Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Η ΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2009

ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ

Η Βουλευτής Κυκλάδων κ. Άρια Μανούσου, ενημερώθηκε σήμερα από το Σύλλογο Μελετητών Κυκλάδων, και αμέσως απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κο Σουφλιά, σχετικά με τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι Κυκλάδες από τις ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων και κλειστών υπέργειων και υπόγειων χώρων, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.
Όπως αναφέρει στην επιστολή της, το χρονικό όριο που τίθεται δεν είναι επαρκές διότι στις περισσότερες περιπτώσεις προαπαιτείται έγκριση από άλλη αρμόδια υπηρεσία (π.χ. υπουργείο πολιτισμού, αρχαιολογία κ.λ.π), διαδικασία η οποία είναι πολύ χρονοβόρα, με συνέπεια να χάνεται η προθεσμία.
Για αυτό θα πρέπει ή να λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία της αίτησης στον φορέα που προαπαιτείται η έγκριση του, ή οι φορείς αυτοί να γνωμοδοτούν αμέσως και χωρίς καθυστέρηση, διαφορετικά να εκπίπτει του προαπαιτούμενου χρόνου, το διάστημα που μεσολάβησε για την γνωμοδότηση των άλλων υπηρεσιών.
Μεταξύ άλλων η κ. Μανούσου, στην επιστολή της προς τον Υπουργό, αναφέρει «Γνωρίζουμε τι καθυστερήσεις, υπάρχουν, στις υπηρεσίες, με συνέπεια οι ιδιώτες, οι πολίτες των Κυκλάδων, χωρίς απολύτως καμία δική τους ευθύνη να χάνουν ευεργετικές, για αυτούς, διατάξεις.
Όπως πολλές φορές έχω τονίσει, πολλές διατάξεις δεν μπορούν να εφαρμοσθούν στα νησιά μας και καθημερινά αντιμετωπίζουμε τέτοιες περιπτώσεις. Οι ευεργετικές ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου ενδέχεται να μην μπορέσουν να εφαρμοσθούν στις Κυκλάδες, λόγω των προαπαιτούμενων χρονοβόρων εγκρίσεων».
Σε επιστολή που απέστειλε η κ. Μανούσου προς τον Σύλλογο Μελετητών αναφέρει ότι «Υπόσχομαι ότι θα τακτοποιήσω και αυτό το ζήτημα, όπως μετά από μεγάλο αγώνα και πολλές πιέσεις διεκδίκησα και πέτυχα το 2004 την 6μηνη παράταση ισχύος των οικοδομικών αδειών της Σύρου.
Παράλληλα, θα ήταν καλό, οι αρμόδιοι φορείς των νησιών μας, είτε πρόκειται για την Τοπική αυτοδιοίκηση είτε για επαγγελματικούς φορείς όταν λαμβάνουν γνώση, από τα μέσα ενημέρωσης ότι πρόκειται να εισαχθεί, για συζήτηση, νομοσχέδιο που τους αφορά, να επισημαίνουν τα σημεία που θα πρέπει να ρυθμισθούν διαφορετικά για τις Κυκλάδες, ούτως ώστε με παρεμβάσεις μου και με κοινές προσπάθειες να τα προσαρμόζουμε, πριν από την ψήφιση τους, στις ανάγκες των νησιών μας».
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο επίκαιρος και αναγκαίος είναι ο στόχος που είχε θέσει προεκλογικά από το 2004 η κ. Μανούσου για τη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα εξετάζει κάθε νομοσχέδιο, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των Κυκλάδων μας.
Θα πρέπει πλέον οι πολίτες των Κυκλάδων, που δεν φταίνε σε τίποτα, να πάψουν να είναι «θύματα» μιας νομοθεσίας, που δεν λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τα νησιά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: