Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

TO ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΩ ΠΟΡΟΙΑ ΣΕΡΡΩΝ







Πραγματοποιήθηκε από 18/3 έως 22/4/2009 εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄τάξης του Γυμνασίου Νάουσας στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κ.Ποροΐων Ν.Σερρών. Η αποστολή περιελάμβανε 39 μαθητές/μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς Ηρακλή Χατζόπουλο, Διευθυντή και Κόττη Λεονάρδο, Ιωσηφίδου Ελευθερία, Λιακοπούλου Σοφία.
Η αποστολή μας διανυκτέρευσε την 1η μέρα στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας Ημαθίας, μια κατάφυτη, με τρεχούμενα νερά, τοποθεσία που ενθουσίασε τους μαθητές. Προτού φτάσουμε στο κατάλυμα επισκεφτήκαμε τα φράγματα Ασωμάτων και Σφηκιάς του Αλιάκμονα μετά από μαγευτική διαδρομή.
Στις 19/3/2009 περνώντας από την πόλη Κιλκίς αφιχθήκαμε στο ΚΠΕ Κ.Ποροΐων. Το ΚΠΕ απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις όχθες της Λίμνης Κερκίνης και λειτουργεί από το 1999 υποδεχόμενο μαθητές με σκοπό την ενημέρωσή τους για τον υγρότοπο της λίμνης και τον τροφοδότη ποταμό Στρυμόνα, καθώς και την ευαισθητοποίησή τους για την ανάγκη προστασίας του οικοσυστήματος. Αυτό έγινε μέσω προβολής εικόνων και διάλεξης-συζήτησης το πρώτο βράδυ της παραμονής μας εκεί. Στις 20/3/2008 και παρά το τσουχτερό κρύο και τη χιονόπτωση μεταβήκαμε στις όχθες της λίμνης, αφού χωριστήκαμε σε ομάδες εργασίας κι εξοπλιστήκαμε κατάλληλα για τις παρατηρήσεις μας στο πεδίο. Επισκεφτήκαμε καταρχήν μια μονάδα εκτροφής νεροβούβαλων, κατόπιν κάναμε μετρήσεις στα νερά της λίμνης. Κινούμενοι οδικώς και παροχθίως παρατηρήσαμε πολλούς απ'τους φτερωτούς κατοίκους της λίμνης και φτάσαμε τελικά στο επτάπυλο φράγμα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ξεναγηθήκαμε στο Οχυρό Ρούπελ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου εντυπωσιαστήκαμε από τη δομή και τη λειτουργία του οχυρού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στις 21/3/2009 αναχωρήσαμε γεμάτοι όμορφες εικόνες και δυνατές εντυπώσεις με κατεύθυνση και πάλι τη Νάουσα Ημαθίας. Εκεί ξεναγηθήκαμε σε μοναδικό στο είδος του διώροφο Μακεδονικό Τάφο της Κρίσεως και επισκεφθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Μίεζας την Αριστοτέλειο Ακαδημία και το Πολιτιστικό κέντρο της Σχολής του Αριστοτέλη , όπου μέσα από βιντεοπροβολή του Ισπανού Πέδρο Ολάγια ενημερωθήκαμε με τρόπο γλαφυρό για την Περιπατητική Σχολή του φιλοσόφου καθώς και για τη σχέση του με το Μεγάλο Αλέξανδρο. Ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές όπου αναφέρθηκαν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με την περιβαλλοντική διάσταση της τοποθεσίας που είχε επιλέξει ο φιλόσοφος. Επιστρέψαμε τελικά στον Αγ.Νικόλαο, όπου χαρήκαμε μ΄όλους τους τρόπους το χιονισμένο τοπίο. Το βράδυ της επόμενης μέρας αφιχθήκαμε στην Πάρο κατενθουσιασμένοι και με νωπές ακόμη στη μνήμη μας όλες τις αξέχαστες κοινές στιγμές μας συμπεριλαμβανομένου και του γλεντιού το τελευταίο βράδυ.
Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε σε όλους όσους μας βοήθησαν στην πραγματοποίηση της πολυήμερης αυτής εκδρομής μας και συγκεκριμένα:
· Στον Δήμο Πάρου,στον Δήμαρχο Χ.Βλαχογιάννη και την Αντιδήμαρχο Α.Κάγκανη για την χορήγηση εκδόσεων του Δήμου.
· Στο Ι.Προσκήνυμα Παναγίας Εκατονταπυλιανής για την χορήγηση εκδόσεών του.
· Στην Οινοποιία Εμ.Μωραίτη και την Ενωση Γεωρικών Συνεταιρισμών για την χορήγηση κρασιών τα οποία προσφέραμε στους φορείς του ΚΠΕ και του Δήμου Νάουσας.
· Στην αντιδήμαρχο Δήμου Νάουσας Μαρία Καρυδά-Μυλωνά για την διευθέτηση των επισκέψεων στους αρχαιολογικούς χώρους της Νάουσας.
· Τον διευθυντή και το προσωπικό του Ξενοδοχείου «ΒΕΡΜΙΟΝ» της Νάουσας για την ζεστή και ανθρώπινη υποδοχή και φιλοξενία.
· Τo KΠΕ Κ.Ποροΐων Σερρών και ειδικά τη συνάδελφο Καραμανλάκη Κρυσταλλία.
· Το πρακτορείο ERKYNA TRAVEL, το Δ. Πετρόπουλο και την Αργυρώ Φίλη για την καθόλα άψογη διοργάνωση της εκδρομής.
· Τον μόνιμο τα τελευταία χρόνια οδηγό Παν. Φραγκούλη που με ασφάλεια μας μετέφερε.
· Την εταιρία “BLUE STAR FERRIES” και ειδικά τον αρχιλογιστή του “BLUE STAR PAROS” Αναστάσιο Κορφιάτη για την διευκόλυνση παραμονής της αποστολής μας στο πλοίο.
Ευχαριστούμε τους μαθητές μας για την ωριμότητα που επέδειξαν σε μία πρωτόγνωρη γι'αυτούς εμπειρία, η οποία είχε πολλές δυσκολίες και για την κόσμια συμπεριφορά τους στα μέρη που επισκεφθήκαμε.
Θερμές τέλος ευχαριστίες σε όλους τους συναδέλφους που συνόδευσαν για την υπερπολίτιμη βοήθεια και συμπαράστασή τους.
ΗΡΑΚΛΗΣ Ι. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: