Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

«Οικο-λογικό Φεστιβάλ στο Πάρκο» - Πρεμιέρα 11 Ιουλίου με Ρεσιτάλ Κιθάρας

Στο "Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Αϊ-Γιάννης Δέτης" στην Πάρο οργανώνουμε φέτος το καλοκαίρι το πρώτο "ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ" από τις 10 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου 2009, με την ευγενική χορηγία της Blue Star Ferries και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με δράσεις οικολογικές, πολιτιστικές, άθλησης και αναψυχής.

Στα πλαίσια του θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω μουσικές εκδηλώσεις:
11.7.2009: Ρεσιτάλ Κιθάρας του συγκροτήματος Duo Melis - Θέατρο Καθολικού
25.7.2009: Συναυλία Ελευθερίας Αρβανιτάκη - Παραλία Καθολικού
6.8.2009: Συναυλία Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, Έλλης Πασπαλά - Θέατρο Καθολικού
16.8.2009: Συναυλία Τάνιας Τσανακλίδου, Μάρθας Φριντζήλα - Θέατρο Καθολικού
29.8.2009: Συναυλία Διονύση Σαββόπουλου, Θέατρο Καθολικού

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9.30 το βράδυ. Η είσοδος στο ρεσιτάλ κιθάρας του Duo Melis είναι ελεύθερη. Τα εισιτήρια για καθεμία από τις υπόλοιπες συναυλίες διατίθενται προς 20 ευρώ. Για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν όλες τις εκδηλώσεις θα διατεθούν εισιτήρια αξίας 60 ευρώ. Στους χώρους των συναυλιών μπορείτε να μεταβείτε οδικώς ή με καΐκια από το λιμανάκι της Νάουσας.

Σχετικά με το Φεστιβάλ
Κεντρικός στόχος μας είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής και εθνικής πολιτικής για Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια με εξειδίκευση στους παραδοσιακούς οικισμούς και την εκτός σχεδίου δόμηση του νησιωτικού χώρου. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους νησιώτες ώστε να υιοθετήσουν πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας , χρήσης ήπιων μορφών ενέργειας και εφαρμογής των αρχώντης βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο κ. Ματθαίος Σανταμούρης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σημειώνουμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια στα νησιά παρέχεται από την πλέον ακριβή και ρυπογόνο πηγή (αυτόνομοι πετρελαϊκοί σταθμοί), και η κατανάλωση αυξάνεται γεωμετρικά, κυρίως εξαιτίας της χρήσης κλιματιστικών για ψύξη και για θέρμανση.
Η Πάρος μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, γιατί διαθέτει μεγάλο κτιριακό απόθεμα, "φιλοξενεί" ένα μεγάλο πετρελαϊκό σταθμό της ΔΕΗ που τροφοδοτεί και άλλα νησιά (την Νάξο, Ίο, Φολέγανδρο Σίκινο , Ηρακλειά, Σχοινούσα και Κουφονήσια). Η Πάρος επίσης έχει καταθέσει πρόταση για την ένταξη της στο κοινοτικό πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ", που περιλαμβάνει και έργα στο Πάρκο, και φιλοδοξεί να αποτελέσει με αυτόν τον τρόπο ένα πρότυπο επιδεικτικό παράδειγμα για το σύνολο του νησιωτικού χώρου.

Δράσεις:
1. Ημερίδα με θέμα «Περιβαλλοντική και Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτηριακού Περιβάλλοντος στις Κυκλάδες» η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου στην αίθουσα του Αρχίλοχου στην Παροικιά . Με την Ημερίδα αναδείχθηκαν λύσεις για την μείωση της ενεργειακής σπατάλης , συμβατές με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των νησιών, και προτάσεις για την εφαρμογή οικο-λογικής αρχιτεκτονικής στα υπάρχοντα και μελλοντικά κτίρια του νησιωτικού χώρου .
2. Αρχιτεκτονική Έκθεση στην οποία θα παρουσιαστούν κτίρια του νησιωτικού χώρου στα οποία έχουν εφαρμοστεί οι αρχές σχεδιασμού της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και έχει γίνει χρήση ήπιων μορφών ενέργειας .
3. Παραγωγή και διάθεση ενημερωτικών φυλλαδίων εξειδικευμένων για τα κτίρια του νησιωτικού χώρου
4. Ενημερωτική καμπάνια στα νησιά του Αιγαίου για τη νέα Εθνική και Ευρωπαϊκή πολιτική για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του νησιωτικού χώρου
5. Παρουσίαση επιδεικτικών προγραμμάτων και εκθεμάτων του ΚΑΠΕ, για την χρήση των ήπιων μορφών ενέργειας στα κτίρια σε συνδυασμό με ειδικά διαδραστικά προγράμματα για παιδιά.

Ρεσιτάλ Κιθάρας του συγκροτήματος Duo Melis
Ημερομηνία: Σάββατο, 11 Ιουλίου 2009
Ώρα: 9:00 μ.μ. - 11:00 μ.μ.
Τοποθεσία: Θέατρο Καθολικού - Άι Γιάννης Δέτης
Τηλέφωνο: 2284051220
Email: parko@paros.gr
Η Susana Prieto και ο Αλέξης Μουζουράκης έκαναν το ντεμπούτο τους σαν Guitar Duo Melis το 1999 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου. Έχουν εμφανιστεί σε διάσημες αίθουσες συναυλιών όπως: Concertgebouw στο Άμστερνταμ , στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Philharmonie στο Βερολίνο και στο Merkin Concert Hall στη Νέα Υόρκη. Έχουν προσκληθεί και έχουν δώσει κοντσέρτα και master classes σε διεθνή φεστιβάλ κιθάρας στην Ευρώπη και την Αμερική. Από το 2005 διδάσκουν στο Conservatoire National de Région του Στρασβούργου.
Η Susana και ο Αλέξης έχουν κερδίσει πολλά βραβεία και σαν σολίστ και σαν Duo melis. Το 1999 κέρδισαν το 1ο βραβείο στονInternational Guitar Duo Competition of Frechen στην Γερμανία. Το 2000 κέρδισαν τον Guitar Duo Competition of Montelimar στη Γαλλία και τον XXI International Guitar Duo Competition “Mauro Giuliani” στην Ιταλία. Το 2001 το βραβείο Duo/Ensemble στον Chamber Music Competition of Leipzig στην Γερμανία και τον ίδιο χρόνο κέρδισαν στον International Guitar Duo Competition of Paris στην Γαλλία.
Το 2003 ηχογράφησαν το πρώτο τους CD αφού κέρδισαν το recording prize “Citta di Verona” στον International Chamber Music Competition “Gaetano Zinetti” στην Ιταλία. Το 2005 είχαν επιτυχή ακρόαση για την Yehudi Menuhin Society “Live Music Now”.
Έχουν συμπράξει με διάσημες ορχήστρες όπως: την Berliner Symphoniker, την Neubrandenburger Philharmonie, την Bayerische Kammerphilharmonie, την Radio Orchestra of Bucharest και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση του Leo Brouwer.
* Η είσοδος είναι ελεύθερη
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ
Μαζί της η Μελίνα Ασλανίδου

Ημερομηνία: Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009
Ώρα: 21:00 - 11:30
Τοποθεσία: Παραλία Καθολικού, Άι Γιάννης Δέτης, Νάουσα Πάρου
Τηλέφωνο: 2284051220
Email: parko@paros.gr

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια που με τη φωνή της, μάς έχει ταξιδέψει στα πιο όμορφα μονοπάτια της ελληνικής μουσικής σκηνής και τα τραγούδια της μάς έχουν χαρίσει αξεπέραστες επιτυχίες, ξεκινάει την καλοκαιρινή της περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
Μετά τις πρόσφατες συναυλίες της στην Ισπανία (Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Χιχόν), αλλά και στην Αυστραλία όπου έδωσε παραστάσεις στην περίφημη Όπερα του Σίδνεϋ και στο Μέγαρο Τεχνών της Μελβούρνης, η Ελευθερία Αρβανιτάκη θα παρουσιάσει σε όλη την Ελλάδα μαζί με τις μεγάλες της επιτυχίες και τα τραγούδια του τελευταίου άλμπουμ της με τίτλο «Και τα μάτια κι η καρδιά».
Πρόκειται για το άλμπουμ που «γεννήθηκε» από την συνεργασία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη και του διάσημου Ισπανού παραγωγού και συνθέτη, βραβευμένου με δύο Γκράμμι, Χαβιέ Λιμόν, δίνοντας στην ελληνικότητα της Ελευθερίας Αρβανιτάκη διεθνή αέρα. Το άλμπουμ κυκλοφορεί εκτός από την Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη με τον τίτλο “Mirame”. Έχουμε σίγουρα όλοι σιγοτραγουδήσει το τραγούδι «Τον Έρωτα Ρωτάω» και έχουμε όλοι χορέψει στους ρυθμούς της μεγάλης επιτυχίας «Δε μιλώ για μια νύχτα εγώ».
Μαζί της, σε αυτή την καλοκαιρινή περιοδεία, έχει την Μελίνα Ασλανίδου. Η Μελίνα Ασλανίδου που από το 2001 με την ερμηνεία της στο τραγούδι των Πλέσσα-Παπαδόπουλου «Τι σου ‘κανα και πίνεις» γνώρισε τεράστια επιτυχία, είναι η νέα ανερχόμενη Ελληνίδα ερμηνεύτρια έχοντας δώσει όλα αυτά τα χρόνια δείγματα του ταλέντου της τόσο στην δισκογραφία, όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις της, κάνοντας επιλογές που δικαιώνουν την αγάπη που της έχει δείξει το κοινό.
Η Μελίνα Ασλανίδου θα ερμηνεύσει τραγούδια από το τελευταίο της cd με τίτλο «Στο δρόμο» που περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες της επιτυχίες «Τι σου ‘κανα και πίνεις», «Το λάθος», «Το τσιγάρο βαρύ», αλλά και δύο πολύ ιδιαίτερες διασκευές: το «Ένα χειμωνιάτικο πρωί» της Ελένης Βιτάλη και την «Πριγκηπέσα» του Σωκράτη Μάλαμα. Θα ερμηνεύσει επίσης, το ολοκαίνουριο τραγούδι της που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες με τίτλο «Μην το πεις» που αναμένεται να είναι ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του καλοκαιριού.
Την Ελευθερία Αρβανιτάκη και την Μελίνα Ασλανίδου συνοδεύει μια μπάντα επτά εξαίρετων μουσικών: ο Δημήτρης Μπαρμπαγάλας παίζει ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα και έχει την επιμέλεια των ενορχηστρώσεων, ο Θωμάς Κωνσταντίνου παίζει μπουζούκι, ούτι, λαούτο και τσουμπούς, στο μπάσο είναι ο Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος, στα τύμπανα ο Αλέξανδρος Κτιστάκης, πιάνο και πλήκτρα παίζει ο Γιάννης Κυριμκυρίδης, στα κρουστά είναι ο Άγγελος Πολυχρόνου και βιολί και τρομπέτα παίζει ο Θέμης Νικολούδης.
Την επιμέλεια του ήχου έχουν οι Μανώλης Ολλανδέζος και Αργύρης Λιανός και τον σχεδιασμό των φώτων έχει ο Phil Hills.

Δράσεις πολιτισμού, οικολογίας, άθλησης και αναψυχής
Το «Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου Άι - Γιάννης Δέτης» (Δημοτική Ανώνυμη Επιχείρηση Πάρου) βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο (στη δυτική πλευρά του κόλπου της Νάουσας), σε έκταση 800 στρεμμάτων. Τόπος ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, με απτά δείγματα της διαχρονικής πολιτιστικής ταυτότητάς μας, το Πάρκο αξιοποιεί με ήπιο τρόπο τα φυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής, στοχεύοντας στη σταδιακή δημιουργία ενός σύγχρονου εναλλακτικού τουριστικού πόλου, που θα συνδυάζει δράσεις πολιτισμού, οικολογίας, άθλησης και αναψυχής. Ο συνολικός σχεδιασμός των έργων θα υλοποιηθεί την επόμενη τριετία. Το φετινό καλοκαίρι αρχίζει η πρώτη δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας.
Η φιλοδοξία της επιχείρησης είναι αφενός το εγχείρημα της δημιουργία του Πάρκου να λειτουργήσει ως πρότυπο παράδειγμα κοινωφελούς έργου, αφετέρου δε, να αποτελέσει δείγμα μιας άλλης αντίληψης για τον τουρισμό στα νησιά μας.

Διοικητικό Συμβούλιο Δημοτικής Επιχείρησης Α.Ε.
Ελισάβετ Παπαζώη, Πρόεδρος
Μαρία Τριπολιτσιώτου Τσουνάκη, Αντιπρόεδρος
Τάσος Κασαπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος
Γιάννης Κουλιανός, Μέλος
Νίκος Μαλατέστας, Μέλος
Κώστας Μπιζάς, Μέλος
Στέλιος Φραγκούλης, Μέλος

* Από το Πάρκο Πάρου ζητούνται υπάλληλοι και εθελοντές για διάφορες δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: