Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Ο Δήμαρχος Πάρου απαντάει...

Ερωτήσεις
για τον Δήμαρχο της Πάρου
κ. Χρήστο Βλαχογιάννη

Κύριε Δήμαρχε, η τάξη μας έκανε μια έρευνα στους δρόμους και τα δημόσια κτήρια της Παροικιάς και είδαμε πράγματα που δε μας άρεσαν. Η πόλη μας δεν είναι για όλους τους κατοίκους, ειδικά για όσους έχουν κινητικές δυσκολίες. Η πόλη μας είναι περισσότερο μια πόλη για τα αυτοκίνητα. Θα θέλαμε λοιπόν να σας κάνουμε κάποιες ερωτήσεις και να δούμε πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για να αλλάξουμε όσα δεν μας άρεσαν.
1. Πώς σας φαίνεται όταν βλέπετε δημόσια κτήρια χωρίς ράμπες και ποια η ευθύνη σας γι αυτό;
2. Τι θα μπορούσατε να κάνετε για να σταματήσουν οι άνθρωποι να παρκάρουν σε σημεία που απαγορεύεται;
3. Πώς σας φαίνεται όταν βλέπετε καρέκλες και ταμπέλες μαγαζιών στα πεζοδρόμια και δεν μπορούμε να περάσουμε;
4. θα σας άρεσε να βλέπετε ανθρώπους με αναπηρικά καροτσάκια, ή μαμάδες με μωρά στο καρότσι και να μην μπορούν να περάσουν στα πεζοδρόμια;
5. Τι θα μπορούσατε να κάνετε για την προστασία αυτών των ανθρώπων;
6. Πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για να πείσουμε τους ανθρώπους ότι η καλή ζωή στην πόλη μας είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους;
Με εκτίμηση
Είρήνη Ζαΐμη, Ελευθερία Καραντζούνη, Έλι Λέκα, Φέλλια Μακρυδάκη,
Γεωργία Κοντοπούλου, Βασιλική Μάυρη
μαθητές της Ε΄ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας.
Το ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε από τους μαθητές κατά την εκπόνηση του περιβαλλοντικού προγράμματος «Μια πόλη για όλους». Μέρος της έρευνας των παιδιών έχει δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία και προσδοκούμε στη συνέχεια με τη βεβαιότητα ότι είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τα άσχημα και να κρατήσουμε τα καλά στον τόπο που ζούμε.

Οι υπεύθυνες δασκάλες Παλασία Γεωργιάδου, Εύα Ντουμανίδου
(Το ερωτηματολόγιο υποβλήθηκε γραπτά στον Δήμαρχο Πάρου, καθώς την περίοδο που τον αναζητήσαμε ήταν εκτός Πάρου και επειδή η σχολική χρονιά έφτανε στο τέλος της, επιλέξαμε με τους μαθητές αυτή την λύση.)

Η απάντηση του Δημάρχου Πάρου Χρήστου Βλαχογιάννη
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Δημαρχείο Πάρου
Τ.Κ. 84 400 Παροικία
ΠΑΡΟΣ
22840 28506

Κατ’ αρχήν θέλω να σας συγχαρώ για τη συμμετοχή σας στην υλοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος «Μια πόλη για όλους».
Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ασχολείστε, συμμετέχετε και καταθέτετε τις απόψεις σας για πολύ σοβαρά ζητήματα που απασχολούν όλους μας εδώ και χρόνια.
Είμαι σίγουρος ότι εάν εμείς οι πιο μεγάλοι και πιο υπεύθυνοι για πολλά, βλέπαμε τον κόσμο μέσα απ’ τα δικά σας μάτια, σίγουρα η ζωή μας θα ήταν πολύ καλύτερη. Εύχομαι και ελπίζω εσείς να συνεχίσετε και όταν μεγαλώσετε και αναλάβετε περισσότερες ευθύνες να έχετε τις ίδιες απόψεις, διότι έτσι μόνο ο κόσμος θα γίνει καλύτερος.

Σχετικά με τις ερωτήσεις σας με συντομία απαντώ ως εξής:
Το γεγονός ότι πολλά δημόσια κτήρια καθώς επίσης και τα πεζοδρόμια διαθέτουν ράμπες δείχνει ότι η χώρα μας, ο δήμος μας και όλοι μας θα πρέπει να προσέξουμε πολύ περισσότερο τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και ότι χρειάζεται πολύ ακόμη δουλειά για να είναι σε πλήρη αρμονία τα λόγια μας με τα έργα μας στον τομέα αυτό.
Η ελλιπής στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας και του εργατοτεχνικού προσωπικού του Δήμου αποτελούν την κύρια αιτία αυτού του κακού.
Ελπίζω ότι σύντομα θα στελεχωθούν οι παραπάνω υπηρεσίες και θα μπορέσουμε ακολούθως να ικανοποιήσουμε όσο γίνεται καλύτερα τις ανάγκες των ατόμων με κινητικές δυσκολίες.
Ένα απ’ τα μεγαλύτερα προβλήματα στο νησί μας αλλά και σ’ όλες τις πόλεις της χώρας μας είναι αυτό της κυκλοφορίας και της στάθμευσης των οχημάτων.
Το πρόβλημα γίνεται σχεδόν ανυπόφορο την τουριστική περίοδο αφού ο αριθμός των αυτοκινήτων τους θερινούς μήνες, ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, είναι διπλάσιος των μονίμων κατοίκων. Ο Δήμος μας σε ετήσια βάση διαθέτει για την ενοικίαση χώρων στάθμευσης των αυτοκινήτων το ποσό των 200.000 € περίπου.
Δυστυχώς όμως πολλοί από εμάς δεν σταθμεύουμε τα αυτοκίνητά μας στους χώρους που πρέπει και επιτρέπεται αλλά προκειμένου να διευκολυνθούμε δεν σεβόμαστε τις πινακίδες και παρκάρουμε με περισσή ευκολία συνήθως εκεί που απαγορεύεται.
Τα αστυνομικά μέτρα (η Δημοτική Αστυνομία κατέγραψε 500 παραβάσεις από 1-1-2009 έως 18-6-2009) δυστυχώς βελτιώνουν την κατάσταση προσωρινά και δεν επιλύουν το πρόβλημα.
Η κατάσταση για ν’ αλλάξει εξαρτάται κυρίως από εμάς. Οφείλουμε και πρέπει όλοι μας να σεβόμαστε και να τηρούμε τις αποφάσεις του Δήμου και τους νόμους της Πολιτείας και να μην χρειαζόμαστε ο καθένας και από έναν αστυνομικό για να είμαστε νομοταγείς.
Πολλοί συμπολίτες μας επαγγελματίες, στην προσπάθειά τους για εξασφάλιση περισσότερου κέρδους, επιδεικνύουν αδηφάγο συμπεριφορά, δεν τηρούν τους όρους της σύμβασης και καταλαμβάνουν κοινόχρηστο χώρο πολύ περισσότερο απ’ αυτόν που τους παραχωρείται.
Οι αρμόδιες επιτροπές προβαίνουν σε ελέγχους και επιβάλλουν πρόστιμα για αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων τα οποία μάλιστα είναι υψηλά. Δυστυχώς όμως η κατάσταση δεν βελτιώνεται αισθητά.
Και στην περίπτωση αυτή ισχύει αυτό που κι εσείς έχετε επισημάνει δηλ. η βελτίωση της ζωής στο νησί μας, στη χώρα μας, είναι υπόθεση που αφορά όλους μας. Πρέπει ο καθένας μας να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος και να έχει αυξημένο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης διότι έτσι μόνο θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής μας όταν όλοι μας προσπαθούμε για ένα καλύτερο αύριο σεβόμενοι το διπλανό μας, το περιβάλλον και την κοινή περιουσία όλων μας.
Χρήστος Βλαχογιάννης
Δήμαρχος Πάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: