Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

5η Μικρασιατική Συνάντηση Πάρου στο Άσπρο Χωριό, το Μικρασιατικό επίκεντρο του νησιού






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για πρώτη φορά μια τριμερής συνεργασία
παρουσιάστηκε στο κοινό της Πάρου
Πάρος - Νέα Τένεδος Χαλκιδικής - Αγιάσος Μυτιλήνης
Για 5η συνεχή χρονιά υλοποιήθηκε και φέτος ο θεσμός της Μικρασιατικής συνάντησης με επίκεντρο το Άσπρο Χωριό γνωστό για τις μικρασιάτικες ρίζες του.
Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» σε συνεργασία με το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Νάουσας, το Επαρχείο Πάρου, και την ΚΔΕΠΑΠ οργάνωσαν και φέτος τις εκδηλώσεις για την Μικρασία φιλοξενώντας τον Σύλλογο Νέας Τενέδου Χαλκιδικής «Το Κοινόν των Τενεδίων» το τριήμερο 11 με 13 Σεπτεμβρίου με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Τα μέλη του χορευτικού και της χορωδίας του παραπάνω Συλλόγου έφτασαν στην Πάρο την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, και φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία του Δρυού, ενώ την ίδια και την επόμενη ημέρα ξεναγήθηκαν στην Πάρο επισκεπτόμενοι τις Λεύκες όπου προσκύνησαν στην Αγία Τριάδα, την Παροικία όπου ξεναγήθηκαν και προσκύνησαν στην Εκατονταπυλιανή, και την Αλυκή όπου επισκέφτηκαν την Λαογραφική Συλλογή του «ΣΚΟΡΠΙΟΥ» και κατενθουσιάστηκαν από τις αριστουργηματικές κατασκευές του κ. Μπενέτου Σκιαδά.

Το βράδυ του Σαββάτου επισκέφθηκαν την Νάουσα όπου τους υποδέχτηκε το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα. Ξεναγήθηκαν στην Νάουσα και ενθουσιάστηκαν από τα παραδοσιακά σοκάκια του οικισμού.
Το πρωί της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου οι αντιπροσωπείες των τριών Συλλόγων της Νέας Τενέδου, του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Νάουσας, και του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΤΛΑΝΤΙΣ» παρακολούθησαν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσιομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης στο Άσπρο Χωριό. Ακολούθησαν κεράσματα με εδέσματα και γλυκά από τον Σύλλογο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ».

Το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση για την Μικρασία στην οποία έλαβαν μέρος οι Χορωδίες της Νέας Τενέδου Χαλκιδικής υπό την διεύθυνση του μουσικού κ. Νικολάου Πλαστήρα και της Νάουσας Πάρου υπό την διεύθυνση της μουσικού κ. Φένιας Θεοφίλου. Τα Χορευτικά τμήματα του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Νάουσας στο οποίο συμμετείχαν και τα τμήματα με τα παιδιά του Άσπρου Χωριού και του Συλλόγου της Νέας Τενέδου συνόδευσαν τα Μικρασιατικά τραγούδια ενώ χόρεψαν ακόμη χορούς της Τενέδου, της Μακεδονίας και της Πάρου. Στην εκδήλωση συμμετείχε και το χορευτικό τμήμα του Αναγνωστηρίου Αγιάσου Μυτιλήνης «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ» οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγκαιριάς για εκδήλωση εορτασμού του τιμίου Σταυρού που πραγματοποιήθηκε στην Αλυκή, και οι οποίοι χόρεψαν χορούς της Μυτιλήνης. Η βραδιά έκλεισε με μικρασιατικά φαγητά και γλυκά που προσφέρθηκαν απλόχερα στα μέλη των χορωδιών και των χορευτικών ομάδων από τον σύλλογο «ΑΤΛΑΝΤΙΣ».

Οι θεατές της εκδήλωσης ήταν πολλοί και έμειναν όλοι εντυπωσιασμένοι από την απόδοση των Χορωδιών αλλά και των χορευτών των τεσσάρων Συλλόγων.

Τις θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Παναγιώτης Ρήγας, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Στέφανος Γαβαλάς, και κ. Άννα Κάγκανη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντώνης Αρκάς, ο Πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ κ. Γεώργιος Λουκής, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Φραγκίσκος Βελέντζας, Μάρκος Κωβαίος, Σπύρος Καλακώνας και Κώστας Μπιζάς, ο Νομαρχιακός σύμβουλος κ. Γιώργος Κάγκανης οι Πρόεδροι των Δημ. Διαμερισμάτων Λευκών κ. Μαρία Τριανταφύλλου, Μάρπησσας κ. Αντώνης Ραγκούσης, Νάουσας κ. Μαρία Τριπολιτσιώτου και Κώστου κ. Ειρήνη Ρούσσου, Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πολύς κόσμος.

Τα μέλη του Συλλόγου Νέας Τενέδου Χαλκιδικής αναχώρησαν την επομένη δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από την φιλοξενία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, στο Επαρχείο Πάρου – Αντιπάρου, και στην ΚΔΕΠΑΠ, για τις χορηγίες τους, στην υπηρεσία Περιβάλλοντος του Δήμου Πάρου, στους Δημήτρη Πετρόπουλο και Αργυρώ Φίλη - Πετροπούλου (ΕRKYNA TRAVEL), στην ΕΑΣ Πάρου, στα ξενοδοχεία «ΗΒΗ» και «SEA VIEW», στα STUDIOS “EFI” και «FLORA», στις γυναίκες που οργάνωσαν τον μπουφέ της εκδήλωσης, καθώς και στους κ. Μανώλη Τριβυζά, Παρασκευή Ταλόγλου, Ιάκωβο Μαστροζάννε, Στέλιο Καλελέ, και Τάκη Αποστολόπουλο για την αφιλοκερδή προσφορά τους στην φιλοξενία των Τενεδίων.
Επίσης θερμές ευχαριστίες αξίζουν στους υπεύθυνους των χορευτικών τμημάτων του Άσπρου Χωριού κ. Άννα – Μαρία Μοστράτου και Κων/νο Μαλαματένιο για την αφιλοκερδή διδασκαλία των χορών στα παιδιά του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: