Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Πιστοποιητικό διαχειριστικής επάρκειας και στο Δήμο Πάρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ερμούπολη, 22 Απριλίου 2009

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2007-2013

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, εκδόθηκαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου , πιστοποιητικά διαχειριστικής επάρκειας για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, το Δήμο Πάρου, το Δήμο Ιητών και για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ρόδου.

Τα πιστοποιητικά αυτά, αποτελούν προαπαιτούμενα προκειμένου να αναλάβει ένας φορέας την υλοποίηση έργου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε πρόταση που θα υποβάλει σε οποιοδήποτε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Ισχύουν για τη λεγόμενη μεταβατική περίοδο, δηλαδή μέχρι την έναρξη εφαρμογής του ελληνικού προτύπου διοίκησης και διαχείρισης έργων του ΕΣΠΑ, που ανέπτυξε το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών σε συνεργασία με τον ΕΛΟΤ.

Οι 4 αυτοί φορείς είχαν υποβάλει αίτηση-φάκελο μετά από σχετική πρόσκληση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και αφού εξετάστηκε η πληρότητά τους ως προς τις απαιτήσεις που έθετε εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, διενεργήθηκε αυτοψία από πιστοποιημένα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής.

Επισημαίνεται ότι μετά και την έκδοση του πιστοποιητικού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων, η οποία αποτελεί τον τελευταίο δευτεροβάθμιο Ο.Τ.Α. που πιστοποιήθηκε, ολοκληρώνεται ο κύκλος των πιστοποιήσεων των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των τριών Περιφερειών (Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και νήσου Κρήτης) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης & Νήσων Αιγαίου.

Επιπρόσθετα υπενθυμίζεται ότι η Ειδική Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, από τον Απρίλιο του 2008, είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες ενημέρωσης των ενδιαφερομένων δικαιούχων του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα έχει ήδη εκδώσει τέσσερις (4) φορές και τις αντίστοιχες προκηρύξεις για την υποβολή των δικαιολογητικών πιστοποίηση τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετά από σχετικές εισηγήσεις τόσο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ Κόκκινου, όσο και άλλων παραγόντων, απέστειλε εγκύκλιο που «απλοποίησε» σε μεγάλο βαθμό τα κριτήρια και τις διαδικασίες πιστοποίησης` της διαχειριστικής επάρκειας των φορέων, γεγονός που επιβεβαιώνει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να υποβοηθήσει αποτελεσματικά τους Ο.Τ.Α προκειμένου να αξιοποιήσουν τους πόρους του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς.

Μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί 13 φορείς εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ με δεδομένη την απλοποίηση των διαδικασιών μετά την έκδοση της εγκυκλίου του ΥΠΟΙΟ επίκειται η πιστοποίηση επιπλέον επτά (7) εντός των προσεχών ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: