Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Τοποθέτηση Γιάννη Βρούτση στο συνέδριο της ΤΕΔΚ Κυκλάδων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 19.5.2009
Το Σάββατο 16 Μαΐου ο βουλευτής Κυκλάδων Γ. Βρούτσης ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Δ.Σ. της τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) νομού Κυκλάδων παρευρέθηκε στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο «Γρυπάρειο» του δήμου Μυκόνου.
Στην τοποθέτησή του προς τη γενική συνέλευση της ΤΕΔΚ ο κ. Βρούτσης είπε τα εξής:
«Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι ενώπιον σας ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ, ενόψει του τακτικού σας συνεδρίου για το 2009.Το συνέδριο διεξάγεται μέσα στο πλαίσιο μιας δύσκολης διεθνούς οικονομικής συγκυρίας αλλά και μιας συγκυρίας με κορυφαίες προκλήσεις για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε σειρά ζητημάτων που άπτονται της ίδιας της κοινωνικής συνοχής, της περιφερειακής ανάπτυξης, του τουρισμού και της αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών που αναμένει ο πολίτης απ` αυτή.
Ένα άλλο στοιχείο το οποίο ιστορικά θα χαρακτηρίσει το συνέδριο αυτό είναι η βράβευση του Χρήστου Βερώνη τ. Δημάρχου Μυκόνου και τ. Προέδρου του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ νομού Κυκλάδων. Ενός ανθρώπου με προσφορά στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης επί 18 ολόκληρα χρόνια, ο οποίος άφησε ανεξίτηλη με την δημιουργική του παρέμβαση και το σημαντικό έργο του την προσωπική του σφραγίδα στο νησί της Μυκόνου, στο νομό των Κυκλάδων αλλά και σε ολόκληρη την αυτοδιοίκηση.
Κατανοώ πλήρως το διεκδικητικό και μαχητικό χαρακτήρα της αυτοδιοίκησης αφού επί 20 ολόκληρα χρόνια την υπηρετούσα. Αλλά ως βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος νιώθω ικανοποιημένος γιατί η Κυβέρνηση έχει εκπληρώσει βασικές της δεσμεύσεις απέναντι στην αυτοδιοίκηση δίνοντας λύση σε χρόνια προβλήματά της .Αλλά και κάτι ακόμα πιο σημαντικό, έχει αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης και κεντρικής διοίκησης τα τελευταία 5 χρόνια. Γιατί οφείλω να ομολογήσω ότι αυτή η σχέση είχε διαταραχθεί και κλονιστεί με τις αδιαφανείς παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Στο τελευταίο αυτό διάστημα:
1. Κατοχυρώθηκε συνταγματικά η νησιωτικότητα (άρθρο 101) στη πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση που έγινε το 2008. Αποτελεί ιστορική στιγμή για τη νησιωτική Ελλάδα της πατρίδας μας, γιατί το αίτημα αυτό εκκρεμούσε και ήταν κύριο αίτημα της αυτοδιοίκησης για πολλές δεκαετίες. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκε για το ποιος πραγματικά νοιάζεται για τη νησιωτική Ελλάδα δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ στη κρίσιμη αυτή ψηφοφορία αποχώρησε και δεν συμμετείχε.
2. Άλλαξε τελείως η αντίληψη για την αναπτυξιακή προοπτική της αυτοδιοίκησης. Από ένα αδιαφανές και χωρίς δυναμική πρόγραμμα το Ε.Π.Τ.Α. που διέθετε για 7 χρόνια 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα, προχωρήσαμε στο καινοτόμο και απόλυτα διαφανές πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, το οποίο διέθεσε για 5 χρόνια 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα για τις Κυκλάδες
ΘΗΣΕΑΣ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ 64,6 εκατ. Ευρώ
Ε.Π.Τ.Α. ΓΙΑ 7 ΧΡΟΝΙΑ 31,2 εκατ. Ευρώ

Άρα αύξηση για τους δήμους και τις κοινότητες του νομού μας 107%.

Ακολουθεί πίνακας:
3. Πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο «ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΫΛΩΝ ΤΙΤΛΩΝ» …. ότι ικανοποιείται απόλυτα το αίτημα της αυτοδιοίκησης και επιστρέφονται οι παρακρατηθέντες πόροι της αυτοδιοίκησης από το κράτος ύψους 1,711 δισεκατομμύρια ευρώ.
4. Με το νόμο 3697/2008 προχωρήσαμε στην αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20% αλλά και ταυτόχρονα στην αύξηση του αποδιδόμενου ποσοστού στην αυτοδιοίκηση από 50% σε 90 %.Η αύξηση αυτή θα δώσει στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση 420 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον και συνολικά 946 εκατομμύρια ευρώ.
5. Ενισχύσαμε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κυκλάδων πήρε από τους ΚΑΠ το 2004 καθαρά 1,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2008 η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κυκλάδων πήρε ως τακτική επιχορήγηση συνολικό ποσό ύψους 9,1 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή αύξηση σε πόρους της νομαρχίας Κυκλάδων 6,8 φορές περισσότερο από το 2004.
6. Θωρακίστηκε θεσμικά η τοπική αυτοδιοίκηση, μετά από διαβούλευση και δημοκρατικό διάλογο με τους αιρετούς, με το σύγχρονο και νέο Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα (Ν. 3463/2006), επιλύοντας συσσωρευμένα προβλήματα του παρελθόντος.
7. Επίσης θεσμική θωράκιση για την αυτοδιοίκηση αποτελεί ο νέος κώδικας δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων. Με τον οποίο αναδεικνύεται και αντιμετωπίζεται αξιοκρατικά το στελεχιακό δυναμικό των δήμων και κοινοτήτων.
8. Οι κοινωνικές δομές που τόσο σημαντικό έργο παρέχουν, Βοήθεια στο Σπίτι και Κ.Η.Φ.Η. συνεχίζονται κανονικά.
9. Ενισχύεται η συλλογική απόφαση τοπικής αυτοδιοίκησης (Σ.Α.Τ.Α.) για την χρηματοδότηση επενδυτικών δραστηριοτήτων των Ο.Τ.Α Α` Βαθμού στο 1,107 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2009, αυξημένο δηλαδή κατά 362 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2008.
Όλες οι παραπάνω πρωτοβουλίες και πολιτικές καταδεικνύουν πως μετασχηματίζονται σταδιακά στην πράξη οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης σε φορείς τοπικής δημοκρατίας και αναδεικνύονται σε μοχλό κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης. Βέβαια απομένουν να γίνουν ακόμα περισσότερα πράγματα, ωστόσο τα βήματα που έχουν συντελεστεί επί ημερών της Κυβέρνησης Καραμανλή δίνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση τη δυναμική που χρειάζεται για να διαμορφώσει το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας, όπως ακριβώς επιτάσσει η συνταγματική αποστολή της.
Καλή επιτυχία στο συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: