Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΘΕΟΚΤΙΣΤΗΣ


Στις 9 Νοεμβρίου, γιορτάσαμε και φέτο, την μνήμη της Οσίας Θεοκτίστης της Μηθυμναίας, της δεύτερης, μετά την Παναγία την Εκατονταπυλιανή, πολιούχου μας, αφού οι δύο άλλοι προστάτες μας, Άγιος Αρσένιος και Άγιος Αθανάσιος ο Πάριος, έζησαν και αγίασαν στο νησί μας, πολλούς αιώνες αργότερα.
Η Οσία Θεοκτίστη, κυνηγημένη από τους πειρατές, κατέφυγε, όπως είναι γνωστό, στον περίλαμπρο ναό της Εκατονταπυλιανής, έζησε σ’αυτόν πολλά χρόνια, ασκήθηκε, αγίασε, εκοιμήθη και σύμφωνα με την παράδοση, μέσα σ’αυτόν ετάφη.
Η φετεινή γιορτή ήταν πραγματικά λαμπρή. Πλήθος πιστών, όχι μόνο από την πόλη μας αλλά και από τα χωριά του νησιού μας, έσπευσαν στην Εκατονταπυλιανή, για να προσκυνήσουν την Εικόνα της, τον τάφο που αποδίδεται σ’αυτήν και το ιερό λείψανό της, που είναι αποθησαυρισμένο στον αρχαίο ναό μας.
Στον Μεγάλο Εσπερινό, το βράδυ της παραμονής και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία της κυριώνυμης ημέρας, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Καλλίνικος. Στον εσπερινό, τον Σεβασμιώτατο πλαισίωνε ο ιερός κλήρος και των δύο νησιών της Επαρχίας μας. Ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολής μας π. Αλέξανδρος Μοστράτος, κατένυξε το εκκλησίασμα, με τον γλαφυρό του λόγο. Στην πανηγυρική λειτουργία, το εκκλησίασμα ήταν πολύ πυκνό. Στο τέλος της ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος, με ζεστά λόγια, αναφέρθηκε στους δύο συνεορταζόμενους αγίους, Οσία Θεοκτίστη και Άγιο Νεκτάριο και επικαλέστηκε τη χάρη και τις πρεσβείες τους, για όλους μας.
Μετά την Θεία Λειτουργία, έγινε η λιτάνευση της Εικόνας και του λειψάνου της Οσίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάρου, την οποία ακολούθησαν αντιπροσωπείες των σχολείων με τις Σημαίες τους, οι τοπικές αρχές και το πλήθος των πιστών. Επακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα τελετών του Ιερού Προσκυνήματος, από την Διοικούσα Επιτροπή του.
Έτσι ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις, για την μνήμη της Οσίας Θεοκτίστης, για την οποία σεμνύνεται το νησί μας και επιζητά την προστασία της.-
ΠΑΝΑΓ. Ι. ΠΑΤΕΛΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: