Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Διάλεξη στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου


Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2008


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΡΙΑΣ ΜΑΝΟΥΣΟΥ-ΜΠΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η Υπεύθυνη του Τομέα Άμυνας και Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κα Άρια Μανούσου-Μπινοπούλου πραγματοποίησε διάλεξη στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ), στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Σύνταγμα – Βουλή – Κυβέρνηση - Εθνικά Συμφέροντα».

Η κα Μανούσου-Μπινοπούλου, αφού εξέφρασε το ενδιαφέρον και την ευαισθησία της στα θέματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς η ίδια προέρχεται από οικογένεια Μακεδονομάχων, εξήρε το υψηλό φρόνημα και τον επαγγελματισμό των στελεχών των Ένοπλων Δυνάμεων. Αναφέρθηκε στη ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που έγινε με στόχο τη πλήρη διαφάνεια στις προμήθειες αμυντικού υλικού, στην προωθούμενη αναδιοργάνωση του Στρατεύματος με γνώμονα και την πλήρη εναρμόνιση του με τις νέες τεχνολογίες, καθώς επίσης και στην αποτελεσματική παρουσία των Ελλήνων στρατιωτών στις αποστολές εξωτερικού υπό τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τον ΟΑΣΕ.

Μιλώντας για τη διεθνή οικονομική κρίση, η Υπεύθυνη του Τομέα Άμυνας της Ν.Δ. τόνισε πώς πρόκειται για ένα σοβαρότατο ζήτημα που απαιτεί ορθή και αποφασιστική διαχείριση, στο οποίο επ’ ουδενί χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο των κοινωνικών αναγκών, με σεβασμό στο πολίτη και τα συμφέροντα του, ενώ αναπτύσσοντας το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος σημείωσε ότι, «χάθηκε μια ευκαιρία για την εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ζωής και την προώθηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στη χώρα».

Στην ομιλία της, η κα Μανούσου-Μπινοπούλου έκανε αναφορά στον κανονισμό και τη λειτουργία της Βουλής, χαρακτηρίζοντας το Κοινοβούλιο καρδιά της Δημοκρατίας, όπου ασκείται η πολιτική, γίνεται διαλεκτική αντιπαράθεση, αλλά και σύνθεση απόψεων και ιδεών. «Ο Κοινοβουλευτισμός είναι ο θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας», υποστήριξε. Αναφέρθηκε επίσης στη σύγχρονη τεχνολογία και το ρόλο των ΜΜΕ, μέσω των οποίων εκφράζεται και η βούληση των πολιτών.

Παρατίθενται σημεία της ομιλίας της Υπεύθυνης του Τομέα Άμυνας της Ν.Δ. κας Άριας Μανούσου-Μπινοπούλου :

Κοινωνικά Προβλήματα
Τα προβλήματα της εποχής μας απαιτούν από το πολιτικό σύστημα να τα απαντήσει χωρίς αναβολές και κωλυσιεργίες. Και το λέω αυτό διότι όλοι πλέον παρατηρούμε ότι τα προβλήματα δεν εξαντλούνται πια στο παραδοσιακό θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Εντείνονται από νέες προκλήσεις, όπως η οικονομική ύφεση, η ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της μετανάστευσης, η εξισορρόπηση του δημοσίου συμφέροντος με τη διαφύλαξη των ατομικών ελευθεριών του πολίτη κ.α.
Η ορθή και αποφασιστική διαχείριση αυτών των ζητημάτων, που είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατική νομιμοποίηση του μεταπολιτευτικού συστήματος, απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικών προσεγγίσεων. Εάν δει κανείς με μια ευρύτερη ματιά τα ζητήματα αυτά, θα δει ότι η επίλυσή τους, είναι εθνικοί στόχοι και δεν χωρούν μικροπολιτικές.
Οι συνθήκες εργασίας, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στο να διαχειρίζεται κανείς την καθημερινότητά του με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο και εν τέλει η ποιότητα ζωής των πολιτών αυτής της χώρας, αποτελούν ζητούμενα και στρατηγικές προκλήσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη αυτού εδώ του τόπου. Οφείλουμε όλοι να παραμερίσουμε τα μικρά και να αποβλέψουμε στα μεγάλα. Να σκεφτόμαστε και να πράττουμε με στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον.


Σύνταγμα
Πρόσφατα χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για μια ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος, που ήταν επιβεβλημένη ώστε αυτό να εναρμονιστεί με τις επιταγές της εποχής μας. Η παρούσα Βουλή ήταν αναθεωρητική, αλλά η απουσία της αντιπολίτευσης άφησε την ευκαιρία για μια νέα αρχή, να περάσει ανεκμετάλλευτη. Και αυτή η αναθεώρηση ήταν ζωτικής σημασίας για το τόπο. Σαφώς, η αναθεώρηση του Συντάγματος, θα θεράπευε πολλά κακώς κείμενα στον τόπο μας και θα συνέβαλλε μεταξύ άλλων στην εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ζωής μας.
Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας, να προχωρήσουμε ακόμη πιο μπροστά. Να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση απαραίτητη για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με βαθύτερη προοπτική για τη χώρα μας. Αναθεώρηση ουσιαστική, που αφορούσε ώριμα αιτήματα της κοινωνίας και επιτακτικές ανάγκες της Νέας Εποχής. Αναθεώρηση προσανατολισμένη στις υποχρεώσεις της Πολιτείας και της πολιτικής προς τους πολίτες, στις ανάγκες τους, στα δικαιώματα τους, στα συμφέροντά τους. Αναθεώρηση, που θα διασφάλιζε τη συνέπεια, τη συνέχεια και την κλιμάκωση της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας μας.

Διαφάνεια
Θέλω να σταθώ στο θέμα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Πρόκειται για ένα νοσηρότατο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο συνιστά ευθεία απειλή κατά της ποιότητας της Δημοκρατίας και είναι αυτό που καθιστούσε την Aναθεώρηση του Συντάγματος, όσον αφορά στο θέμα της διαφάνειας, περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιτακτική.
H αρχή έχει ήδη γίνει και αναφέρω ενδεικτικά, τη ριζική αναθεώρηση του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου, σε ότι αφορά σε προμήθειες κύριου και λοιπού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων, την κατάργηση του μαθηματικού τύπου στα δημόσια έργα και τη μετατροπή της απιστίας από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Βουλή
Βουλευτές και κόμματα οφείλουμε να μελετήσουμε και να επανατοποθετήσουμε το ρόλο μας σε νέες βάσεις, προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες. Ούτε τα κόμματα μπορεί να λειτουργούν με κανόνες και συνήθειες του παρελθόντος αιώνος, ούτε οι βουλευτές να ασφυκτιούν ανάμεσα στον παραδοσιακό ρόλο τους στη Βουλή και στον αγώνα να διακριθούν στα εκτός Βουλής πεδία επηρεασμού της κοινής γνώμης.

Διεθνές Περιβάλλον και Ελληνικά Συμφέροντα
Η ριζική αναμόρφωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας και η προσαρμογή του σε νέες προσεγγίσεις, στρατηγικές και τακτικές, έχει εξελιχθεί σε υψίστης προτεραιότητας θέμα για όλα τα σύγχρονα κράτη και επιβάλλει το δραστικό εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση των Ε.Δ., με σκοπό την πλήρη εναρμόνισή τους με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.
Η Ελλάδα, η πιο ανεπτυγμένη χώρα της περιοχής, τα τελευταία χρόνια έχει διαμορφώσει μια διαφορετική αντίληψη σχετικά με την εξωτερική της πολιτική και το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Έχει προ πολλού σταματήσει να είναι παθητικός δέκτης των εξελίξεων και αποτελεί πλέον βασικό παράγοντα ώστε να επιλυθούν μεγάλα και σοβαρά προβλήματα στην περιοχή. Διότι η χώρα μας έχει σημαντική θέση στο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό χάρτη της ευρύτερης περιοχής.
Παράλληλα με συγκεκριμένες πολιτικές, όπως η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο επενδύουμε στο μέλλον και μετατρέπουμε την γειτονιά μας σε περιοχή ειρήνης, συνεργασίας, σταθερότητας και δημοκρατίας, καθώς η διαχείριση των διεθνών ενεργειακών ζητημάτων δεν έχει μόνο οικονομικές διαστάσεις. Ενεργειακή Διασύνδεση σημαίνει Αναπτυξιακή Διασύνδεση, σημαίνει σύγκλιση συμφερόντων, σημαίνει σταθερότητα, σημαίνει συνεργασία με αμοιβαία οφέλη. Εν κατακλείδι τα σύνορα που τα περιδιαβαίνουν εμπορεύματα δεν τα περνούν στρατοί.

Η κα Μανούσου-Μπινοπούλου, προσέφερε ως δώρο στους σπουδαστές της ΑΔΙΣΠΟ τον κανονισμό της Βουλής και δύο έντυπα που συμπεριλαμβάνουν τις προτάσεις όλων των πολιτικών κομμάτων για την αναθεώρηση του Συντάγματος. «Καλό είναι οι σπουδαστές να γνωρίζουν και να κρίνουν», τόνισε με νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: