Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Αναγκαία η αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στις Κυκλάδες

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΑΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ
Για τους κ.κ. Υπουργούς:

· Οικονομίας και Οικονομικών
· Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
· Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής


ΘΕΜΑ: Αναγκαία η αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών στις Κυκλάδες


Αδικαιολόγητες και απαράδεκτες συνθήκες διαμορφώνονται καθημερινά στα Περιφερειακά Ιατρεία των περισσότερων νησιών των Κυκλάδων.
Οι ολιγάριθμοι αγροτικοί γιατροί υπερβαίνουν συνεχώς τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, αντιμετωπίζοντας ασφυκτικό αριθμό ιατρικών περιστατικών, χωρίς να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και την υλικοτεχνική υποδομή, ενώ σε έκτακτες περιπτώσεις επιστρατεύονται ελικόπτερα ή και πλωτές μονάδες του Λιμενικού Σώματος για την διακομιδή ασθενών σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Ειδικότερα, στη νήσο Σίφνο, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν τη ραγδαία αύξηση περιστατικών και τον τεράστιο όγκο ιατρικού έργου που επωμίζεται το τοπικό Περιφερειακό Ιατρείο.
Συγκεκριμένα, κατά το έτος 2007, οι επισκέπτες του νησιού με πλοία της γραμμής και με ιδιωτικά σκάφη, υπολογίζεται ότι ανήλθαν συνολικά στους 165.000, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι μαζί με τους οικονομικούς μετανάστες ανέρχονται στους 3.500.
Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός επισκεπτών και κατοίκων, έχει ως αποτέλεσμα την αλματώδη αύξηση ιατρικών περιστατικών από 2.500, σε 15.500 κατ’ έτος, εκ των οποίων τα 2.000 περίπου χαρακτηρίζονται ως βαρέα, συνεπεία τροχαίων ατυχημάτων ή παθολογικών καταστάσεων.
Ο ανωτέρω εξαιρετικά υψηλός αριθμός ιατρικών περιστατικών αντιμετωπίζεται δυστυχώς στο Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου μόνο από ένα παθολόγο, ένα παιδίατρο και δύο αγροτικούς ιατρούς, οι οποίοι προσφέρουν νυχθημερόν τις υπηρεσίες τους σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Οι επανειλημμένες εκκλήσεις των τοπικών φορέων για την αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου σε Κέντρο Υγείας και για την αύξηση του προσωπικού και της υλικοτεχνικής υποδομής δεν εισακούονται.

Με δεδομένο ότι, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της νήσου Σίφνου, αλλά και όλου του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων αντιμετωπίζουν πλέον οξύτατο πρόβλημα υγειονομικής περίθαλψης,


Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:


· Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε το Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου να αναβαθμισθεί άμεσα σε Κέντρο Υγείας, να στεγασθεί σε κατάλληλο χώρο και να στελεχωθεί επαρκώς με εξειδικευμένο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή;

· Με ποιο τρόπο θα επιλυθεί το οξύτατο πρόβλημα υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των Κυκλάδων, τόσο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, όσο και κατά τη διάρκεια της χειμερινής, όταν η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών είναι προβληματική έως ανύπαρκτη;


1/9/2008

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: