Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Παρουσίαση του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» όλων των κλάδων το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013.


Ερμούπολη, 2 Ιουλίου 2009


Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


Το απόγευμα της Τετάρτης 1 Ιουλίου 2009, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κατά την οποία έγινε η παρουσίαση του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» όλων των κλάδων το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος, άνοιξε την εκδήλωση στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σύρο, προκαλώντας την έκπληξη των παρευρισκομένων, αφού για πρώτη φορά για τα δεδομένα του Νομού Κυκλάδων αλλά και της χώρας, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση με πέντε διασυνδεδεμένα σημεία - γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σε αντίστοιχα νησιά (από τα οκτώ όπου έχει παρουσία), δίνοντας την δυνατότητα να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα, αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά, 350 περίπου επιχειρηματίες που παρευρέθηκαν στα γραφεία του Επιμελητηρίου, στα νησιά Σύρο, Τήνο, Άνδρο, Σαντορίνη και Μήλο.

Ο κ. Ρούσσος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στις αίθουσες του Επιμελητηρίου στα πέντε νησιά καθώς και τον κ. Ευάγγελο Στουραϊτη στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, κύριο ομιλητή της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στη σημασία του οράματος του Επιμελητηρίου για διασύνδεση των οκτώ νησιών όπου το Επιμελητήριο έχει παρουσία.
Όπως τόνισε, το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα, μετά από πολλές δυσκολίες που παρουσιάσθηκαν κατά την υλοποίησή του, θα συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων επικοινωνίας που δημιουργεί η ιδιομορφία του νησιωτικού μας νομού.

Ο κ. Στουραϊτης λαμβάνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στα γενικά χαρακτηριστικά του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των κλάδων της Μεταποίησης, του Τουρισμού, του Εμπορίου και της Παροχής Υπηρεσιών και στη σκοπιμότητα του προγράμματος, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της καινοτομίας, της βελτίωσης της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως τόνισε, το ποσοστό της παρεχόμενης ενίσχυσης που ανέρχεται σε 65% για την Περιφέρειά μας, είναι το υψηλότερο που έχει δοθεί ποτέ σε τόσο μεγάλο πρόγραμμα. Επίσης, διευκρίνισε ότι το ανώτατο ποσό για τις ενισχύσεις «ήσσονος σημασίας» (de minimis), διαμορφώθηκε από € 200.000 σε € 500.000.
Στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά τις προϋποθέσεις και όρους του προγράμματος καθώς και τα κριτήρια επιλεξιμότητας, αποσαφηνίζοντας τα ιδιαίτερα σημεία του προγράμματος.

Αμέσως μετά την παρουσίαση του προγράμματος από τον κ. Στουραίτη, ξεκίνησε η υποβολή ερωτημάτων και ο διάλογος με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων και στα πέντε νησιά, μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο την επιτυχή του λειτουργία αλλά και την αναγκαιότητά του. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ.Αλέξης Τσιάντης.





Πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι με την έναρξη της εκδήλωσης, πριν από την παρουσίαση του κεντρικού ομιλητή, διαβάστηκε από τον κ.Τσιάντη ανακοίνωση για ένα πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχει ενταθεί το φαινόμενο διαφόρων εταιρειών, οι οποίες επικοινωνούν τηλεφωνικά με τις επιχειρήσεις των Κυκλάδων και παρουσιάζονται ως διαφημιστικές ή συμβουλευτικές εταιρείες δήθεν συνεργαζόμενες με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, προσφέροντας στους επιχειρηματίες έναντι οικονομικού αντιτίμου, διαφημιστικές καταχωρήσεις σε αμφιβόλου ποιότητας ιστοσελίδες ή παρέχοντας ενημερωτικούς οδηγούς για χρηματοδοτικά προγράμματα.

Τονίζεται ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων δεν έχει συνάψει συνεργασία με καμία εταιρεία για αυτό το σκοπό, ενώ αντίθετα μέσω της «δικτυακής πύλης» του www.e-kyklades.gr, παρέχει στους επιχειρηματίες - μέλη του τη δυνατότητα προβολής στο διαδίκτυο, αναλαμβάνοντας ΔΩΡΕΑΝ τη δημιουργία και φιλοξενία της εταιρικής τους ιστοσελίδας, όπως επίσης ενημερώνει ΔΩΡΕΑΝ μέσω του Τμήματος Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, για όλα τα προγράμματα, με σύγχρονους και άμεσους τρόπους (αποστολή SMS, e-mail κλπ.).

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει οι επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σε κάθε επικοινωνία με τρίτους για το θέμα αυτό, να εξετάζουν προσεκτικά τους όρους της όποιας συμφωνίας, καθώς είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο η επένδυσή τους αυτή να μην είναι ανταποδοτική ή και να τους εμπλέξει σε έναν κυκεώνα συνεχών πληρωμών χωρίς αντίκρισμα. Ειδικά δε όταν αναφέρεται το όνομα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων να καλούν άμεσα τις υπηρεσίες του στην Σύρο και στα γραφεία στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο ώστε να διασταυρώνουν την όποια πληροφόρηση της οποίας γίνονται αποδέκτες.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ.Ρούσσος υπενθύμισε ότι το φαινόμενο εταιρείες να επικοινωνούν με τα μέλη του Επιμελητηρίου προσφέροντας έναντι αντιτίμου, προϊόντα η υπηρεσίες συμβουλευτικού η διαφημιστικού χαρακτήρα, αμφιβόλου αξιοπιστίας, δεν είναι καινούργιο, και ότι το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει έγκαιρα ενημερώσει σχετικά τα μέλη του, μέσω του μηνιαίου περιοδικού του «Κερδώος Ερμής…εν τάχει» και της «δικτυακής πύλης» του www.e-kyklades.gr.

Τέλος, όπως ανέφερε, το Επιμελητήριο Κυκλάδων ήδη κινείται και δια της νομικής οδού αλλά και ενημερώνοντας την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, προκειμένου να προστατέψει το κύρος του και τα συμφέροντα των μελών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: