Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009

Αναγκαία η συντήρηση του Αγίου Κωνσταντίνου

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
29.6.2009
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού
Θέμα: Αναγκαία η συντήρηση της εκκλησίας
του Αγίου Κωνσταντίνου στο Κάστρο
της Παροικιάς στην Πάρο.
Η ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου, στο Κάστρο της Παροικιάς, η οποία φημίζεται για το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο της και τις αξιόλογες μεταβυζαντινές εικόνες της, χαρακτηρίζεται δικαίως ως μία από τις ωραιότερες των Κυκλάδων.
Η εν λόγω εκκλησία, γνήσιο δείγμα της παλαιάς λαϊκής, νησιωτικής αρχιτεκτονικής και ένα από τα πλέον αξιόλογα μεταβυζαντινά μνημεία της πόλης της Παροικιάς, καθώς και το όμορο καμαροσκέπαστο παρεκκλήσι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, λόγω της προϊούσας φθοράς, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσουν και να καταστραφούν.
Η ιστορική αξία των παραπάνω κτισμάτων είναι δεδομένη και επιβεβαιώνεται από τη δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 116/Β'/20-3-1963 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία τα ανακηρύσσει ιστορικά διατηρητέα μνημεία.
Κατόπιν των ανωτέρω:
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να εκπονηθεί το ταχύτερο δυνατόν η σχετική μελέτη και να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι, ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες εργασίες για την στήριξη και συντήρηση των εν λόγω ιστορικών παρεκκλησίων, προτού αυτά καταρρεύσουν;
H ερωτώσα βουλευτής
Άννα Φιλίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: