Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Εξαγγελίες Αβραμόπουλου: Νοσοκομείο 40 κλινών στην Πάρο σε 2 χρόνια



Του Δημήτρη Αρκουλή
E-mail: dimitrisark@yahoo.gr


«Το νοσοκομείο της Πάρου θα γίνει. Και θα γίνει και σύντομα. Συνεργάστηκα με τους βουλευτές μας στην Αθήνα ενημερώθηκα από τους συνεργάτες μου και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι ξεκινάμε για την κατασκευή ενός νέου νοσοκομείου δυναμικότητας 40 κλινών -μεγάλο για τα δεδομένα του νησιού- ώστε να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες τόσο της Πάρου όσο και της Αντιπάρου. Αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια από τώρα».


Όσα διαβάσατε παραπάνω και αυτά που θα ακολουθήσουν τα εξήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου Πάρου παρουσία του Δημάρχου του νησιού Χρήστου Βλαχογιάννη, της Επάρχου Πάρου-Αντιπάρου Γρηγορίας Πρωτολάτη, των τριών βουλευτών του νομού Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση, Άριας Μανούσου Μπινοπούλου και Παναγιώτη Ρήγα. Επίσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΟΜ, που θα εκτελέσει το έργο, κ. Λαμπρόπουλος ο πρόεδρος της ΔΥΠΕ Πειραιώς και νήσων κ. Καραντανάς, ο διοικητής του νοσοκομείου Σύρου κ. Πλατής, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και φορείς του νησιού.

Ο κ. Αβραμόπουλος όμως εκτός από την εξαγγελία της κατασκευής είχε και λεπτομέρειες υλοποίησης του έργου: «Εδώ σήμερα δεν ήρθαμε μόνοι μας. Είναι εδώ και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΟΜ ειδικά για να επιληφθεί του θέματος. Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η ΔΕΠΑΝΟΜ. Πριν από λίγες μέρες ο κ. Λαμπρόπουλος έκανε και τις επαφές του με τους συμπολίτες σας που θέλουν να προσφέρουν τους χώρους. Θα τους εξετάσουμε άμεσα και ότι προκριθεί θα υιοθετηθεί επίσης άμεσα. Τιμά δε αυτούς τους ωραίους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους τις εκτάσεις αυτές. Δεν είμαι σε θέση εγώ να τις αξιολογήσω γιατί δεν γνωρίζω τοπογραφικά που βρίσκονται. Κλιμάκιο της ΔΕΠΑΝΟΜ θα βρίσκεται στο νησί σε πέντε μέρες από σήμερα για να εξετάσει επί τόπου και να καταθέσει στη συνέχεια ολοκληρωμένη πρόταση».

Και μελέτη εφαρμογής
Ο κ. Αβραμόπουλος αποκάλυψε στη συνέχεια και στην ύπαρξη μελέτης εφαρμογής: «Η ΔΕΠΑΝΟΜ προχώρησε και σε μια πρώτη, κατ’ αρχήν, μελέτη της πρότασης. Σήμερα θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι ήδη η μελέτη εφαρμογής που υιοθετήθηκε για παρόμοιας δυναμικότητας νοσοκομεία είναι έτοιμη για το νοσοκομείο της Πάρου. Θα είναι ένα κόσμημα για το νησί και συγχρόνως ένα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία που θα διαθέτει το νησιωτικό σύμπλεγμα. Είναι πραγματικά κάτι το εντυπωσιακό και φυσικά δεν έχει καμία σχάση για το πώς στο παρελθόν χτιζόντουσαν τέτοια νοσοκομεία».
Ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε επίσης πως όχι απλά θα είναι έτοιμες οι κτηριακές εγκαταστάσεις σε δυο χρόνια αλλά το Κέντρο Υγείας – νοσοκομείο θα λειτουργεί: «Οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν πάρει ήδη εντολή, γιατί σκοπός δεν είναι να εγκαινιάσουμε ένα κτήριο αλλά λειτουργήσει άμεσα. Έχουμε κακή εμπειρία στην Ελλάδα από κτήρια που ακόμα είναι εκεί απλώς ως κτήρια και δεν λειτουργούν. Δόθηκαν ήδη εντολές και ξεκίνησε η κατάρτιση του οργανισμού του νοσοκομείου ώστε να τεθεί άμεσα στη διάθεση των πολιτών με την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών».

Πέντε κρεβάτια
αιμοκάθαρσης!

Τι θα περιλαμβάνει αυτό το νοσοκομείο – Κ.Υ.; Ο κ. Αβραμόπουλος ήταν σαφής:
«Η μελέτη που έχω στα χέρια μας κατ’ αρχήν προβλέπει. Παθολογικό, καρδιολογικό και παιδιατρικό τμήμα. Επίσης τμήμα γενικής χειρουργικής, γυναικολογικό, μαιευτικό και ορθοπεδικό. Επίσης ουρολογικό, οφθαλμολογικό, οδοντιατρικό, αναισθησιολογικό και ωτορινολαρυγγολογικό ιατρείο. Πλήρως ανεπτυγμένο τομέα με ακτινοδιαγνωστικό, μικροβιολογικό βιοχημικό αιματολογικό φαρμακευτικό τμήμα καθώς και σταθμό αιμοδοσίας τύπου Β’. Σημαντικότατο όμως το οποίο πρέπι να λάβετε υπόψιν σας είναι ότι στη μελέτη αυτή έχει προβλεφθεί κατ’ αρχήν πέντε κρεβατιών μονάδας αιμοκάθαρσης. Δεν θα ξεχάσω ποτέ σε ένα από τα ταξίδια μου στην Πάρο όταν φεύγοντας, ήμουν τότε υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, όταν ήρθε και μου μίλησε κάποιος για να μου πει ότι έφευγε για πάντα από το νησί. Πήγαινε για αιμοκάθαρση στην Αθήνα. Φαντάζομαι λοιπόν ότι σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση οι περίπου 30 τον αριθμό συμπολίτες σας που είναι στην Αθήνα θα ξαναδούν το νησί.

«Οι Κυκλάδες είναι στην
προτεραιότητά μας»

Ο κ. Αβραμόπουλος επίσης στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη να νιώθουν ασφάλεια οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες των νησιών:
«Όπως γνωρίζετε έρχομαι συχνά στο νησί. Για να υπάρχει τουριστική ανάπτυξη και να πάμε μπροστά πρέπει να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο ασφάλειας για τους κατοίκους αυτού του νησιού. Με ενημερώσατε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και γενναιόδωρες προσφορές.
Έχουμε δώσει προτεραιότητα στην ενδυνάμωση της Περιφέρειας. Οι Κυκλάδες είναι στην προτεραιότητά μας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η αναβάθμιση των νοσοκομείων της Σύρου και της Νάξου, η ενίσχυση των Πολυδύναμων Περιφερειακών ιατρείων. Για πρώτη φορά στα πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των μικρών Κυκλάδων έχουν διοριστεί ιατροί γενικής ιατρικής εγκαταστάθηκες μονάδες τηλεϊατρικής. Οι δαπάνες από το 2004 μέχρι σήμερα αυξήθηκαν κατά 23%. Τα κενά στους αγροτικούς ιατρούς καλύπτονται ενώ υπάρχει και νομοθετική ρύθμιση για την παράταση υπηρεσίας των αγροτικών ιατρών στις Κυκλάδες. Με πρόσφατη απόφασή μου στις 16 Απριλίου διορίζονται 12 αγροτικοί ιατροί στις μονάδες αρμοδιότητας του νοσοκομείου - Κ.Υ. Νάξου. Το ίδιο συμβαίνει και για το σύνολο των Περιφερειακών Ιατρείων των Κυκλάδων».

«Καλά κάναμε…»
Τέλος ο υπουργός έκανε αναφορά στην περικοπή των ΔΥΠΕ και ΠΕΣΥΠ ενώ μίλησε και για αγορά πλωτών σκαφών ασθενοφόρων:
«Πρέπει να ξεφύγουμε από αυτόν τον θεσμικό πατριωτισμό. Καλά κάναμε και περικόψαμε τις ΔΥΠΕ και τα ΠΕΣΥΠ. Γλιτώσαμε χρήματα και όλα όσα σας είπα θα ήταν ακόμα στους προθαλάμους των ΠΕΣΥΠ. Τώρα με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και γι’ αυτό φτάνουμε και σε αποτέλεσμα.
Για τα νησιωτικά συμπλέγματα, όπως οι Κυκλάδες, στα πλαίσια αναβάθμισης του ΕΚΑΒ θα αγοραστούν ειδικά πλωτά σκάφη ασθενοφόρα».

Αλήθειες από Δήμαρχο, Έπαρχο
Λίγη ώρα πριν την εξαγγελία του κ. Αβραμόπουλου τόσο ο Δήμαρχος Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης όσο και η Έπαρχος Πάρου - Αντιπάρου Γρηγορία Πρωτολάτη είχαν αναφερθεί στα προβλήματα υγείας τόσο του νησιού όσο και των Κυκλάδων. Είχαν επισημάνει την αναγκαιότητα στελέχωσης του Κ.Υ. Πάρου, για μέτρα προστασίας των κατοίκων που δεν λαμβάνονται, για την απουσία των αγροτικών γιατρών, για την ίδρυση Περιφερειακού ιατρείου στη Μάρπησσα, για τη μη καταβολή των εφημεριών, για κίνητρα που πρέπει να δοθούν στους γιατρούς να έρχονται στις Κυκλάδες. Επίσης έγινε αναφορά και στην αναγκαιότητα αλλά και χρησιμότητα του υγειονομικού αεροσκάφους της Πάρου
Για τη σημασία που θα έχει για την Πάρο αλλά και για τις Κυκλάδες η δημιουργία του Κέντρου Υγείας Νοσοκομείου στην Πάρο μίλησαν και οι τρεις βουλευτές του νομού που είδαν θετικά την εξαγγελία του υπουργού. Ο κ. Ρήγας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, άσκησε ωστόσο και κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας πως ακόμα και σήμερα γίνονται διακομιδές με καΐκια, και πως τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία στις Κυκλάδες είναι υποστελεχωμένα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. (Πηγή: Κοινή Γνώμη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: