Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Π. Ρήγας: "Από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα επηρεαστούν οι εσωτερικές εξελίξεις"


Παρουσία 150 περίπου φίλων και οπαδών του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου στην αίθουσα του «Αρχίλοχου», στην Παροικιά, η ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος. Στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου με θέμα «Ευρωεκλογές και πολιτικές εξελίξεις» κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας.
Το blog του «Παριανού Τύπου» δημοσιεύει σήμερα ένα μεγάλο απόσπασμα από την ομιλία του κ. Ρήγα στην ανοιχτή συγκέντρωση:


«Έχουμε μπροστά μας μια εκλογική αναμέτρηση αναμέτρηση, τις Ευρωεκλογές, που το ΠΑΣΟΚ τους έχει δώσει το χαρακτήρα του δημοψηφίσματος.
Το σύνθημά μας είναι ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αποφασίζουμε για την Ελλάδα. Είναι ένα σύνθημα που δείχνει τους στόχους την κατεύθυνση και την επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ.
Γιατί ψηφίζουμε για το ΠΑΣΟΚ και αποφασίζουμε για την Ελλάδα;
Ψηφίζουμε για την Ευρώπη γιατί ανανεώνουμε στις 7 του Ιούνη το Ευρωκοινοβούλιο. Δηλαδή την Ευρωπαϊκή Βουλή και στέλνουμε σε αυτήν 22 Έλληνες βουλευτές.
Και τι με αυτό θα πει ένας απλός Έλληνας πολίτης. Τι με αφορά εμένα τι θα συμβεί στις μακρινές Βρυξέλλες. Αυτό πιθανόν να είναι έξω από τις δικές μου ανησυχίες, αγωνίες, από τα συμφέροντά μου.
Είναι έτσι φίλες και φίλοι; Δεν μας ενδιαφέρει λοιπόν τι γίνεται στις μακρινές Βρυξέλλες;
Κι όμως υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης, ένα έλλειμμα πληροφόρησης που έχει σαν αποτέλεσμα πάρα πολλοί πολίτες, όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη να θεωρούν την υπόθεση των Ευρωεκλογών, ξένη προς αυτούς.
Δεν είναι όμως έτσι, διότι πλέον έχουμε μια πραγματικότητα. Ότι οι 7 στις 10 αποφάσεις που παίρνονται σε επίπεδο ευρωπαϊκών οργάνων, σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, είναι αποφάσεις οδηγίες και κανονισμοί που γίνονται υποχρεωτικά δίκαιο Εθνικό. Επηρεάζουν λοιπόν την καθημερινότητά μας, τις αποφάσεις της κυβέρνησης, στο επίπεδο της οικονομίας, της ανάπτυξης, του τουρισμού, της υγείας, των μεταφορών. Μας ενδιαφέρει λοιπόν τι συμβαίνει σε αυτή τη μακρινή Ευρώπη.
Μια Ευρώπη που οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι σήμερα δεν είναι η Ευρώπη εκείνη που τουλάχιστον εμείς ονειρευτήκαμε. Μια Ευρώπη κοινωνικής δικαιοσύνης, δημοκρατίας και ασφάλειας, που θα έβαζε πρώτα τον πολίτη. Μια Ευρώπη όπου ο άνθρωπος θα ήταν στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών. Δυστυχώς είναι κυρίως μια Ευρώπη της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, του Μπαρόζο και των συντηρητικών κυβερνήσεων, μια Ευρώπη όπου θέλει την ανταγωνιστικότητα και όχι την εξασφάλιση της εργασίας, που προβάλει τον ανταγωνισμό και δεν μιλάει καθόλου για το κοινωνικό κράτος. Μια τέτοια Ευρώπη εμείς οι Σοσιαλιστές οι Δημοκράτες οφείλουμε να δώσουμε μάχη να αλλάξει. Γιατί. Μόνο για λόγους ιδεολογικούς; Για να ικανοποιηθούμε ότι θα κερδίσουμε σε αυτές τις Ευρωεκλογές; Όχι, φίλες και φίλοι. Για λόγους ουσιαστικούς, ουσίας επιβάλλεται να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη.
Όλη αυτή η κρίση που ζούμε σήμερα δεν είναι θεόσταλτη, οι 7 πληγές του Φαραώ, που ήρθαν από τον ουρανό για να τιμωρήσουν τους ανθρώπους. Είναι κρίση που είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών, παγκόσμια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Πολιτικών που εφαρμόζουν συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις, πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οδήγησαν σήμερα παγκόσμια Ευρωπαϊκά και Εθνικά στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην αύξηση της φτώχιας, στην ανασφάλεια του πολίτη.
Ε. λοιπόν αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση, δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι μια Ευρώπη των golden boys, των τραπεζών, των οικονομικά ισχυρών.
Οφείλουμε οι προοδευτικές δυνάμεις και των 27 χωρών να δώσουμε το δικό μας αγώνα για να αλλάξει η πορεία της Ευρώπης, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την Ευρώπη που εμείς θέλουμε, των συλλογικών οραμάτων των σοσιαλιστών των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης.
Γι’ αυτό λοιπόν δίνουμε τη μάχη μας στις 7 Ιούνη. Ψηφίζουμε για να αλλάξουμε το συσχετισμό δυνάμεων μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να είναι η ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος πλειοψηφική.
Γι’ αυτό λοιπόν το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ είναι:
Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα αποφασίζουμε για την Ελλάδα.
Από το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιούνη θα επηρεαστούν οι εσωτερικές εξελίξεις. Ανάλογα με το αποτέλεσμά τους θα δρομολογήσουν εξελίξεις και στο εσωτερικό της Χώρας. Γιατί. Γιατί μετά το 2007 είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες πολίτες ψηφίζουν αυθεντικά, στην κάλπη, εκφράζονται με καθολική ψηφοφορία, δεν είναι δημοσκόπηση, δεν είναι γκάλοπ, είναι αυθεντική έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού. Επομένως το αποτέλεσμα που θα καταγραφεί θα στείλει μηνύματα προς την κυβέρνηση. Και εμείς αυτό που επιδιώκουμε είναι να σταλεί ένα μήνυμα καταδίκης, αποδοκιμασίας της πολιτικής που έχει ασκηθεί από την κυβέρνηση Καραμανλή τα τελευταία 5,5 χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: