Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΝΑΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ Ερμούπολη, 5 Αυγούστου 2009
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 30.07.2009

1ο Θέμα : Τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Η ΝΑΣ Κυκλάδων τόνισε ότι έχουν μεγάλες ευθύνες τόσο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του θέματος, όσο και οι τοπικοί εκπρόσωποί τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν είναι τυχαίο ότι, για τρίτη και τέταρτη φορά το Ν.Σ. συζητά το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων, με άμεσο κίνδυνο την επιβολή προστίμων από πλευράς Ε.Ε. που, φυσικά θα μετακυλιστούν στον λαό. Από την μία καλλιεργούν την αντικοινωνική αντίληψη του τοπικισμού, αντίληψη που περιγράφεται από την γνωστή ρήση «μακριά από την δική μου πόρτα», ενώ από την άλλη, δια της συσσώρευσης του προβλήματος, «σπρώχνουν» προς την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων. Κυβερνήσεις, κόμματα και αιρετοί του ευρωμονόδρομου, διαχειρίζονται , κατά τρόπο άθλιο, το λεγόμενο πολιτικό κόστος οδηγώντας τελικά σε αντιλαϊκές επιλογές. Είναι ενδεικτικό ότι όπου εφαρμόστηκε η συνταγή της ιδιωτικοποίησης, το κόστος της διαχείρισης πολλαπλασιάσθηκε κατά 5 έως 7 φορές, προσφέροντας, κατά την λογική των κομμάτων της αγοράς , «νέες επενδυτικές ευκαιρίες» δηλαδή νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα δια της περίφημης «ανταποδοτικότητας» στην οποία συμφωνούν οι αιρετοί των όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου . Παράλληλα σε μεγαλύτερη κλίμακα επιλέγονται λύσεις όπως η καρκινογόνα καύση, μόνο και μόνο γιατί είναι περισσότερο κερδοφόρα, ενώ δεν γίνεται λόγος για παρέμβαση στην περίφημη «αγορά» που δια του άκρατου καταναλωτισμού και των άχρηστων συσκευασιών διογκώνει το πρόβλημα.
Για την ΝΑΣ Κυκλάδων ολόκληρο το κόστος των σχετικών παρεμβάσεων θα πρέπει να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και την όποια χρηματοδότηση από την ΕΕ, χρηματοδότηση που ήδη έχουν χρυσοπληρώσει οι εργαζόμενοι στην χώρα μας.

2ο Θέμα : Για τα αυθαίρετα .
Η ΝΑΣ Κυκλάδων κατήγγειλε την υποκρισία των παρατάξεων και των πολιτικών δυνάμεων που θεωρούν την «ελεύθερη αγορά» ως ύψιστη προτεραιότητα ( με περισσότερους ή λιγότερους κανόνες ) και από την άλλη κόπτονται για την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία του περιβάλλοντος . Η απαράδεκτη κατάσταση που στις Κυκλάδες περιγράφεται από την τσιμεντοποίηση των πάντων έχει ως δεύτερη όψη την αδυναμία της λαϊκής οικογένειας να αποκτήσει σύγχρονη στέγη. Η κατάσταση αυτή έχει και ηθικό και φυσικό αυτουργό : Την πολιτική της μετατροπής της γης σε εμπόρευμα, πολιτική που θεωρεί ανάπτυξη την λεγόμενη «παραθεριστική κατοικία» και την μετατροπή των ακτογραμμών των νησιών σε οικοδομικά τετράγωνα, πολιτική που υλοποιείται και από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, και του αιρετούς της αυτοδιοίκησης που προκειμένου να νομιμοποιήσουν την τσιμεντοποίηση και να εξασφαλίσουν υποστήριξη από τους επιχειρηματίες του τουρισμού καμώνονται ότι αδυνατούν να εφαρμόσουν τον νόμο. Το χωροταξικό του τουρισμού, και η αδειοδότηση της μονάδας γίγας στην Βλυχάδα της Σαντορίνης με απόφαση των υπουργών τουρισμού και ΠΕΧΩΔΕ τυπικά μπορεί να είναι νόμιμα. Αποδεικνύουν όμως ότι ο νόμος είναι με το μέρος των κεφαλαιοκρατών.
Η ΝΑΣ Κυκλάδων καλεί τους εργαζόμενους να μην τρέφουν αυταπάτες για την αντιμετώπιση του προβλήματος από αυτούς που βάζουν στην ίδια μοίρα το αυθαίρετο δωμάτιο της λαϊκής οικογένειας με τα αυθαίρετα ξενοδοχεία και βίλες «επωνύμων». Άλλωστε η πρόσφατη αποπομπή υπαλλήλου της νομαρχίας και μέλους του Νομαρχιακού Συμβουλίου, επειδή ακριβώς εφάρμοζε μη «βολικό» νόμο κατ΄ απαίτηση αιρετού που λειτούργησε ως εκπρόσωπος των επιχειρηματιών, αποδεικνύει του λόγου το αληθές… Οι εργαζόμενοι και ο λαός των Κυκλάδων θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αν δεν ηττηθεί η πολιτική που θέλει τη γη εμπόρευμα δεν μπορεί να υπάρξει λύση που να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες. Μπίζνες και περιβάλλον δεν πάνε μαζί !!
Η κατάκτηση πολιτικής γης όπου η λαϊκή κατοικία είναι δικαίωμα και αντιμετωπίζεται με κεντρικό σχεδιασμό στη βάση των κοινωνικών αναγκών μπορεί και πρέπει να αποτελέσει στόχο πάλης στα πλαίσια μιας οικονομικής ανάπτυξης προς όφελος των εργαζομένων.
Άμεσα, η επαρκής στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών και η αυστηρή εφαρμογή του νόμου με έμφαση στις μεγάλες ιδιοκτησίες και στις ξενοδοχειακές μονάδες, είναι το ελάχιστο που πρέπει να πράξει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

3ο Θέμα : Επέκταση σύμβασης μελέτης αντιστήριξης των πρανών της καλντέρας.
Η ΝΑΣ Κυκλάδων καταψήφισε την επέκταση της σύμβασης της μελέτης για την αντιστήριξη των πρανών της καλντέρας θεωρώντας ότι χρησιμοποιείται ως όχημα για την δημιουργία τετελεσμένων σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας σε βάρος γειτονικών μικροϊδιοκτησιών. Το θέμα αυτό σχετίζεται και με το πρόβλημα που έχει προκύψει με την έκδοση οικοδομικών αδειών καθώς η πολιτεία υποχρεώνει τους πολίτες σε ατέρμονες διαδικασίες προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι ιδιοκτήτες των ιδιοκτησιών τους ( !!! ). Η χρονίζουσα ασάφεια σχετικά με την ιδιοκτησία της γης για την οποία ευθύνονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει ως αποτέλεσμα από την μια να καταπατούνται τεράστιες εκτάσεις ( Βατοπέδι, Πόρτο Καρράς, Μονή Τοπλού κ.λ.π.) και από την άλλη να ταλαιπωρούνται αφάνταστα μικροϊδιοκτήτες . Η ΝΑΣ Κυκλάδων θεωρεί απαράδεκτη την τακτική, σύμφωνα με την οποία, καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες για την επιλεκτική εφαρμογή του νόμου προκειμένου να «εξυπηρετηθούν» όσοι έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε συγκεκριμένους μηχανισμούς εκλογικής και άλλης πελατείας. Κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όσο και ο δήμος του νησιού έχουν μεγάλες ευθύνες για την διαιώνιση του καθεστώτος αυτού.
Στην περίπτωση της καλντέρας, απαιτείται η άμεση διευθέτηση του θέματος , αν χρειαστεί και με νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς λαμβάνοντας υπόψη, τα δικαιώματα των περιοίκων και την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Η ΝΑΣ Κυκλάδων τονίζει ότι ο μελετητής ( το Πολυτεχνείο ή άλλος ) θα πρέπει να προσεγγίσει το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με βάση την πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη του τις θέσεις όλων των εμπλεκομένων και όχι αποκλειστικά τις αιτιάσεις του δημοσίου που από την μια αμφισβητεί τα δικαιώματα των μικροϊδιοκτητών ενώ από την άλλη δια της σιωπής «χαρίζει» τα ορυχεία στην ΑΓΕΤ κ.λ.π. για να τα «αξιοποιήσουν» με την δημιουργία τουριστικού χωριού…. Σε διαφορετική περίπτωση η μελέτη θα μετατραπεί σε εργαλείο διαμόρφωσης τετελεσμένων σε βάρος των μικροϊδιοκτητών της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: