Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Σύγχρονες μονάδες αφαλάτωσης σε 8 Κυκλαδονήσια


Δελτίο Τύπου
Γιάννη Βρούτση
Αθήνα, 12.6.2009
ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕΛΙΔΑ ΣΕ ΟΚΤΩ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ:
ΑΜΟΡΓΟΣ, ΔΟΝΟΥΣΑ, ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ, ΗΡΑΚΛΕΙΑ,
ΘΗΡΑΣΙΑ, ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ, ΚΙΜΩΛΟΣ, ΣΙΚΙΝΟΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗΣ
ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

Λύνεται οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης των νησιών Αμοργού, Δονούσας, Κουφονησίων, Ηρακλειάς, Θηρασιάς, Φολεγάνδρου, Κιμώλου και Σικίνου με την εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης.. O υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας υπέγραψε εχθές την Προγραμματική Συμφωνία υδροδότησης 14 άνυδρων νησιών του Αιγαίου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα 8 νησιά των Κυκλάδων, με την εγκατάσταση και λειτουργία σε αυτά ολοκληρωμένων μονάδων αφαλάτωσης.
Η Συμφωνία υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου και δεκατεσσάρων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Δήμων Αμοργού, Χάλκης, Μεγίστης, Λειψών, Πάτμου και Καλύμνου, καθώς και των Κοινοτήτων Δονούσας, Κουφονησίων, Ηρακλειάς, Θηρασιάς, Φολεγάνδρου, Κιμώλου, Σικίνου και Αγαθονησίου, που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα υδροδότησης.
Ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος παρευρέθηκε στην υπογραφή της ιστορικής αυτής συμφωνίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του τονίζοντας:
«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βάζει οριστικό τέλος στο μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν τα άνυδρα νησιά των Κυκλάδων. Aντί για μεταφερόμενο με πλοία νερό, τα 8 νησιά μας θα έχουν πλέον σύγχρονες Μονάδες Αφαλάτωσης, που θα τους εξασφαλίζουν αυτάρκεια στην ύδρευσή τους και αρίστης ποιότητας νερό χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Με τη συνεργασία της Κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, εξασφαλίζουμε το πιο σημαντικό και απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή των πολιτών και την παραπέρα οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας. Με το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα γυρίζουμε σελίδα και αποδεικνύουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τη νησιωτική Ελλάδα».
Η διάρκεια της Σύμβασης για κάθε μονάδα αφαλάτωσης έχει οριστεί για 12 χρόνια και δύναται να παραταθεί για 3 επιπλέον χρόνια στην περίπτωση που ο ανάδοχος προμηθευτής αποδειχθεί αξιόπιστος ως προς τις υποχρεώσεις του. Οι ΟΤΑ θα διαθέσουν στον ανάδοχο κατάλληλο οικόπεδο κατά χρήση και θα παραλαμβάνουν εντελώς δωρεάν, συγκεκριμένες ποσότητες εποχιακά κατανεμημένες πόσιμου νερού αρίστης ποιότητας και σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές της Ε.Ε. Μετά την λήξη του Προγράμματος σε 12-15 χρόνια, όλες οι εγκαταστάσεις θα περιέλθουν στην κυριότητα των Δήμων και των Κοινοτήτων, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και έχει προβλεφθεί να παραδοθούν σε καλή λειτουργική κατάσταση. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αναλαμβάνει τις δαπάνες αγοράς του νερού από τον ανάδοχο και μάλιστα σε τιμή που θα είναι μικρότερη από το ένα τρίτο της σημερινής τιμής αγοράς του μεταφερόμενου νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: