Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Ομιλία Γιάννη Βρούτση στο Σινε REX





Ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, παρουσία του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλου, πραγματοποίησε προεκλογική ομιλία ενόψει των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου το περασμένο Σάββατο 30 Μαΐου στον κινηματογράφο «REX» στην Παροικία της Πάρου.
Η εντυπωσιακή προσέλευση του κόσμου (περίπου 400 οπαδοί, φίλοι και στελέχη του κόμματος ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του βουλευτή και γέμισαν το χώρο) αλλά και ο παλμός που έδωσαν με τις ομιλίες τους ο κεντρικός ομιλητής Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος (χαιρέτησε την εκδήλωση) σφράγισαν την πετυχημένη από κάθε άποψη εκδήλωση.
Ακολουθούν:
1. Η ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση
2. Ο χαιρετισμός του Δημήτρη Αβραμόπουλου


1. Ομιλία Γιάννη Βρούτση
Φίλες και φίλοι αγαπητοί συμπατριώτες.
Είμαστε 8 μέρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου.
Σε αυτή την Ελληνική και Ευρωπαϊκή μάχη επέλεξα να συμμετέχω με όλες μου τις δυνάμεις να ενισχύοντας την κοινή προσπάθεια, ενισχύοντας την παράταξή μου. Επέλεξα να ενταχθώ στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. Παράδειγμα η σημερινή συγκέντρωση της Πάρου και της Αντιπάρου. Όπως έκανα άλλωστε και πριν από 1,5 χρόνο στις εθνικές εκλογές του 2007. Επέλεξα να ενεργοποιήσω σε κάθε νησί την πολιτική συνείδηση της παράταξής μας, για να κινηθούμε ενιαία, ενωμένα και συντονισμένα στην κοινή προσπάθεια. Η επιλογή μου αυτή πηγάζει από το χρέος και το καθήκον για την παράταξή μου την Νέα Δημοκρατία. Από το χρέος και το καθήκον απέναντι σε όλους και όλες εσάς, που με επιλέξατε στις προηγούμενες εκλογές εκπρόσωπό σας στο εθνικό κοινοβούλιο με την ιδιότητα σήμερα του βουλευτή του νομού Κυκλάδων. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, που σήμερα ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μου, στο κάλεσμα της Νέας Δημοκρατίας. Ευχαριστώ τον κ. Υπουργό, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή σας. Ευχαριστώ την Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Ευχαριστώ όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Οργάνωσής μας. Ευχαριστώ την Νομαρχιακή Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας για την ενεργή και δυνατή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια και στις κρίσιμες στιγμές του αγώνα μέσα στο νομό μας. Σας ευχαριστώ για τη μάχη που δώσαμε στις Εθνικές εκλογές. Σας ευχαριστώ και για τη μάχη που θα δώσουμε και σε αυτές τις εκλογές. Μάχη που θα είναι για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για την Νέα Δημοκρατία.

Αυτές οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με την συμπλήρωση 30 ετών από την ένταξή μας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Γι’ αυτό και εμείς τα στελέχη της πρώτης γραμμής της Νέας Δημοκρατίας αλλά και οι απλοί ψηφοφόροι και φίλοι της που διαχρονικά με ανιδιοτέλεια στηρίζουμε αυτή την παράταξη, πιστεύω ότι αισθανόμαστε όλοι το ίδιο περήφανοι, γιατί η παράταξή μας πέτυχε με πρωτεργάτη τον ιδρυτή μας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή την ένταξη της Ελλάδας στην μεγαλύτερη Ένωση μελών και κρατών. Είμαστε υπερήφανοι γιατί το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό επίτευγμα της πατρίδας μας οφείλεται στους αγώνες της παράταξής μας και προσωπικά στους αγώνες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αγώνες σε δύσκολους καιρούς και για όλους τους Έλληνες.

Είμαστε οι πρωτοπόροι του Ευρωπαϊκού προσανατολισμού της πατρίδας μας. Θεμελιώσαμε τη δημοκρατική ομαλότητα. Ενισχύσαμε το κύρος και τη δυνατότητα της πατρίδας μας να προασπίζεται τα δίκαιά της. Διασφαλίσαμε τεράστιους κοινοτικούς πόρους όλα αυτά τα χρόνια για τους αγρότες για τους νέους για τους επαγγελματίες για την ανάπτυξη του τόπου και την κοινωνική συνοχή.

Οι θέσεις μας για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης ήταν και είναι ξεκάθαρες. Θέλουμε μια Ευρώπη με ενιαία φωνή και ισχυρή διεθνή παρουσία. Θέλουμε μια Ευρώπη που διαμορφώνει αποτελεσματικές πολιτικές απέναντι στις μεγάλες παγκόσμιες προσκλήσεις. Τη διεθνή οικονομική κρίση, την προστασία του περιβάλλοντος, την παράνομη μετανάστευση. Θέλουμε μια Ευρώπη που διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για τους πολίτες της, μια Ευρώπη περισσότερο αποτελεσματική περισσότερο κοινωνική περισσότερο ανθρώπινη. Θέλουμε μια Ευρώπη πολιτικά ενωμένη. Ζητούμε και επιδιώκουμε την πολική ένωση της Ευρώπης, δηλαδή τη σύγκλιση, όχι την ισοπέδωση των Εθνών της, των λαών της και των πολιτισμών της. Θέλουμε τα Εθνικά κράτη πρωταγωνιστές. Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη που να προωθεί ιδιαίτερες πολιτικές για τα νησιά μας. Η Ελλάδα έχει τεθεί μετά από πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης επικεφαλής της πρωτοβουλίας για τα ελληνικά νησιά και έχει αναλάβει το συντονισμό της ιδιαίτερα αυτής σημαντικής δράσης. Η συγκεκριμένη δράση, την οποία συντονίζει το υπουργείο Οικονομίας, στοχεύει στη διεύρυνση πλαισίου πολιτικών που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών νησιών.

Πρέπει να δυναμώσουμε τη φωνή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης με ίδρυση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής που θα έχει ευρωπαϊκά πλέον την ευθύνη φύλαξης του Αιγαίου.

Η Ευρώπη χρειάζεται κοινά σύνορα. Το είπε πρόσφατα και η Μέργκελ. Έσπευσε να συμφωνήσει μαζί της και ο Σαρκοζί. Δεν έχει σημασία που θα τεθούν τα γεωγραφικά σύνορα της Ευρώπης. Σημασία έχει ότι η ενωμένη Ευρώπη δεν μπορεί να επεκτείνεται επ’ αόριστον, διότι ότι τεντώνει υπερβολικά στο τέλος ξεχειλώνει. Όσοι θέλουν την Ευρώπη χωρίς σύνορα υπονομεύουν τελικά τις κοινές αξίες τα κοινά πρότυπα και τα κοινά ιδανικά των Ευρωπαίων. Δεν μπορεί να υπάρξει πολική ένωση χωρίς κοινές αξίες, κοινά ιδανικά, κοινά προστάγματα, κοινό αίσθημα του ανήκειν.

Όσο αφορά την ελληνική θέση για την ένταξη της Τουρκίας. Ότι δηλαδή η πλήρης συμμόρφωση προς το κοινοτικό κεκτημένο θα οδηγήσει σε πλήρη ένταξη. Αυτή η θέση εξυπηρετεί πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα, χωρίς να αντίκειται στην προηγούμενη θέση για τα γεωγραφικά σύνορα της Ευρώπης. Γιατί μια Τουρκία που συμμορφώνεται πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο τη στιγμή που εντάσσεται και αναλαμβάνει την υποχρέωση να το τηρεί πλήρως θα είναι μια Τουρκία πολύ διαφορετική και πολύ λιγότερο επικίνδυνη από ότι τη γνωρίσαμε έως σήμερα.

Βέβαια το τι ακριβώς θα κάνει η Τουρκία δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά το ποια Ευρώπη θα υπάρξει εξαρτάται και από εμάς. Και τη θέλουμε πολιτικά ενωμένη. και η Ελλάδα θα νιώθει ασφαλής μέσα σε μια πολιτικά ενωμένη Ευρώπη. Είτε η Τουρκία συμμορφωθεί και εισχωρήσει σε αυτήν, είτε όχι.

Κανείς δεν αμφισβητεί σήμερα ότι διανύουμε ίσως την πιο δύσκολη περίοδο μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου πολέμου. Ο τελευταίος χρόνος ήταν ιδιαίτερα δύσκολος. Οι μήνες που ακολουθούν είναι καθοριστικής σημασίας. Θα κρίνουν την ένταση αλλά και την έκταση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής θύελλας. Θα κρίνουν τη δυνατότητά μας να τις περιορίσουμε. Θα κρίνουν σε τελική ανάλυση την πορεία της πατρίδας μας στα επόμενα χρόνια. Η διεθνής κρίση όμως άλλαξε την οπτική μας για τον κόσμο, την Ευρώπη και τον εαυτό μας.

Διαμορφώνοντας σήμερα την ατζέντα πλέον της διεθνούς ανάκαμψης είναι σημαντικό να κάνουμε μια κοινή παραδοχή. Η παγκόσμια κρίση πρέπει να γίνει καταλύτης επίθεσης στο μέλλον και όχι άμυνας στην πίεση του παρελθόντος. Καταλύτης εξωστρέφειας και όχι εσωστρέφειας. Καταλύτης δημιουργικότητας και όχι απάθειας φόβου ή καθήλωσης.

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι η Ευρώπη έδειξε απροετοίμαστη και αιφνιδιασμένη. Όταν ξέσπασε η κρίση η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα δεν είχε κατανοήσει που οδηγούνταν τα πράγματα. Ανέβαζε τα βασικά επιτόκια μέχρι πέρυσι τέτοιο καιρό, ενώ η επιβράδυνση είχε αρχίσει ήδη στην ευρωζώνη και η ύφεση ήταν προ των πυλών στην Αμερική. Την κρίσιμη στιγμή δεν ήταν τα υπερεθνικά όργανα της Ευρώπης που ανέλαβαν δράση, αλλά οι εθνικές κυβερνήσεις. Όπως χαρακτηριστικά είπε και η Άγγελα Μέργκελ ο καθένας να σώσει τον εαυτό του. Η ευθύνη επέστρεψε στα εθνικά κράτη και τις κυβερνήσεις τους. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αντέδρασε. Θυμίζω το πρώτο μας μέτρο. Τη διασφάλιση των καταθέσεων που γι’ αυτό μάλιστα δεχθήκαμε και κριτική και παρατηρήσεις από την Ευρώπη. Ενώ σε ένα διάστημα αμέσως μετά η ίδια η Ευρώπη υιοθέτησε αυτή την πολιτική. Αποδείχθηκε επιπλέον ότι η ύπαρξη κοινού νομίσματος ήταν σωτήρια για όσους συμμετείχαν στο ευρώ. Και αυτό είναι το σημαντικό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε. Ισχυρές χώρες όπως η Βρετανία που βρίσκονται εκτός ευρώ δοκιμάζονται περισσότερο και απειλούνται πολύ πιο άμεσα από τις χώρες της Ευρωζώνης. Παρά τα σφάλματα που έγιναν το ευρώ αποδείχθηκε σωτήριο για όλα τα κράτη που εντάχθηκαν σε αυτό. Ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης αποδείχθηκε -και σας προκαλώ και ας το σκεφθούμε όλοι- τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα εάν αυτή η σημερινή καταιγίδα μας εύρισκε μόνους. Θα μας είχε λυγίσει και σίγουρα θα μας είχε γονατίσει. Μας έλεγαν ότι για να γίνουμε περισσότερο Ευρωπαίοι πρέπει να γίνουμε λιγότερο Έλληνες. Ότι πρέπει τάχα να αποβάλουμε την ελληνική ταυτότητα και να αποκτήσουμε ευρωπαϊκή συνείδηση. Τώρα πια μετά την κρίση ισχύει μάλλον το αντίστροφο. Πρέπει να γίνουμε περισσότερο απαιτητικοί με τους εαυτούς μας ως Έλληνες και να εμπλουτίσουμε με τις αξίες και τα ιδεώδη του ελληνισμού για να γίνουμε περισσότερο ευρωπαίοι. Να γιατί η διορατικότητα και το πολιτικό θάρρος του Κωνσταντίνου Καραμανλή να εντάξει πριν 30 χρόνια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς την Ελλάδα γίνεται σήμερα το απάνεμο λιμάνι για την πατρίδα μας.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά, παρότι ήμουν μικρός τότε, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκονται μπροστά σε εσωτερική αντίδραση. Είναι αξέχαστες οι στιγμές που όταν ψηφιζόταν στη Βουλή το 1979 η ένταξη το ΠΑΣΟΚ τότε αποχωρούσε από την αίθουσα καταγγέλλοντας. Είναι αλήθεια βέβαια ότι ο Κώστας Σημίτης έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη το 2000. Όμως ανάμεσα στα δυο αυτά πολύ σημαντικά βήματα υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαζε την Ελλάδα στην ΕΟΚ και ήταν μόνος του. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη έβαζε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και η Νέα Δημοκρατία στήριζε τον Εθνικό Στόχο. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η συνεπέστερη ευρωπαϊκή δύναμη, που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση, είτε βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Ευτυχώς λοιπόν που το κοφτερό μάτι του Κωνσταντίνου Καραμανλή διέσχισε το μέλλον και ευτυχώς που επίσης σήμερα το κοφτερό μάτι του αρχηγού μας του Κωνσταντίνου Καραμανλή έκανε κάτι αντίστοιχο. Κάτι που ο ιστορικός του μέλλοντος θα το καταγράψει ως τεράστια εθνική κατάκτηση. Είναι η πολιτική που κατέστησε την Ελλάδα διεθνή ενεργειακό δίαυλο μεταξύ Ρωσίας, Βουλγαρίας, Τουρκίας, Ιταλίας και όλων των γειτόνων μας, αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

Πάμε στις 7 Ιουνίου για Ευρωεκλογές. Σίγουρα μέσα σε αυτή την προεκλογική διαδικασία αναπτύσσονται επιχειρήματα –αυτό άλλωστε επιτάσσει και η δημοκρατία μας- τα οποία έχουν να κάνουν με έργα, με δράσεις, με πολιτικές.

Προσωπικά πιστεύω ότι αδιάψευστος μάρτυρας, ο οποίος ενισχύει τα επιχειρήματά μας, δεν μπορεί να είναι τίποτα πιο ισχυρό και πιο πειστικό από τα έργα και την ανάπτυξη που έχουμε διαμορφώσει σε ολόκληρη την Ελλάδα στο νομό μας αλλά και στην Πάρο.

Επειδή το σύμπτωμα της λήθης είναι σύμπτωμα ελληνικό κυρίως, καλό είναι να υπενθυμίζουμε τι έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση και τι έχει προσφέρει στον τόπο.

Τα έργα που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στην Πάρο μέσα από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου και του προγράμματος «Θησέας» έχουν συνολικό προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ. Ανάμεσά τους:

Ολοκληρώθηκε το νέο Δημοτικό Σχολείο στη Νάουσα προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.
Παραδόθηκε το Επαγγελματικό Λύκειο προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ. Έχει εξαγγελθεί και προχωράει και μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει το μεγάλο έργο του κλειστού γυμναστηρίου στο Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου Μάρπησσας Πάρου αξίας 2 εκατ. ευρώ που είναι αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που θα βοηθήσει τη νέα γενιά του τόπου μας.

Το υπουργείο Εσωτερικών ήδη έχει διαθέσει 1,7 εκατ. ευρώ από ειδικό πρόγραμμα λειψυδρίας για μονάδα αφαλάτωσης και εδώ πρέπει να αναλάβει και ο Δήμος πρωτοβουλίες μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για να προχωρήσουν όλες εκείνες οι διαδικασίες για να υλοποιηθεί και αυτό το έργο και άλλα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες εκτέλεσης της επισκευής του κεντρικού λιμένα της Παροικιάς με τη συνδρομή των υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Υπεύθυνο το Λιμενικό Ταμείο Πάρου-Αντιπάρου.

Νέο αεροδρόμιο Πάρου. Έχουν προχωρήσει οι απαλλοτριώσεις, έχουν καταβληθεί 10 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και να ξέρετε ότι είμαι σύμμαχος στη συνείδηση των Παριανών ότι το αεροδρόμιο της Πάρου θα υλοποιηθεί με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Προχωράμε στην ολοκλήρωση του έργου κατασκευής αγκυροβολίων σκαφών αναψυχής στη Νάουσα μέσω του ΠΕΠ. Εκκρεμούν ενέργειες διαδικαστικού χαρακτήρα από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Και επίσης. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι για μας ως κυβέρνηση εντάσσουμε σε προτεραιότητα και ιεράρχηση για την Πάρο τα ζητήματα που αφορούν την κατασκευή νέας προβλήτας στο λιμάνι, το νέο εμπορικό λιμάνι, το πολεοδομικό της Παροικιάς, τον περιφερειακό δρόμο της Παροικιάς. Και μαζί με αυτά για κάτι που προσωπικά έχω δεσμευτεί για κάτι που αποτελεί όνειρο πολλών δεκαετιών πίσω το αλιευτικό καταφύγιο της Αλυκής.

Επιπλέον για την Αντίπαρο. Προχωράμε στην ανάπλαση της παραλιακής οδού, βελτιώνουμε τους οδούς του νησιού, προχωράει η μονάδα αφαλάτωσης –το έργο έχει ήδη προεγκριθεί και αναμένεται η τελική έγκριση από την Περιφέρεια- ολοκληρώθηκε το έργο αξιοποίησης του σπηλαίου Αντιπάρου προϋπολογισμού 975.000 ευρώ και βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο του δικτύου αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού.
Συνολικά μέσω από το ΠΕΠ Ν. Αιγαίου και το πρόγραμμα «Θησέας» έχουν διατεθεί για την Αντίπαρο 2,7 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να σας πω ότι με την κυβέρνηση Καραμανλή η αυτοδιοίκηση έχει κάνει βήματα για να μην χρησιμοποιήσω τη λέξη άλματα.

Έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες έχουν μεταβιβαστεί αρμοδιότητες, πόροι, έχει εξυγχρονισθεί το θεσμικό πλαίσιο με τον νέο σύγχρονο –μετά από 15 χρόνια- Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, έχουν δοθεί πολλαπλάσιοι πόροι. Ακούστε για το νομό μας, για την Πάρο και την Αντίπαρο.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι με το σύγχρονο και καινοτόμο πρόγραμμα «Θησέας» της κυβέρνησης Καραμανλή που όλοι εμπιστευόμαστε και στηρίζουμε δόθηκαν στην Τ.Α. του νομού μας για 5 χρόνια 64,6 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή που για 7 χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε δώσει με το πρόγραμμα «7» 31,2 εκατ. ευρώ. Ξέρετε ποια είναι η διαφορά της σύγκρισης; 107% παραπάνω πόρους έδωσε αυτή η κυβέρνηση υπέρ της αυτοδιοίκησης του πρώτου βαθμού στο νομό Κυκλάδων.
Για την Πάρο ο Δήμος με το πρόγραμμα «7» πήρε 1.787.000 ευρώ για επτά χρόνια. Με το πρόγραμμα «Θησέας» ο Δήμος Πάρου 3.853.000 ευρώ, αύξηση 115%. Και για την Αντίπαρο από 745.000 ευρώ στο 1.650.000 ευρώ, 121% αύξηση.

Την ίδια στιγμή για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις πενταπλασιάστηκαν ακόμα σε ορισμένες περιπτώσεις επταπλασιάστηκαν οι πόροι που πήγαν από το κράτος προς αυτές. Συγκεκριμένα για το νομό Κυκλάδων πρέπει να ξέρετε ότι το 2004 η Νομαρχία Κυκλάδων πήρε μόνο 1,3 εκατ. ευρώ για αναπτυξιακό έργο, πόροι που δεν της έφθαναν ούτε για να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων.

Με τους ΚΑΠ, τους θεσμοθετημένους πόρους του 2008, η Νομαρχία Κυκλάδων πήρε 10 εκατ. ευρώ. Πάνω από επτά φορές περισσότερα χρήματα. Και είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι οι οποίοι γκρινιάζουν, οι οποίοι φωνάζουν και κάνουν κριτική ενώ έπρεπε να στρέψουν τα πυρά σε εκείνους που τους περιφρόνησαν σε εκείνους που όταν είχαν την ευθύνη της κυβέρνησης τους ξέχασαν.

Μαζί με αυτές τις πολιτικές πρωτοβουλίες πρέπει να σας πω, ότι στο πλαίσιο αυτής της οικονομικής κρίσης, που μοιραία αγγίζει και το κατ’ εξοχήν σημαντικό κομμάτι της ελληνικής παραγωγής που λέγεται τουρισμός ή τουριστικό προϊόν, είναι η μοναδική φορά στα ελληνικά χρονικά, που η κυβέρνηση παίρνει ουσιαστικά μέτρα υπέρ του τουρισμού.

Πέρυσι τέτοιο καιρό στην αίθουσα του Εθνικού Κοινοβουλίου είχαμε τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Σε αυτή τη Συνταγματική Αναθεώρηση υπήρχε πρόταση από τη Ν.Δ. να αναγνωριστεί η νησιωτικότητα της Ελλάδας ως ένα μείζον θέμα και να ενταχθεί ως κύριο άρθρο του Συντάγματος. Δηλαδή να κατοχυρώσουμε τη νησιωτικώτητα στο ελληνικό Σύνταγμα τι το πιο αυτονόητο όταν είμαστε η πιο νησιωτική χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σε αυτή τη διαδικασία που τελικά ψηφίστηκε και έγινε κύριο άρθρο του Συντάγματος και έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον τις νέες γενιές των παιδιών που έρχονται και μένουν στα νησιά μας διότι αυτό θα δώσει από μόνο του στο νομοθέτη τη δυνατότητα να δράσει και να ασκήσει πολιτικές υπέρ των νησιωτών, αυτό το κρίσιμο μέγεθος την κρίσιμη εκείνη χρονική στιγμή ένα κόμμα δεν συμμετείχε, ένα κόμμα δεν ψήφισε τη νησιωτικότητα. Ήταν το ΠΑΣΟΚ.

Άρχισε η εφαρμογή ενιαίου προγράμματος για την επιχορήγηση μέσω του ΑΕΠ του συνόλου του προσωπικού ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα αυτό υπολογίζεται ότι θα ωφελήσει 50.000 εποχικά εργαζόμενους σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και το κόστος του θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Η Εργατική Εστία αύξησε κατά 44,3% έναντι του 2008 τον αριθμό των προγραμμάτων της για τον Κοινωνικό Τουρισμό. Επίσης το πάγιο αίτημα που ερχόταν από τους επαγγελματίες όλης της Ελλάδας και κυρίως των νησιών μας μειώθηκε από 2% σε 0,5% το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων και το τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων. Να προσθέσουμε ότι μειώθηκε για το 2009 και το 2010 ο συντελεστής ΕΤΑΚ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, δεν επιβαρύνονται το 2009 με την εισφορά του νόμου 128 του 1975 τα υπόλοιπα των δανείων και τα χορηγούμενα δάνεια ή οι πιστώσεις από τις τράπεζες προς τα τουριστικά καταλύματα.

Αναστέλλονται τα τέλη προσγείωσης σε όλα τα αεροδρόμια της πατρίδας μας από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Ένα μέτρο που θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τους tour operator όλου του κόσμου να επιλέξει και τις Κυκλάδες ως τελικό προορισμό.

Αυξήθηκε κατά 50% η δημόσια δαπάνη για τη διαφήμιση και την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.

Όποιος νοιάζεται για τον τουρισμό, τους επαγγελματίες το αποδυκνείει με νομοθετικές πρωτοβουλίες με έργα με πράξεις όταν έχει την ευθύνη της κυβέρνησης. και αυτή η κυβέρνηση το απέδειξε μόνο με το πρώτο μέτρο που πήρε με την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία. Παρόντος και του υπουργού Υγείας σήμερα, ήταν και ο πρώτος υπουργός Τουρισμού που έθεσε η κυβέρνηση Καραμανλή αναδεικνύοντας τον τουρισμό ως πρώτη προτεραιότητα δημιουργώντας το υπουργείο Τουρισμού, σε μια χώρα κατ’ εξοχήν τουριστική.

Δεν είπα κάτι για το σημαντικό και ιστορικό γεγονός που σημειώθηκε το μεσημέρι στο προαύλιο της Εκατονταπυλιανής.

Μέσα σε αυτό το απέραντο και τεράστιο έργο που γίνεται στα νησιά μας σε έργα υποδομών, σε σχολεία, σε αφαλατώσεις, την ενίσχυση της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για την ακτοπλοΐα και πολλά άλλα που θα μπορούσαν να προσθέσω υπάρχει κάτι που πιστεύω ότι αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στο αναπτυξιακό μας έργο. Είναι το τεράστιο, συγκριτικά πάντα, έργο στον τομέα της υγείας.

Επέκταση και εξυγχρονισμός του νοσοκομείου της Σύρου. Κόστος 7,5 εκατ. ευρώ και παραδίδεται τον Αύγουστο του 2009.
Ολοκληρώθηκε η επέκταση τριών Κέντρων Υγείας της Σαντορίνης, της Μυκόνου και της Τήνου.
Δημιουργήθηκαν νέες δομές υπηρεσιών υγείας. Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία Σερίφου, Κορθίου Άνδρου, Θηρασιάς, Κύθνου, Φοίνικα Σύρου, Γαύριο Άνδρου, Κώμης Τήνου, Άνω Μερά Μυκόνου, Εμπορίου Θήρας, Αδάμαντα Μήλου, Νάουσας Πάρου.
Κατασκευή νέου νοσοκομείου Σαντορίνης προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ. Έχει ήδη ξεκινήσει, έχει ήδη θεμελιωθεί, παραδίδεται του χρόνου στις 21-9-2010.
Νοσοκομείο Νάξου, παραδόθηκε ήδη. Ένα έργο δαπάνης 7 εκατ. ευρώ. Η Νάξος ενισχύεται με δομές υγείας με δυο επιπλέον Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία στο Φιλώτι και στην Κορώνη.
Έξι υπερσύχρονα ασθενοφόρα, κινητές μονάδες συγκεκριμένα, παραδόθηκαν πριν από λίγο διάστημα σε έξι νησιά του νομού μας. Στην Άνδρο, στην Τήνο, στη Μύκονο, στη Σύρο, στη Σαντορίνη και την Πάρο. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα παραδοθεί επιπλέον ένα στη Νάξο και ένα στην Ίο.
Και επιπλέον η μεγάλη, η ιστορική στιγμή για τα νησιά μας την Πάρο και την Αντίπαρο έγινε σήμερα το μεσημέρι, στο προαύλιο της Παναγίας Εκατονταπυλιανής. Υπεγράφη μεταξύ του Αγίου Ηγουμένου της Λογγοβάρδας και της ΔΕΠΑΝΟΜ η προγραμματική σύμβαση μεταξύ εκκλησίας και υπουργείου Υγείας. Η Πάρος και η Αντίπαρος βλέπουν το όραμά τους να γίνεται πραγματικότητα. Η Πάρος και η Αντίπαρος αποκτούν το δικό τους νοσοκομείο. Πολλά συγχαρητήρια κ. υπουργέ. Οι Παριανοί και οι Αντιπαριώτες είναι ευγνώμονες. Δεν γνωρίζω αν θα σας παραδοθεί ποτέ το χρυσό κλειδί του Δήμου της Πάρου. Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι σήμερα κερδίσατε το κλειδί της καρδιάς όλων των Παριανών και όλων των Αντιπαριωτών.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς την εκκλησία, ένα έργο μέγιστης αξίας για τα δυο νησιά μας που θα ξεπεράσει τα 11 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού μας έχει χρονικό ορίζοντα δυο ετών και η θεμέλιος λίθος μετά τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν θα είναι σε 2,5 περίπου μήνες.

Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, αυτό που μας διαφοροποιεί ως παράταξη στη συνείδηση της κοινωνίας, είναι η στέρεα και διαυγής ιδεολογική μας ταυτότητα. Αυτή είναι η βασική και ειδοποιός διαφορά της παράταξής μας. Δεν κολυμπάμε σε θολά νερά. Δεν γέρνουμε λίγο προς τα αριστερά και λίγο προς τα δεξιά. Η ιδεολογία μας είναι φιλελεύθερη και ταυτόχρονα κοινωνική. Είναι η σύνδεση του φιλελευθερισμού με κοινωνικό πρόσωπο. Είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός. Όχι ο ακραίο φιλελευθερισμός που εναποθέτει τα πάντα στην απληστία των αγορών. Όχι ο ακραίος κρατικισμός που καταργεί τις αγορές και τις υποκαθιστά με μια άκαμπτη και αντιαναπτυξιακή γραφειοκρατία που καταπιέζει τον πολίτη και τις ελευθερίες του. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δίνει έμφαση στην προσωπικότητα του ανθρώπου, στο άτομο με κοινωνική συνείδηση, στην αυτενέργεια και τη δημιουργικότητά του μέσα στα πλαίσια πάντα του νόμου και της κοινωνικής συνοχής. Δεν θέλουμε μια κοινωνία αρπακτικών, όπως δεν θέλουμε και μια κοινωνία τυποποιημένων ανθρώπων. Θέλουμε μια κοινωνία ελεύθερων πολιτών, με ισότητα ευκαιριών για όλους χωρίς ισοπέδωση της προσωπικότητας, χωρίς παραμερισμό της αξιοκρατίας.

Αυτός είναι ο βασικός ιδεολογικός πυλώνας της Νέας Δημοκρατίας, ο κοινωνικός φιλελευθερισμός. Αυτό είναι το κυρίαρχο ιδεολογικό μας στίγμα που διαπνέει την κοινωνική μας αντίληψη για τη ζωή και τα πράγματα γύρω μας.

Μια αντίληψη όμως που συνοδεύεται απαραίτητα από την ανεκτίμητη κιβωτό αρχών και αξιών της παράταξής μας. Εντιμότητα, καθήκον, εργατικότητα, σεμνότητα, πολιτικό ήθος και πατριωτισμός. Ένα πλαίσιο αρχών και αξιών που όποιος το ενστερνίζεται είναι καλοδεχούμενος και ευπρόσδεκτος. Όποιος όμως δεν το δέχεται, όποιος δεν το πιστεύει, όποιος το παραβιάζει, δεν χωράει στην παράταξή μας, δεν ανήκει σε μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλους, σε όλα τα στελέχη μας.

Οι κρίσεις συγκλονίζουν τις κοινωνίες αλλά και τις αφυπνίζουν. Τις υποχρεώνουν να αλλάξουν αυτό που άλλοτε δεν τολμούσαν. Αποτελούν δοκιμασίες αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και λυτρωτικά φτάνει να υπάρχουν σταθερές κυβερνήσεις που ξέρουν τι θέλουν, που δεν υποκύπτουν σε εκβιασμούς, που δεν ακολουθούν λαϊκίστικους πειρασμούς. Κυβερνήσεις που ενώνουν την Ελλάδα και τους Έλληνες και δεν τους προσβάλουν χωρίζοντάς τους σε πολιτισμένους και βαρβάρους, που δεν σηκώνουν σημαίες ευκαιρίας αλλά αφουγκράζονται τις ανάγκες και τις ελπίδες του λαού, που δεν προσπαθούν να εντυπωσιάσουν με εύκολα λόγια αλλά αποδεικνύουν την αξία τους σε δύσκολες στιγμές, που δεν ανέχονται σκανδαλώδεις συμπεριφορές αλλά και δεν υποκύπτουν στην σκανδαλολογία, που κρατάνε γερά το τιμόνι στις τρικυμίες. Τέτοια παράταξη είναι η Νέα Δημοκρατία και τέτοιος ηγέτης είναι ο Κώστας ο Καραμανλής γι’ αυτό και είμαστε μαζί του, γι’ αυτό και όλος ο λαός και είναι μαζί του.

Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η επιλογή μας είναι δεδομένη. Έχουμε διαλέξει το δύσκολο δρόμο, το δρόμο της ευθύνης, το δρόμο που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών, το δρόμο του εθνικού συμφέροντος και το δρόμο αυτό δεν τον εγκαταλείπουμε. Στο δρόμο αυτό συνεχίζουμε σταθερά, αποφασιστικά, δεν μας φοβίζει το πολιτικό κόστος, πάνω απ’ όλα βάζουμε το κοινωνικό σύνολο, πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον, πάνω απ’ όλα την πατρίδα μας, πάνω από όλα την Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορική θέση της παράταξής μας, αυτή είναι η σταθερή πορεία της κυβέρνησης Καραμανλή, αυτή τη δύσκολη μάχη θα τη δώσουμε όλοι μαζί, το χρωστάμε στην ιστορία της μεγάλης αυτής παράταξης, της παράταξης των μεγάλων εθνικών επιλογών.
Γι’ αυτό με την ψήφο μας στις 7 Ιουνίου λέμε ένα μεγάλο ναι στην ευρωπαϊκή πορεία της πατρίδας μας, στην ευημερία των Κυκλάδων, στη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό, στον πρωθυπουργό μας Κώστα Καραμανλή που με όραμα, με σύνεση, με αποφασιστικότητα, σχεδιάζει ένα καλύτερο μέλλον για όλη την Ελλάδα, για όλους του Έλληνες, αντάξιο της πατρίδας μας, ενωμένο ευρωπαϊκό αντάξιο της Πάρου και της Αντιπάρου.
Να είστε καλά ευχαριστώ πολύ.
Ενωμένοι δυνατοί αδιαπραγμάτευτοι περήφανοι για τη Νέα Δημοκρατία πάμε να δώσουμε όλοι μαζί στις 7 Ιουνίου άλλη μια νικηφόρα μάχη για την Ελλάδα για τις Κυκλάδες για όλους τους Έλληνες με αρχηγό τον Κώστα Καραμανλή.
Ευχαριστώ από την καρδιά μου.

2. Χαιρετισμός του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Δημήτρη Αβραμόπουλου


Φίλες και φίλοι
αγαπητοί μου συμπατριώτες, τώρα είμαι και εγώ συντοπίτης, μην το ξεχνάτε αυτό.
Θα παρατηρήσατε κάτι στην ομιλία που έκανε ο Γιάννης Βρούτσης. Για όλα μίλησε, κάλυψε τα πάντα, δεν μίλησε όμως για τον εαυτό του. Και αυτό δείχνει και δηλώνει τη σεμνότητα του δημόσιου αυτού ανδρός τον οποίο θα ήθελα πραγματικά να συγχαρώ διότι κοσμεί τις τάξεις της παράταξής μας και αποτελεί με μια πλειάδα νέων πολιτικών το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Του εύχομαι πραγματικά να ανταποκριθεί σε αυτό που ο ίδιος ονειρεύεται και οι πολίτες των Κυκλάδων περιμένουν από αυτόν. Εγώ τουλάχιστον είμαι σίγουρος γι’ αυτό τον έχω κατατάξει πέραν από τη θέση που του αναλογεί και του αξίζει μέσα στο πλέγμα το στενό της παράταξής μας και στην κατηγορία των ανθρώπων που εκτιμώ, αγαπώ και σέβομαι.
Η ομιλία του Γιάννη Βρούτση ήταν πλήρης, πειστική, κάλυψε όλο το φάσμα των θεμάτων που αυτές τις μέρες απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Έδωσε το στίγμα της πορείας της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των επόμενων εκλογών.
Εντόπισε όλες τις πτυχές εκείνες που πρέπει να διασαφηνίζουμε μπροστά στους πολίτες. Να ξέρουν αυτοί που στηρίζουν την παράταξη που πηγαίνουμε το καράβι που λέγεται Ελλάς.
Σαν δέχθηκα το τηλεφώνημά του να βρεθώ και εγώ σε αυτή τη συγκέντρωση που διοργανώνει στην Πάρο είχα λίγο μπερδευτεί. Δεν ήξερα με ποια ιδιότητα θα είμαι εδώ. Με την ιδιότητα του υπουργού της κυβέρνησης ή με την άλλη την πιο σημαντική για μέσα σε ότι αφορά τις σχέσεις μου με την Πάρο του νεοπαριανού μιας και όπως ξέρετε εδώ και αρκετό καιρό αποτελώ μέρος και εγώ αυτής της οικογένειας. Τώρα υπάρχει και μια άλλη διάσταση που πολλοί εκ των Παριανών ίσως δεν το γνωρίζουν. ¨όπως γνωρίζεται εγώ έλκω την καταγωγή από την Αρκαδία και από την Ηλεία. Ο πρώτος λοιπόν εξ Ελλάδος έποικος της Πάρου ήταν ο Πάρος ο οποίος ήρθε από την Αρκαδία. Έτσι λοιπόν τα βρήκαμε ξέρουμε γιατί είμαστε εδώ τα μπερδέψαμε λίγο τα συνδέσαμε…
Βέβαια και με την ιδιότητά μου του υπουργού αυτής της κυβέρνησης και έχοντας την ευθύνη ενός τόσο σημαντικού χαρτοφυλακίου που είναι η υγεία –διότι θα συμφωνήσετε μαζί μου- καμία πολιτική δεν κρίνεται ως επιτυχής αν δεν έχουμε καταφέρει να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον σιγουριάς και κοινωνικής ασφάλειας για τους πολίτες για τους κατοίκους αυτής της χώρας για τους επισκέπτες.
Βρέθηκα αυτές τις μέρες εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σε πολλές γωνιές της πατρίδας μας. Θα είδατε στις τηλεοράσεις να βρίσκομαι στη Σάμο, στην Κω στα ακριτικά μας νησιά. Χθες το βράδυ να μοιράζομαι πράγματι ωραίες στιγμές με τους φίλους μας στην Σύρο, στη βόρειο Ελλάδα, στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Μετέφερα ένα μήνυμα σιγουριάς, αξιοπιστίας και ασφάλειας για τους Έλληνες πολίτες. Γιατί το έργο που έχει συντελεστεί στον τομέα που έχω την ευθύνη να διαχειρίζομαι είναι πράγματι πολύ μεγάλο. Περιέγραψε ο Γιάννης πρωτύτερα πως έχουν τα πράγματα στις Κυκλάδες. Και είναι αλήθεια. Είναι εντυπωσιακό αυτό που έγινε τα τελευταία χρόνια. Και αυτό δηλώνει στην πράξη την αγάπη όλων μας γι’ αυτή την όμορφη γωνιά της πατρίδας μας και ειδικά για την Πάρο.
Πριν από περίπου ένα χρόνο σε μια συζήτηση ανάμεσα σε φίλους έμαθα ότι βαθιά μέσα τους οι Παριανοί το ήθελαν. Ήθελαν να δημιουργηθεί και εδώ ένα σύγχρονο νοσοκομείο, μόνο που ποτέ δεν είχε αυτό ενταχθεί στο στρατηγικό σχεδιασμό της πολιτείας. Θέλετε γιατί ποτέ δεν είχε υποβληθεί πρόταση, θέλετε γιατί -όπως πληροφορήθηκα- ναι μεν είχε ακουστεί προεκλογικά, αλλά ποτέ δεν δουλεύτηκε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα με πρόγραμμα, σχεδιασμό, στρατηγική.
Έστειλα τότε όπως θυμόσαστε τον τότε υφυπουργό τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο να έρθει και να διερευνήσει λίγο την κατάσταση. Ο Γιώργος ήρθε εδώ αλλά του ξέφυγε και το είπε. Και έτσι μας στέρησε την έκπληξη προς τους κατοίκους διότι έπρεπε να γίνει σωστή προετοιμασία πριν προβούμε στην εξαγγελία.
Διαπίστωσα τότε ότι υπήρχε ένα πρόβλημα. Έλλειπε ο χώρος. Ο χώρος όμως βρέθηκε. και πρέπει να σας πω ότι αρκούσε μια προσκηνυματική επίσκεψη στη Μονή Λογγοβάρδας και περίπου μισή ώρα συζήτηση με τον Ηγούμενο για να οδηγηθούμε σε αυτό που όλοι επιθυμούσατε. Το βράδυ μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι το Ηγουμενικό Συμβούλιο έπαιρνε τη σημαντική απόφαση να παραχωρήσει τη γνωστή έκταση των 18 στρεμμάτων σε ένα σημείο στρατηγικής σημασίας για τις υποδομές υγείας του νησιού.
Κινηθήκαμε με γρήγορους ρυθμούς, πήρε την υπόθεση στα χέρια της η Αρχιεπισκοπή, γιατί έπρεπε να αποφασίσει και η Ιερά Σύνοδος, και πριν από λίγο καιρό ειδοποιηθήκαμε ότι όλα ήταν έτοιμα και έτσι σήμερα μέσα στην Εκατονταπυλιανή υπογράψαμε μια σύμβαση ιστορικής σημασίας.
Από εδώ και πέρα όλα είναι ανοιχτά και τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς διότι και η βασική προϋπόθεση της χρηματοδότησης εξασφαλίστηκε. Θα είναι ένα υπερσύχρονο νοσοκομείο θα δείτε αύριο και στις εφημερίδες ακόμα και τα σχέδιά του, θα στοιχίσει περίπου 11 με 12 εκατ. ευρώ τα οποία και αυτά έχουμε εξασφαλίσει, διότι χωρίς τα χρήματα δεν θα γινόταν τίποτα, και έτσι σε 1,5 περίπου χρόνιο από τώρα θα είμαστε όλοι εδώ για να μοιραστούμε τη χαρά εγκαινιάζοντας αυτό το νοσοκομείο-πρότυπο για τη νησιωτική Ελλάδα.
Δεν αφήσαμε όμως τα υπόλοιπα νησιά έξω από τον σχεδιασμό μας. Στη Νάξο το έργο θα παραδοθεί σε ένα περίπου χρόνο από τώρα, στη Νάξο το παραδώσαμε, στη Σύρο σε λίγες μέρες από τώρα και έπεται συνέχεια. Έτσι διαμορφώνεται αυτό το τοπίο σιγουριάς στο νησιωτικό σύμπλεγμα που επιτρέπει πλέον να τεθούν σε εφαρμογή τολμηρά και θαρραλέα αναπτυξιακά προγράμματα. Κορυφαία αναπτυξιακή επιλογή βέβαια είναι ο τουρισμός με την ιδιότητά μου του πρώην υπουργού τουριστικής ανάπτυξης, και με την ευθύνη να στήσω αυτό το υπουργείο όπως θυμόσαστε είχα και πάλι επισκεφθεί το νησί, είχα μιλήσει με τους παράγοντες του τουρισμού, πήρα πολλά από αυτούς, γιατί πρέπει να μάθουμε εμείς οι πολιτικοί να ακούμε εκείνους που έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο γιατί δεν είμαστε ούτε παντογνώστες ούτε γνωρίζουμε τα πάντα. Πρέπει να ακούμε τον κόσμο, τους φορείς να παίρνουμε από τις ιδέες τους και όλα αυτά να τα μετατρέπουμε σε σχέδιο πρόγραμμα σε πολιτικό και ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Έτσι δέσαμε λοιπόν με το νησί, δέσαμε με τους ανθρώπους, και πραγματικά χαίρομαι που σήμερα και εγώ βρίσκομαι εδώ για να χαιρετήσω μια εκδήλωση που όμως ανήκει στον Γιάννη το Βρούτση.
Σημαντική και εντυπωσιακή η σημερινή συγκέντρωση, διότι δεν συνηθίζεται αυτό τον καιρό ο κόσμος να ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις από κόμματα ή και από πολιτικούς.

Είμαι εδώ απόψε με την ιδιότητά μου ως μισο-παριανού, προς το παρόν μέχρι να μεταφέρω τα πολιτικά μου δικαιώματα και τότε θα έρχεσαι (σ.σ. απευθυνόμενος στον Γιάννη Βρούτση), ενδεχομένως, πιο συχνά να με επισκέπτεσαι, σίγουρα για να τιμήσω αυτή την εκδήλωση και να πω και εγώ μαζί σου προς όλους εκείνους που σήμερα βρίσκονται εδώ –και σε αυτούς που δεν είναι εδώ- ότι στις επόμενες Ευρωεκλογές πρέπει να είναι όλοι και όλες εκεί.
Πολλά γράφονται και ακούγονται τον τελευταίο καιρό για μεγάλο αριθμό αποχής. Θα πρέπει να πείσουμε και τον τελευταίο δύσπιστο και τον τελευταίο στεναχωρημένο ή απογοητευμένο -που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να έχει δίκιο- νεοδημοκράτη, ότι θα πρέπει να αφήσει στην άκρη όλα αυτά που τον στεναχώρησαν, να γνωρίζει ότι εμείς το μήνυμα το έχουμε πάρει πριν φτάσουμε στις εκλογές και δεν χρειάζεται να μας το δώσει εκεί. Και στην επόμενη φάση διακυβέρνησης ακόμα πιο έμπειροι, ακόμα πιο ώριμοι , ακόμα πιο αποφασισμένοι θα προχωρήσουμε θαρραλέα και τολμηρά στις μεγάλες τομές και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.
Και ότι έχουμε μπροστά μας στην πρώτη γραμμή έναν άνθρωπο της δικής μας γενιάς τον οποίο στηρίζουμε, εμπιστευόμαστε και αγαπούμε τον Κώστα τον Καραμανλή αποτελούμε όλοι μαζί μια συμπαγή δύναμη ενότητας και αλληλεγγύης που ένα και μόνο σκοπό έχουμε θέσει. Τον τόπο μας, την πατρίδα μας, να υπηρετήσουμε την κοινωνία μας και να αφήσουμε χρήσιμο έργο πίσω μας. Με αυτή λοιπόν τη δέσμευση εκ μέρους της κυβέρνησης και εμού προσωπικά θα ήθελα να σας πω κάτι. Ότι σε αυτόν τον αγώνα που όλοι δίνουμε δεν περισσεύει κανείς. Εσύ δε προσωπικά Γιάννη συνέχισε στον ίδιο ρυθμό με τον ίδιο βηματισμό με το όραμά σου με τις αρχές σου και τις αξίες σου και να ξέρεις αυτός ο κόσμος σήμερα εδώ και οι άλλοι, από τα άλλα νησιά, που δεν βρίσκονται απόψε εδώ και αναγνωρίζουν και τιμούν τους ανθρώπους που με τη σειρά τους τιμούν τον όρκο και τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην ελληνική κοινωνία.
Εύχομαι πάντα το καλό να μας οδηγεί μπροστά, τα νησιά μας να προχωρούν στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου και εσύ, μιας και η βραδιά είναι δική σου, να προχωράς με ακόμα πιο δυναμισμό μπροστά.
Όσο για κάτι που σου λέω καμιά φορά θα μου επιτρέψεις να το πω και δημόσια. Τον πειράζω τον Γιάννη τον Βρούτση και του λέω: Ξέρεις γιατί η Νάξος είναι ένα πανέμορφο νησί;
Μου λέει γιατί;
Γιατί πολύ απλά έχει θέα της την Πάρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: