Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

"Λύση στο πρόβλημα αποκομιδής σκουπιδιών"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γιάννη Βρούτση

Αθήνα, 24.6.2009

ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ
ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ,
ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το σημαντικό πρόβλημα της αποκομιδής απορριμμάτων και καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων των νησιών των Κυκλάδων, εν όψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, λύθηκε με τροπολογία που ψηφίσθηκε σήμερα στη Βουλή στο σχέδιο νόμου «Μεταρρυθμίσεις στην Οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, στη Θεραπευτική Μεταχείριση Χρηστών Ναρκωτικών Ουσιών και άλλες Διατάξεις». Με την τροπολογία νομιμοποιούνται έως 31.12.2009 οι συμβάσεις των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ του νομού Κυκλάδων και ολόκληρης της χώρας με αντικείμενο την ανάθεση υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώτες (νομικά ή φυσικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου).

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης στην συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκο στις 24 Μαϊου, είχε μεταφέρει το οξύ πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στους ΟΤΑ των Κυκλάδων, στον τομέα της καθαριότητας, εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου. Στη συνάντηση αυτή είχε αποσπάσει τη δέσμευση του Υφυπουργού για άμεση νομοθετική τακτοποίηση του ζητήματος σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια, όπως και τελικά έγινε. Ταυτόχρονα όμως επεσήμανε προς τον Υφυπουργό ότι πρέπει να υπάρξει και νομοθετική πρωτοβουλία που θα λύνει οριστικά το πρόβλημα και δεν θα παραπέμπεται από χρόνο σε χρόνο. Όπως είναι γνωστό, οι μικροί, πληθυσμιακά, ΟΤΑ στις Κυκλάδες δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα δημιουργίας υπηρεσιών καθαριότητας με μέσα σύγχρονης τεχνολογίας και προσωπικό, το οποίο να απασχολείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το πρόβλημα μεγεθύνεται ιδιαίτερα στους τουριστικού χαρακτήρα ΟΤΑ, κατά τους θερινούς μήνες, όπου τα πληθυσμιακά μεγέθη εξυπηρέτησης μεταβάλλονται ριζικά. Έτσι, η Κυβέρνηση σε μια από τις πρώτες της νομοθετικές πρωτοβουλίες, μετά τις Ευρωεκλογές, συνεπής στις δεσμεύσεις της, έκανε δεκτό το δίκαιο αίτημα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την άρση της νομοθετικής απαγόρευσης.

Επίσης στην ίδια τροπολογία ψηφίστηκε η συνέχιση της υλοποίησης των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι», «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας» και «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα προγράμματα κοινωνικών δομών.

Σε συνάντηση που θα διοργανωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, θα καθορισθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την οριστική λύση του προβλήματος στη βάση του διαλόγου που έχει ήδη ξεκινήσει και σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος και την ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: