Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

"Ανεπαρκής η διασφάλιση του ελεύθερου ανταγωνισμού και η προστασία του καταναλωτή"

ΑΘΗΝΑ 16/07/2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΗΓΑ

Κριτική για την πλημμελή προστασία του καταναλωτή και την ασύδοτη λειτουργία των καρτέλ στην Ελληνική αγορά άσκησε στην Κυβέρνηση ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας μιλώντας στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στο Β΄ θερινό τμήμα.
Στην αγόρευση του ο Βουλευτής τοποθετούμενος επί της αρχής του Νομοσχεδίου για την «Αναθεώρηση Διατάξεων του Νόμου περί Ανταγωνισμού» επισήμανε την αναποτελεσματικότητα των μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας της Αγοράς προκειμένου να διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός και να προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον.
«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αδυνατεί να ανταποκριθεί στον όγκο των υποθέσεων που καλείται να διερευνήσει, με αποτέλεσμα η ακρίβεια να καλπάζει, η ασυδοσία και η αισχροκέρδεια στην αγορά να κυριαρχούν και το λαϊκό εισόδημα να εξανεμίζεται. Η απόκλιση των τιμών ανάμεσα στο χωράφι και στο ράφι, έχει οδηγήσει τους Έλληνες παραγωγούς, γεωργούς και κτηνοτρόφους σε απόγνωση. Ζωοτροφές, λιπάσματα, φάρμακα, μηχανήματα συνεχώς ακριβαίνουν αυξάνοντας το κόστος παραγωγής των προϊόντων. Όμως ο παραγωγός συνεχίζει να πουλάει φτηνά και ο καταναλωτής αγοράζει συνεχώς πιο ακριβά».
Στην ακτοπλοΐα και κυρίως στις επιδοτούμενες γραμμές η τιμή του ναύλου καθορίζεται αυθαίρετα από τους πλοιοκτήτες. Στις Κυκλάδες υπάρχουν διαμαρτυρίες για το υψηλό κόστος των εισιτηρίων στα δρομολόγια της ενδοεπικοινωνίας χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει παρέμβαση Κρατικής Αρχής. «Η κατάργηση της Ρυθμιστικής Αρχής Θαλάσσιων Ενδομεταφορών από την Νέα Δημοκρατία άφησε ανεξέλεγκτη την ακτοπλοϊκή αγορά» τόνισε ο Βουλευτής.
Σήμερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης – επισήμανε ο κ. Ρήγας – απαιτείται περισσότερο από ποτέ η αποτελεσματική και με όρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε την βούληση να θίξει τα συμφέροντα των «καρτέλ» και να προστατέψει τον Έλληνα καταναλωτή» κατέληξε ο κ. Ρήγας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: