Κυριακή 31 Μαΐου 2009

«Πρότυπο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου»

Χθες, Σάββατο μεσημέρι, στην αίθουσα του Νηρέα στη Νάουσα, παρουσιάστηκαν από την πρόεδρο του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Α.Ε. Ελισάβετ Παπαζώη, τον Δήμαρχο Χρήστο Βλαχογιάννη, την Αντιπρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Α.Ε. Μαρία Τριπολιτσιώτη και τα Μέλη της Δημοτικής Επιχείρησης Α.Ε. Νίκο Μαλατέστα και Κώστα Μπιζά ο απολογισμός και ο προγραμματισμός του Πρότυπου Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Πάρκου Πάρου στον Άι Γιάννη Δέτη.
Επίσης παρουσιάστηκαν λεπτομέρειες από το «ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ» που θα γίνει από τις 10 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου 2009 και η ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «Περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού περιβάλλοντος στις Κυκλάδες» που θα γίνει στον "Αρχίλοχο" το Σάββατο 20 Ιουνίου.

Αναλυτικά:

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΟΣ 30 Μαΐου 2009
Η Δημοτική Α.Ε. της οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο ορίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει ξεκίνησε πλέον την ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν μέσα στον Ιούνιο (σ.σ. Κυριακή 21 Ιουνίου τα εγκαίνια) την πρώτη περίοδο λειτουργίας του Πάρκου, του Αναψυκτηρίου και της παραλίας στο Καθολικό.
Το νέο Δ.Σ. αποτελεί εν πολλοίς συνέχεια της Επιτροπής που είχε συσταθεί, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και εργάστηκε εντατικά από τον Σεπτέμβριο του 2008, μέχρι την αντικατάσταση της από το Δ.Σ. την προηγούμενη εβδομάδα.
Σήμερα, μόλις 9 μήνες μετά από την σοβαρή αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των υφισταμένων υποδομών, είμαστε ικανοποιημένοι γιατί θα αποδοθούν στους κατοίκους και τους επισκέπτες η παραλία και το αναψυκτήριο και θα λειτουργήσουν με όρους ήπιας διαχείρισης, προσφέροντας συγχρόνως τα πρώτα έσοδα για το Πάρκο.
Η πρώτη αυτή περίοδος λειτουργίας του «Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου» συμπληρώνεται με το «Οικο-λογικό Φεστιβάλ στο Πάρκο» ένα πολυδιάστατο Φεστιβάλ, που φιλοδοξούμε να αποτελέσει μια πρόγευση του όλου εγχειρήματος.

ΕΡΓΑ
Ένας σύντομος απολογισμός του έργου που έχει μέχρι σήμερα παραχθεί είναι αναγκαίος και καταδεικνύει, ότι το έργο υπήρξε και είναι συλλογικό:
1. Έγινε καταρχάς δυνατή η απομάκρυνση των ζώων που βοσκούσαν και κατέστρεφαν επί δεκαετίες την αυτοφυή βλάστηση και με τη βοήθεια των μαθητών και μαθητριών της Νάουσας, έγινε πειραματική φύτευση χιλίων περίπου ενδημικών φυτών, τα οποία προβλέπουμε ότι θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια. Ευχαριστούμε την Εταιρεία «Αργυρομεταλλευμάτων Α.Ε.» που μας προσέφερε τα φυτά και την ομάδα εργασίας φύτευσης με επικεφαλής τον γεωπόνο Κώστα Σιφναίο.
2. Προχωρήσαμε σε μελέτες αρχιτεκτονικής διαρρύθμισης, μηχανολογικών εγκαταστάσεων και φωτισμού, με τη βοήθεια αρχιτεκτόνων και μηχανολόγων, και εκδώσαμε δύο πολεοδομικές άδειες επισκευής και διαμόρφωσης του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου. θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το αρχιτεκτονικό γραφείο «Υψιλον» και ιδιαίτερα την αρχιτέκτονα Ελένη Δημητριάδη, τον μηχανολόγο Γιάννη Ασκητόπουλο, την αρχιτέκτονα Κωνσταντίνα Βασιλακοπούλου ειδική στον φωτισμό γιατί εργάστηκαν με αφοσίωση και αγάπη για το έργο. Ο ρόλος του Γιάννη Κουζούμη από την πλευρά του Δήμου, υπήρξε καθοριστικός, για τις συνεννοήσεις με τους μελετητές και την έκδοση αδειών από το Πολεοδομικό Γραφείο Νάξου.
3. Με εντατικούς ρυθμούς ξεκίνησε η κατασκευή με συνεργεία οικοδόμων, υδραυλικών, ηλεκτρολόγων οι οποίοι δούλεψαν και δουλεύουν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Για τις υδραυλικές εργασίες, με προσφορά του κ. Κώστα Ρούσσου πληρώνονται μόνο τα ημερομίσθια των τεχνιτών, ενώ τα υλικά προσφέρθηκαν από την ΥΔΡΩ και ο κ. Πατσιώτης μας χάρισε τα πλακάκια μπάνιων και κουζίνας.
4. Τα ζητήματα των κουφωμάτων (ΕXPΑ), του εξοπλισμού του αναψυκτηρίου, και της παρακείμενης παραλίας, λύθηκαν με την βοήθεια πολλών και το σύνολο των προμηθειών έγινε από την Πάρο μέσα από την επιλογή των καλλίτερων προσφορών τοπικών επαγγελματιών.
5. Η μεγάλη συνεισφορά του Γιάννη Κουλιανού στον συντονισμό και την οργάνωση του εργοταξίου, η καθημερινή του παρουσία δίπλα στους εργαζόμενους, και η ανάληψη της συνολικής ευθύνης της κατασκευής, μας επέτρεψε να κερδίσουμε σε χρόνο, σε κόστος και σε ποιότητα.
6. Η κατασκευή θα ολοκληρωθεί, με την επισκευή και συμπλήρωση του μικρού υπαίθριου θεάτρου και την δημιουργία ενός ημιϋπαίθριου εκθεσιακού χώρου για να φιλοξενούνται εκδηλώσεις.
7. Τέλος έγινε καθαρισμός των παραλιών, καθαρισμός των δένδρων και των φυτών, και εντός της εβδομάδας θα γίνουν πιο εντατικές εργασίες καθαρισμού και διαμόρφωσης στην παραλία του Καθολικού.
8. Σε πολλές φάσεις μελετών, φυλλαδίων κ.λπ. χρειαστήκαμε κατάλληλες φωτογραφίες των χώρων, ευχαριστούμε τον Σταύρο Νιφλή για την αμέριστη και τάχιστη υποστήριξη του.

«ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ»
Παρά τον εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, έγινε προσπάθεια το «1ο Οικο-λογικό Φεστιβάλ στο Πάρκο» να αναδείξει τις διαφορετικές διαστάσεις του Πάρκου, την οικολογική, την πολιτιστική αυτήν της άθλησης/αναψυχής. Η οικολογική διάσταση του Φεστιβάλ, είναι επικεντρωμένη στην προώθηση της κοινοτικής και εθνικής πολιτικής για την «Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια του νησιωτικού χώρου» καθώς και στην χρήση ήπιων μορφών ενέργειας και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
Η Πάρος μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο για τον νησιωτικό χώρο στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, γιατί διαθέτει μεγάλο κτιριακό απόθεμα, «φιλοξενεί» ένα μεγάλο πετρελαϊκό σταθμό της ΔΕΗ -την πλέον ακριβή και ρυπογόνο πηγή ενέργειας- από τον οποίο τροφοδοτούνται πολλά νησιά.
Το πολιτιστικό σκέλος αφορά στη διοργάνωση μιας σειράς μουσικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου στο χώρο της παραλίας του Καθολικού και κυρίως στο μαγευτικό μικρό θέατρο. Επισυνάπτεται, το σχετικό Πρόγραμμα.
Τέλος το σκέλος της άθλησης/αναψυχής αφορά στη διοργάνωση αγώνων beach – volley, mountain – bike και ναυταθλητικών, όπως επίσης και ενός πρωτότυπου κυνηγιού θησαυρού για τις νεότερες ηλικίες.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Δεν αποτελεί ασφαλώς έκπληξη ότι μεταξύ των πολύπλοκων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε είναι και αυτό των οικονομικών πόρων.
Έχουμε υποβάλλει εμπεριστατωμένες προτάσεις για επιμέρους έργα σε δύο κοινοτικά προγράμματα και ετοιμάζουμε εξειδικευμένες μελέτες για την υποβολή μιας συνολικής πρότασης, στο Περιφερειακό Πρόγραμμα 2007-2013 μόλις προκηρυχθούν οι αντίστοιχες Δράσεις.
Για τα έργα όμως που έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι την θερινή περίοδο και τις δράσεις στο πλαίσιο του Οικολογικού Φεστιβάλ, ο προϋπολογισμός των (έργων και δράσεων), υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ, ενώ η Επιτροπή έχει εξασφαλίσει το ποσό των 130.000 ευρώ, 70.000 ευρώ από χορηγίες, και 60.000 από την κεφαλαιακή συμβολή του Δήμου στην υπό σύσταση Α.Ε. Δημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης του Πάρκου.
Σημειώνουμε ότι η Επιτροπή συνεπικουρείτο από διαπαραταξιακή δημοτική ομάδα οικονομικής διαχείρισης, που συστήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι τα έργα υλοποιούνται με το ελάχιστο δυνατό κόστος (υποπολλαπλάσιο των δημόσιων έργων) και με επιμέρους προσφορές υλικών και δωρεάν εργασίας από τοπικούς επαγγελματίες και μελετών από ειδικούς.
Σημειώνουμε ότι έχει συσταθεί Σωματείο «Οι Φίλοι του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου Αϊ - Γιάννη Δέτη», το οποίο έχει ως ένα εκ των σκοπών του τη συγκέντρωση χορηγιών για το Πάρκο.
Είναι περιττό να προσθέσουμε ότι ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Blue Star και το Υπουργείο Αιγαίου για την άμεση οικονομική υποστήριξη τους.

ΤΕΛΟΣ,
Φιλοδοξούμε, ενάντια στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το εγχείρημα της δημιουργίας του Πάρκου, να λειτουργήσει ως πρότυπο παράδειγμα κοινωφελούς έργου, που υλοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα, με το ελάχιστο δυνατό κόστος και με μελέτες ειδικών και τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις.
Φιλοδοξούμε επίσης, να αποτελέσει απτό δείγμα μιας άλλης αντίληψης για τον τουρισμό στα νησιά μας, που υπερβαίνει τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει το σημερινό μαζικό τουριστικό μοντέλο ( ήλιος - θάλασσα - νυχτερινή διασκέδαση).
Σε αυτή μας την προσπάθεια ζητάμε την ενεργό συμπαράσταση και των τοπικών ΜΜΕ, γνωρίζοντας ότι ενδιαφέρεστε να προβάλλετε πρωτοβουλίες ποιοτικών προδιαγραφών για την Πάρο.
«Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου»
Διοικητικό Συμβούλιο Δημοτικής Επιχείρησης Α.Ε.
Ελισάβετ Παπαζώη, Πρόεδρος
Μαρία Τριπολιτσιώτη, Αντιπρόεδρος
Τάσος Κασαπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος
Γιάννης Κουλιανός, Μέλος
Νίκος Μαλατέστας, Μέλος
Κώστας Μπιζάς, Μέλος
Στέλιος Φραγκούλης, Μέλος

ΗΜΕΡΙΔΑ
«Περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση

του κτιριακού περιβάλλοντος στις Κυκλάδες»
Στο πλαίσιο του «ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ», που οργανώνεται για το καλοκαίρι του 2009, πραγματοποιείται η ΗΜΕΡΙΔΑ «Περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού περιβάλλοντος στις Κυκλάδες» το Σάββατο 20 Ιουνίου με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Ματθαίο Σανταμούρη, καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Ημερίδα διοργανώνεται από το Δήμο Πάρου, το «Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου «Άι-Γιάννης Δέτης» - Δημοτική Α.Ε. και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αρχίλοχος» με τη χορηγία του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου και της Blue Star Ferries και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Αρχίλοχου, στην Παροικία, με ώρα έναρξης τις 10 π.μ.
Η Ημερίδα είναι επικεντρωμένη στην προώθηση της κοινοτικής και εθνικής πολιτικής για Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια, καθώς και την χρήση ήπιων μορφών ενέργειας και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, με εξειδίκευση στους παραδοσιακούς οικισμούς και την εκτός σχεδίου δόμηση του νησιωτικού χώρου. Σημειώνουμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια στα νησιά παρέχεται από την πλέον ακριβή και ρυπογόνο πηγή (αυτόνομοι πετρελαϊκοί σταθμοί), ενώ η κατανάλωση αυξάνεται γεωμετρικά, κυρίως εξαιτίας της χρήσης κλιματιστικών για ψύξη και για θέρμανση.
Η Πάρος μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, γιατί διαθέτει μεγάλο κτιριακό απόθεμα, και «φιλοξενεί» ένα μεγάλο πετρελαϊκό σταθμό της ΔΕΗ που τροφοδοτεί εκτός της Πάρου πολλά ακόμα νησιά (Νάξο, Ίο, Φολέγανδρο Σίκινο, Ηρακλειά, Σχοινούσα και Κουφονήσια).
Η Πάρος καταθέτει επίσης πρόταση για την ένταξή της στο κοινοτικό πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», και φιλοδοξεί να αποτελέσει με αυτόν τον τρόπο, ένα πρότυπο επιδεικτικό παράδειγμα για το σύνολο του νησιωτικού χώρου.
Μετά την Ημερίδα θα ακολουθήσουν οι παρακάτω δράσεις:
1. Η παραγωγή και διάθεση ενημερωτικών φυλλαδίων, εξειδικευμένων για τα κτίρια του νησιωτικού χώρου.
2. Ενημερωτική καμπάνια, που σταδιακά θα προωθηθεί στα νησιά του Αιγαίου, για τη νέα Εθνική και Κοινοτική πολιτική για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του νησιωτικού χώρου.
3. Αρχιτεκτονική Έκθεση σε ημιυπαίθριο χώρο, όπου παρουσιάζονται κτίρια του νησιωτικού χώρου στα οποία έχουν εφαρμοστεί οι αρχές σχεδιασμού της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και χρήσης ήπιων μορφών ενέργειας.
4. Η παρουσίαση επιδεικτικών προγραμμάτων και εκθεμάτων του ΚΑΠΕ, για την χρήση των ήπιων μορφών ενέργειας στα κτήρια σε συνδυασμό με ειδικά διαδραστικά προγράμματα για παιδιά.
Το Δ.Σ. του Περιβαλλοντικού & Πολιτιστικού Πάρκου Πάρου

«ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ»
ΠΑΡΟΣ 10 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου 2009

Στο «Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Αϊ-Γιάννης Δέτης» στην Πάρο οργανώνουμε για φέτος το καλοκαίρι το «ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ» από τις 10 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου 2009 με δράσεις οικολογικές, πολιτιστικές, άθλησης και αναψυχής.
Πιο συγκεκριμένα:
Α. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:
Επιστημονικός Υπεύθυνος: κ. Ματθαίος Σανταμούρης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
Η οικολογική διάσταση είναι επικεντρωμένη στην προώθηση της κοινοτικής και εθνικής πολιτικής για Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια καθώς και την χρήση ήπιων μορφών ενέργειας και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, με εξειδίκευση στους παραδοσιακούς οικισμούς και την εκτός σχεδίου δόμηση του νησιωτικού χώρου. Σημειώνουμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια στα νησιά παρέχεται από την πλέον ακριβή και ρυπογόνο πηγή -αυτόνομοι πετρελαϊκοί σταθμοί-, και η κατανάλωση αυξάνεται γεωμετρικά, κυρίως εξαιτίας της χρήσης κλιματιστικών για ψύξη και για θέρμανση.
Η Πάρος μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, γιατί διαθέτει μεγάλο κτιριακό απόθεμα, «φιλοξενεί» ένα μεγάλο πετρελαϊκό σταθμό της ΔΕΗ που τροφοδοτεί πολλά νησιά (εκτός από την Πάρο, την Νάξο, την Ίο, τη Φολέγανδρο τη Σίκινο, την Ηρακλειά, τη Σχοινούσα και τα Κουφονήσια), και, καθώς είναι γνωστός τουριστικός προορισμός, μια τέτοια πολιτική μπορεί να τύχει μεγάλης προβολής στην Ευρώπη και διεθνώς.
Η Πάρος επίσης ετοιμάζει πρόταση για την ένταξη της στο κοινοτικό πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», και φιλοδοξεί να αποτελέσει με αυτόν τον τρόπο, ένα πρότυπο επιδεικτικό παράδειγμα για το σύνολο του νησιωτικού χώρου.
Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:
1. Διοργάνωση μιας Ημερίδας στις 20 Ιουνίου με στόχο, να ανευρεθούν λύσεις συμβατές με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των νησιών, για την μείωση της ενεργειακής σπατάλης και την εφαρμογή οικο-λογικής αρχιτεκτονικής στα υπάρχοντα και μελλοντικά κτίρια του νησιωτικού χώρου. Επισυνάπτεται το Πρόγραμμα της
2. Αρχιτεκτονική Έκθεση σε ημιυπαίθριο χώρο, στην οποία παρουσιάζονται κτίρια του νησιωτικού χώρου στα οποία έχουν εφαρμοστεί οι αρχές σχεδιασμού της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και χρήσης ήπιων μορφών ενέργειας
3. Η παραγωγή και διάθεση ενημερωτικών φυλλαδίων εξειδικευμένων για τα κτίρια του νησιωτικού χώρου
4. Ενημερωτική καμπάνια που σταδιακά θα προωθηθεί στα νησιά του Αιγαίου για τη νέα Εθνική και Κοινοτική πολιτική για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του νησιωτικού χώρου
5. Η παρουσίαση επιδεικτικών προγραμμάτων και εκθεμάτων του ΚΑΠΕ, για την χρήση των ήπιων μορφών ενέργειας στα κτίρια σε συνδυασμό με ειδικά διαδραστικά προγράμματα για παιδιά.
Β. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
11.7.2009
Ρεσιτάλ Κιθάρας του συγκροτήματος Duo Melis
Θέατρο Καθολικού
25.7.2009
Συναυλία Ελευθερίας Αρβανιτάκη
Παραλία Καθολικού
6.8.2009
Συναυλία Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, Έλλης Πασπαλά
Θέατρο Καθολικού
16.8.2009
Συναυλία Τάνιας Τσανακλίδου, Μάρθας Φριτζήλα
Θέατρο Καθολικού
29.8.2009
Συναυλία Διονύση Σαββόπουλου
Θέατρο Καθολικού
Γ. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΣΗΣ
1. Πρόγραμμα αγώνων
· beach-volley, ιστιοπλοΐας, mountain bike
2. Παιχνίδι θησαυρού σε στεριά και θάλασσα στο οποίο συμμετέχουν παιδιά άνω των 12 ετών και μεγάλοι σε ομάδες

Δεν υπάρχουν σχόλια: