν των έργων και της προόδου που έχει συντελεστεί τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, να μην μείνουμε μόνο σε έργα που αφορούν πλακοστρώσεις, δρόμους κ.λπ., αλλά να δούμε αν γίνονται έργα που ενισχύουν την παραγωγική βάση κάθε νησιού, π.χ. την αλιευτική ή την αγροτική παραγωγή, έτσι ώστε να μπορούν να μένουν οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι νέοι στα νησιά τους.
Έτσι και ο τουρισμος πρέπει να εντάσσεται σε μια λογική διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για να μπορεί να λειτουργεί μακροπρόθεσμα υπέρ του εισοδήματος και της απασχόλησης.
Φυσικά και τα δύο θέματα της ακτοπλοϊας και της υγείας είναι από τα πιο σημαντικά για τα νησιά μας, αλλά και αυτά, απέχουν πολύ από το να έχουν λυθεί αφού, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αποτελεί λύση, η συνεχώς αυξανόμενη επιδότηση προς τους εφοπλιστές (από 14 εκατ. ευρώ το 2001 σε πάνω από 100 εκατομ. σήμερα), επιδότηση που κατά βάση πληρώνει ο κρατικος προϋπολογισμός, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος.
Επίσης στον τομέα της υγείας, όλοι βιώνουμε τη μεγάλη έλλειψη γιατρών και δεν αρκούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις.
Να σας ευχαριστήσουμε και πάλι για τη φιλοξενία και να επαναλάβουμε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να προωθήσουμε λύσεις στα προβλήματα σας”.
Από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τοποθετήθηκε:
α) στο σχεδιασμό ενός δικτύου προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών στις Κυκλάδες, με στόχο την ενίσχυση των αλιευτικών αποθεμάτων, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ και τόνισε τη σημασία περιφρούρησης των περιοχών αυτών
β) σχετικά με τα προβλήματα της γραμμής Πειραιάς-Μήλος-Θήρα-Ηράκλειο-Κάρπαθος-Ρόδος, τόνισε ότι για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, υπάρχει απόλυτη συνευθύνη μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας, σημείωσε την απόλυτη συμφωνία του με τις διαμαρτυρίες των φορέων της Μήλου για τη αφερεγγυότητα της εταιρείας, συμφώνησε επίσης με την ανάγκη νομικής διερεύνησης των συμβάσεων και επεσήμανε ότι η λύση μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από κινητοποιήσεις, αφού βεβαίως το αποφασίσουν οι φορείς και οι κάτοικοι των περιοχών πους αφορά, υπενθυμίζοντας και τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν πριν αρκετά χρόνια στη Μήλο για τη δρομολόγηση του “κρητικού”.

Τέλος έφερε εκτός ημερήσιας το θέμα της ΚΥΑ για παραχώρηση των ακτών και των παραλιών σε ιδιώτες, αλλά η συζήτηση του παραπέμθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.
19/5/09
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: