Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Αναγκαία η εξαίρεση του αμπελώνα Σαντορίνης από το μέτρο πριμοδότησης.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
01/09/2008
ΕΡΩΤΗΣΗ

Για τον κ. Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


– ΘΕΜΑ: Αναγκαία η εξαίρεση του αμπελώνα Σαντορίνης από το μέτρο πριμοδότησης.


Ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι ο αρχαιότερος του κόσμου και μάλιστα διασώζει πλουσιότατη αμπελογραφική συλλογή σπάνιων ελληνικών ποικιλιών, ενώ παράγει κρασιά που αποτελούν την προμετωπίδα του ποιοτικού ελληνικού κρασιού.
Αυτή η αμπελουργική παράδοση του νησιού κινδυνεύει να διακοπεί μετά από την πρόσφατη υπουργική απόφαση που πάρθηκε ερήμην των παραγωγικών φορέων της Θηραϊκής κοινωνίας, σύμφωνα με την οποία, ο αμπελώνας της Σαντορίνης δεν εξαιρείται από το μέτρο πριμοδότησης της εκρίζωσης αμπελώνων που δεν παράγουν κρασιά ποιότητας.
Να σημειωθεί ότι η Κεντρική Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΚΕΟΣΟΕ) είχε ζητήσει την εξαίρεση της Σαντορίνης, της Θηρασίας, της Πάρου και της Λήμνου.
Για το θέμα αυτό έχει σταλεί επιστολή διαμαρτυρίας από τον πρόεδρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων (ΕΣΘΠ-Santo Wines).
Με δεδομένο ότι δυνητικά πρέπει να εκριζωθεί το 50% των αμπελιών που δεν έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 3.15 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ 2000-2006), με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην παραγωγή όσο και στο ευαίσθητο οικοσύστημα του νησιού,


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


- Προτίθεται να προωθήσει την εξαίρεση του αμπελώνα της Σαντορίνης από το μέτρο πριμοδότησης της εκρίζωσης αμπελώνων που δεν παράγουν κρασιά ποιότητας.


Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: