Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Πρόσκρουση Hi Speed 5 στο λιμάνι της Παροικιάς





Στη γωνία του παλαιού προβλήτα του λιμανιού της Παροικιάς προσέκρουσε σήμερα το πρωί (γύρω στις 11.00), από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, κατά τη διαδικασία πρόσδεσης το High Speed 5. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ενώ ο λιμενάρχης Πάρου Ηλίας Κουντρομιχάλης που βρισκόταν στο λιμάνι έδωσε αμέσως διαταγή και εκκενώθηκε το ταχύπλοο από τους 800 επιβάτες και τα 50 Ι.Χ.
Από την πρόσκρουση και έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησαν δύτες διαπιστώθηκε ότι δημιουργήθηκε υποθαλάσσιο κάθετο ρήγμα στη δεξιά πλευρά του πλοίου μήκους 1,53 μ. και πλάτους 20 εκατ.
Στο ταχύπλοο μπήκαν νερά που είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν δυο διαμερίσματα και να δώσουν στο High Speed 5 μια ελαφριά κλίση.
Το ταχύπλοο παραμένει δεμένο στο λιμάνι της Παροικιάς. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο -και έπειτα από την επιθεώρηση που θα του γίνει σήμερα το απόγευμα από εκπρόσωπο του Γερμανικού νηογνώμονα- ότι το High Speed 5 θα αναχωρήσει για τον Πειραιά και στη συνέχεια για το ναυπηγείο για να επισκευαστεί η ζημιά.
Το Hi Speed 5 είχε αναχωρήσει στις 7.30 από το λιμάνι του Πειραιά και εκτελούσε το δρομολόγιο Πάρο - Νάξο - Ίο - Θήρα.
Οι επιβάτες (500 περίπου αφού οι 300 είχαν προορισμό την Πάρο) και τα αυτοκίνητα προωθήθηκαν στους προορισμούς τους με το Blue Star Naxos, το οποίο έδεσε λίγη ώρα αργότερα στο λιμένα της Πάρου και εκτελούσε δρομολόγιο Πάρο - Νάξο - Θήρα. Μάλιστα το πλοίο άλλαξε το δρομολόγιό του και θα πιάσει και Ίο για να εξυπηρετήσει τους επιβάτες που είχαν προορισμό το συγκεκριμένο νησί.
Να θυμίσουμε ότι στο High Speed 5 στις 10 Απριλίου είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στη μια από τις 4 μηχανές του ενώ έπλεε ανοικτά ν. Σερίφου, εκτελώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πειραιά προς Πάρο - Νάξο - Ίο - Θήρα.
Η πυρκαγιά είχε κατασβεσθεί άμεσα με πυροσβεστικά μέσα του πλοίου, το οποίο είχε κατευθυνθεί προς το λιμένα Σερίφου, όπου αποβίβασε ασφαλώς τους 512 επιβάτες του. Οι επιβάτες είχαν προωθηθεί στους προορισμούς τους με άλλο πλοίο (High Speed 4) της ίδιας εταιρείας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγνωμη,αλλα νομιζω οτι την εντολη για την εκκενωση του πλοιου την δινει ο καπετανιος συνεκτιμωντας ολες τις καταστασεις μεχρι εκεινη τη στιγμη κ ενημερωνει το λιμεναρχειο καθως κ το θαλαμο επιχειρησεων