Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Το Νοσοκομείο Πάρου - Αντιπάρου στο "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"

Μια σελίδα (58) για το νέο νοσοκομείο Πάρου - Αντιπάρου είχε η χθεσινή έκδοση της εφημερίδας "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ". Το ρεπορτάζ ήταν του δημοσιογράφου Βασίλη Δαλιάνη.
Ακολουθεί το κείμενο του ρεπορτάζ:

Νοσοκομείο-όραμα για την Πάρο

Ένα όνειρο των Παριανών αναμένεται
σύντομα να γίνει πραγματικότητα
- Δεν λείπουν όμως τα προσκόμματα,
που ήδη καθυστερούν το ζωτικής σημασίας έργο


ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΟΥΣ τουριστικούς προορισμούς και ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων φαίνεται ότι θα αποκτήσει τελικά ένα νέο σύγχρονο νοσοκομείο

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΔΑΛΙΑΝΗ
vas.dalianis@hotmail.com


Ενα νοσοκομείο που θα καλύψει τόσο τις ανάγκες των επισκεπτών όσο και των μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι μέχρι σήμερα αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τις διαθέσεις του καιρού όταν χρειαστούν ιατρική περίθαλψη.
Τα προβλήματα είναι αυτονόητα σε ένα νησί όπως η Πάρος, όπου υπάρχει ένα μικρό Κέντρο Υγείας που δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένο. Ζούμε διαρκώς με το αίσθημα της ανασφάλειας», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο δήμαρχος Πάρου κ. Χρήστος Βλαχογιάννης.
«Μαζί με το Βελέντζειο Ίδρυμα έχουμε αγοράσει ένα αεροσκάφος διακομιδής ασθενών, αλλά ακόμα κι αυτό είναι λύση ανάγκης. Πριν από λίγες μέρες το αεροσκάφος έκανε 5 μεταφορές ασθενών μέσα σε διάστημα μόλις 18 ωρών».

«Οι ασθενείς μετακομίζουν στην Αθήνα»
Από τις 20 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου η Πάρος υποδέχεται περισσότερους από 150.000 επισκέπτες, με συνέπεια να υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης νοσοκομειακής φροντίδας.
«Το υπάρχον Κέντρο Υγείας, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του νοσηλευτικού προσωπικού, δεν επαρκεί για να καλύψει όλες αυτές τις περιπτώσεις», εξηγεί ο λιμενάρχης Πάρου - Αντίπαρου κ. Ηλίας Κουντρομιχάλης.
«Ένα σύγχρονο νοσοκομείο ήταν ανέκαθεν στη σκέψη κάθε Παριανού και κάθε επισκέπτη. Ένα νοσοκομείο εξοπλισμένο με τα απαραίτητα μηχανήματα και τις ιατρικές ειδικότητες που να αντεπεξέρχονται σε όλες τις περιπτώσεις που θα προκύψουν. Αυτό που πρόκειται να κατασκευαστεί θα είναι δυναμικότητας 40 κλινών, που θα έχει και μονάδα τεχνητού νεφρού. Έτσι, οι νεφροπαθείς θα ανακουφιστούν άμεσα, καθώς για να μπορούν να αιμοκαθαίρονται στα χρονικά διαστήματα που επιβάλλει η θεραπεία τους αναγκάζονται είτε να μετακομίσουν είτε να μην επισκέπτονται το νησί».
«Να σε φυλάει ο Θεός να μην έχεις νεφρική ανεπάρκεια. Γιατί θα πρέπει να μετακομίσεις στην Αθήνα ή στη Σύρο. Και καλά να έχεις την οικονομική δυνατότητα να μετακομίσεις. Τι γίνεται όμως όταν δεν την έχεις;»
αναρωτιούνται οι τοπικοί φορείς.

Τα προβλήματα της Πάρου και της Αντίπαρου είναι παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζουν πολλά άλλα ελληνικά νησιά λόγω της απομόνωσής τους και της έλλειψης βασικών υποδομών. «Παρακαλάς όταν έχει φουρτούνα και κακοκαιρία να μη σου συμβεί κάτι κακό. Το νοσοκομείο είναι όνειρο σχεδόν κάθε ανθρώπου στο νησί», συνεχίζει ο κ. Βλαχογιάννης.
Το όνειρο αυτό φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα, καθώς στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη δημοπράτησης του έργου από τη ΔΕΠΑΝΟΜ, την εταιρεία ανέγερσης νοσηλευτικών μονάδων του υπουργείου Υγείας, ενώ το ερχόμενο φθινόπωρο πρόκειται να τεθεί ο θεμέλιος λίθος.

Αντιδράσεις στα αυτονόητα
Ωστόσο τα πράγματα δεν προχωρούν χωρίς δυσκολίες. Ακόμα και τα αυτονόητα. Στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Απόστολος Χασιώτης, πολιτικός μηχανικός και ιδιοκτήτης κατοικίας κοντά στον χώρο όπου προβλέπεται να ανεγερθεί το νέο νοσοκομείο, με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο απειλεί να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας «για τυχόν παραβάσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, με ορατό τον κίνδυνο της καθυστέρησης -αν όχι και της ουσιαστικής ματαίωσης των εργασιών κατασκευής του νέου νοσοκομείου. Ο κ. Χασιώτης με την επιστολή του εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων που έχουν παραχωρηθεί από την Ιερά Μονή Λογγοβάρδας για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου στον περιφερειακό δρόμο Παροικιάς - Νάουσας, στον δρόμο Αγροτικού Συνεταιρισμού, καθώς και για τα τεχνικά κριτήρια όσον αφορά στην επιλογή της συγκεκριμένης θέσης.
Ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο κ. Χασιώτης με την επιστολή του υποστηρίζει ότι η Μονή Λογγοβάρδας παραχωρεί τις εκτάσεις αυτές για να δημιουργηθεί de facto ιδιοκτησιακό καθεστώς σε αμφισβητούμενες εκτάσεις.

Σύνεση και συναίνεση ζητούν οι φορείς
«Το νοσοκομείο είναι όραμα για μας. Όταν το εξήγγειλε ο υπουργός πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, δεν το πολυπιστέψαμε. Το θεωρήσαμε πυροτέχνημα. Αλλά τώρα που βλέπουμε να καθυστερεί για άλλους λόγους, αντιδρά ο κόσμος», τονίζει ο δήμαρχος.
Από την πλευρά του, και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάρου - Αντίπαρου κ. Απόστολος Αλιπράντης θεωρεί το νοσοκομείο επιτακτική ανάγκη και άμεση προτεραιότητα για το νησί: «Είναι απαραίτητο. Εχω τρία παιδιά και έχει χρειαστεί να τα μεταφέρω με Super Puma και με πλοίο με 9 μποφόρ επειδή χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη. Ο λόγος που απειλείται η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι η άγνοια των συνθηκών διαβίωσης τον χειμώνα. Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς το νοσοκομείο. Δεν θα μείνει άνθρωπος εδώ αν δεν κατασκευαστεί».
Ο δήμαρχος της Πάρου, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις και να συμβιβάσει τις αντίθετες απόψεις, προσανατολίζεται στη σύγκληση δημοτικού συμβουλίου το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, στο οποίο θα προσκαλέσει και τον κ. Χασιώτη, και ο λιμενάρχης κ. Κουντρομιχάλης εύχεται να υπάρξει σύνεση αλλά και συναίνεση στον κοινό στόχο του νέου νοσοκομείου: «Πέρα από κάθε συμφέρον, πολιτικό, μικροπολιτικό, οικονομικό ή προσωπικό, πάνω απ’ όλα είναι η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού. Το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτεί κάποιος που θα περάσει την πόρτα είναι τι ψηφίζει. Πρέπει να επικρατήσει σύνεση και όλοι μαζί να απαιτήσουμε την επίσπευση και την ολοκλήρωση των εργασιών. Θα έλεγα σε όποιον προσπαθεί να θέσει εμπόδια στην κατασκευή του νοσοκομείου ντο σκεφτεί πιο ψύχραιμα, ώστε να αποκτήσουμε το νοσοκομείο που είναι το όνειρο κάθε Παριανού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: