Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Για το 2ο Δημοτικό: Απομάκρυνση προκάτ αιθουσών και αποστραγγιστικό έργο

Πάρος 29 Ιουνίου 2009
Αρ. Πρωτ. 19

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ
ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΠΑΡΟΙΚΙΑΣ ΠΑΡΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΑΡΟΙΚΙΑ ΠΑΡΟΣ

84400 ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Email:
2dimotikoparoikiasparou@gmail.com

ΠΡΟΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


ΚΟΙΝ:
ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΟΥ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΟΥ
ΕΠΑΡΧΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΤ/ΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΑΡΟΥ
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΑΡΟΥ


Θέματα:
A. Απομάκρυνση προκάτ αιθουσών, ανέγερση νέων αιθουσών διδασκαλίας, τουαλετών, βιβλιοθήκης, αίθουσας εκδηλώσεων και κλειστού Γυμναστηρίου.
B. Αποστραγγιστικό έργο και ανάπλαση του αύλειου χώρου του σχολείου.


A. Το 2ο Δημοτικό σχολείο Παροικίας Πάρου κτίστηκε με την Ο/Α 624/1991 από το πολεοδομικό Γραφείο Σύρου, αλλά από το φάκελο της οικοδομικής άδειας λείπει το τοπογραφικό διάγραμμα κάλυψης, το οποίο αποδεικνύει ότι η εν λόγω 0/Α αφορά το συγκεκριμένο οικόπεδο στην Παροικία και όχι κάποιο άλλο. Όλα αυτά τα χρόνια είναι κοινό μυστικό ότι το κτιριακό συγκρότημα είναι όλο αυθαίρετο.

Το στεγαστικό πρόβλημα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας αρχίζει να διαφαίνεται από το 1995, (μόλις 2 χρόνια από την ανέγερσή του), όταν λόγω ανεπάρκειας αιθουσών ένα τμήμα στεγαζόταν στο διάδρομο του σχολείου και όχι σε κανονική αίθουσα. Με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του τότε συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου κτίστηκαν δύο νέες αίθουσες (χωρίς οικοδομική άδεια), αλλά δεν κατέστη δυνατόν να λυθεί το πρόβλημα. Με τη συνεχή αύξηση του μαθητικού πληθυσμού το 2000 άλλες δύο παρακείμενες υπόγειες αίθουσες μισθώθηκαν, (έναντι του σχολείου), οι οποίες το 2003 μετά από έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν και κρίθηκαν ακατάλληλες. Ως προσωρινή λύση, τοποθετήθηκαν το καλοκαίρι του 2003 οι 3 προκάτ αίθουσες στον αύλειο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας Πάρου, προκειμένου να καλύψουν προσωρινά τις πάγιες τότε στεγαστικές ανάγκες του Σχολείου μας.

Ως μέλη του Δ.Σ του συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας, απευθύναμε ερώτημα στο πολεοδομικό γραφείο Νάξου για τη νομιμότητα των αιθουσών προκάτ.

Σύμφωνα με την απάντηση του πολεοδομικού Γραφείου Νάξου με αριθμό πρωτοκόλλου Π.Γ.Ν.2923/15-10-2008:
A. Απαγορεύεται η μόνιμη εγκατάσταση λυόμενων προκάτ για σχολικές αίθουσες.
B. Για οποιαδήποτε κατασκευή στα σχολικά κτίρια απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας.

Παρόλα αυτά τον Σεπτέμβριο του 2008 τοποθετήθηκαν ακόμη 3 προκάτ αίθουσες για να καλύψουν τις κτιριακές ανάγκες του Γυμνασίου Παροικίας.
Από την παραπάνω απάντηση όλοι διαπιστώνουμε ότι οι προκατασκευασμένες αίθουσες είναι παράνομα τοποθετημένες και ότι εξακολουθούν να παραμένουν στη θέση τους -έξι χρόνια μετά- χωρίς να υπάρχει κανένας προγραμματισμός έργου για την απομάκρυνσή τους και την ανέγερση κτιρίων νόμιμα κατασκευασμένων σύμφωνα με τους κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας.

Η αναστολή των Ο/Α στην Παροικία από το 1992, η εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη χωρίς πράξη εφαρμογής αμέσως μετά και η πτώση του σχεδίου Πόλεως με απόφαση του ΣτΕ 3616/2007 πρόσφατα, αποτελούσαν όλα αυτά τα χρόνια μία πολύ καλή δικαιολογία για την απόλυτη αδράνεια κινήσεων των αρχών.

Καμία δημοτική αρχή με βούληση δεν μπήκε, για παράδειγμα, στην διαδικασία της μερικής πράξης εφαρμογής, έτσι ώστε να δώσει λύση στο πρόβλημα είτε με προσθήκη στο υπάρχον κτίριο είτε ακόμα με την δημιουργία νέου σε εκτός σχεδίου περιοχή, όπου δεν υπήρχαν όλα τα παραπάνω προβλήματα και οι δικαιολογίες.

Ακόμα σήμερα αρκούνται στην αναζήτηση πολεοδομικών διαταγμάτων και όρων δόμησης στην Παροικία, με αποτέλεσμα το στεγαστικό πρόβλημα να μετατίθεται για το μέλλον.
Επιπλέον, λόγω έλλειψης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, γιορτές κ.λπ. Τους χειμερινούς μήνες οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον διάδρομο του σχολείου με αποτέλεσμα η προσπάθεια διοργάνωσης οποιασδήποτε εκδήλωσης να κρίνεται από δύσκολη έως αδύνατη. Όλα αυτά τα χρόνια εκπαιδευτικοί και μαθητές καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για την διεξαγωγή τέτοιων εκδηλώσεων.
Όλα τα παραπάνω αφορούν μόνο την στέγαση των μαθητών.

B. Λόγω της θέσης του Σχολείου (υψομετρικά χαμηλότερο από τον επαρχιακό δρόμο Παροικίας - Αλυκής) οι βροχές του χειμώνα μετατρέπουν το προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας σε μία μεγάλη λίμνη. Αυτό καθιστά δύσκολη την πρωινή πρόσβαση των μαθητών και σχεδόν αδύνατη την παραμονή τους σε αυτό τις ώρες των διαλειμμάτων τους.
Η έλλειψη κλειστού γυμναστηρίου καθώς και η κακή επίστρωση του αύλειου χώρου χωρίς αθλητικές εγκαταστάσεις καθιστούν αδύνατη την άθληση των παιδιών ειδικά τους χειμερινούς μήνες που μετατρέπεται σε λίμνη.

Αυτό το πρόβλημα υφίσταται από την ανέγερση του σχολείου μέχρι σήμερα.

Για το θέμα αυτό έχουμε στείλει σχετικά έγγραφα α) προς το Δήμο με αριθμό 4/11-06-08 και 13/25-11-08 και β) προς το Δήμο και το Επαρχείο με αριθμό 15435/29-10-07. Δυστυχώς και εδώ οι εκκλήσεις μας έχουν αποβεί άκαρπες. Για τις μεγάλες κτιριακές ανάγκες του σχολείου μας διοργανώσαμε, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολείων της Πάρου, ανοιχτό διάλογο με θέμα «σχολικά κτίρια και ανάγκες τους». Αυτό έλαβε χώρα στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Αρχίλοχος στην Παροικία Πάρου την Κυριακή 13 Απριλίου 2008.

Εκεί παρευρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς: Έπαρχος, Δήμαρχος, Δημοτικοί Σύμβουλοι. Αφού παρακολούθησαν την παρουσίαση των στεγαστικών ελλείψεων όλων των σχολείων του νησιού μας:
A. H Έπαρχος Πάρου μας απαρίθμησε πόσα χρήματα δίνει το επαρχείο μηνιαίως και ετησίως για να μισθώνει κτίρια ακατάλληλα για σχολεία και
B. Ο Δήμαρχος Πάρου πόσα χρήματα δίνει ο Δήμος μηνιαίως και ετησίως για να συντηρεί τα -είτε μισθωμένα είτε ιδιόκτητα- σχολικά κτίρια.

Μέχρι σήμερα για όλα τα παραπάνω έχουμε εισπράξει μόνο υποσχέσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά κανένα συγκεκριμένο πρόγραμμα με χρονοδιάγραμμα. Αυτό που διαφαίνεται για την επόμενη σχολική χρονιά είναι ότι ο αύλειος χώρος θα παραμένει στην ίδια τραγική κατάσταση και τα παιδιά μας θα εξακολουθήσουν να παραμένουν σε προκάτ. Αλλά και αυτό που αναμένεται για τα επόμενα χρόνια, λόγω της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού, είναι να τοποθετηθούν και αλλά παράνομα προκατασκευασμένα κτίρια.
Και μετά από όλα στην τελευταία δημοτική επιτροπή παιδείας της σχολικής χρονιάς 3-6-2009 ο Δήμος Πάρου αναρωτιέται πως θα διανείμει 20.000 ευρώ για να συντηρήσει όλα τα σχολικά κτίρια της Πάρου.

Λόγω του ότι για όλα τα παραπάνω αιτήματα μας δεν βρήκαμε ανταπόκριση από την τοπική αυτοδιοίκηση απευθυνόμαστε προς:
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Το Υπουργείο Αιγαίου
Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Την Νομαρχία Κυκλάδων
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο
Τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα και
Τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, και του ΛΑΟΣ.

Ζητάμε:

Α. Την άμεση απομάκρυνση των προκάτ αιθουσών και την ανέγερση κτιρίων νόμιμα κατασκευασμένων σύμφωνα με τους κανονισμούς υγιεινής και ασφάλειας.
Β. Να υλοποιηθεί άμεσα το αποστραγγιστικό έργο και η ανάπλαση του αύλειου χώρου.


Τα παιδιά μας είναι το μέλλον κάθε τόπου.

Εάν δεν επενδύουμε σε αυτά,
δυστυχώς δεν θα υπάρχει πρόοδος,
πολιτισμός, διατήρηση ηθών, εθίμων
και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Για το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας
Ο Πρόεδρος
Αναστάσιος Τριαντάφυλλος
Η γραμματέας
Φιλία Γρηγοράσκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: