Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ερμούπολη, 3 Ιουνίου 2009
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY


Εγκαίνια της «Πρότυπης Παιδικής Χαράς για ΑΜΕΑ» από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο


Σήμερα, Τετάρτη 03 Ιουνίου 2009 και ώρα 19:00, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος πραγματοποίησε τα εγκαίνια της «Πρότυπης Παιδικής Χαράς για ΑΜΕΑ», στο κτίριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στην Ερμούπολη Σύρου, παρουσία του Προέδρου του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Κυκλάδων κου Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας κ. Δωροθέου του Β’ και της Καθολικής κ. Φραγκίσκου Παπαμανώλη, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος αναφέρθηκε στην ανάδειξη μια νέας προσέγγισης για τον ρόλο των ΑΜΕΑ, στην αναγκαιότητα δημιουργίας προσβάσιμων υποδομών αλλά και υλοποίησης δράσεων. Διαβεβαίωσε ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να συνεχίσει να αξιοποιεί τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες, μέσα από έργα και δράσεις, προκειμένου να παρέχεται στα ΑΜΕΑ σωματική, ψυχολογική και κοινωνική φροντίδα.
Ευχαρίστησε τους Προέδρους και τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που συνεργάστηκαν μαζί του από το 2004 μέχρι σήμερα και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ άλλαξε μορφή, βελτιώθηκε και αποτελεί πρότυπο υλοποίησης θετικών δράσεων.
Ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι:
• Από το ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου (2000-2006) χρηματοδοτήθηκε το Κέντρο Στήριξης ΑΜΕΑ στην Κάλυμνο (π/υ 1,4 εκ. €) καθώς και η λειτουργία 4 Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) στην Ερμούπολη, στη Κω και στη Ρόδο (2).
• Επίσης, μέσω της Τεχνικής Βοήθειας του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου εκπονήθηκε μελέτη για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία σε δημόσια κτίρια αλλά και σε κτίρια στα οποία προσέρχεται το ευρύ κοινό προκειμένου να καταγραφούν τα απαραίτητα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν.
• Παράλληλα, σε όλα τα έργα που υλοποιήθηκαν ή αυτά που πρόκειται να υλοποιηθούν διασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης σε ΑΜΕΑ, όπως επιτάσσουν και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
• Τέλος, με το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» του ΥΠ.ΕΣ. έχει ολοκληρωθεί το έργο «Ανάπτυξη Υποδομής για την εκπαίδευση στη χρήση νέων τεχνολογιών από ΑΜΕΑ» (π/υ 14.500 €) το οποίο συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των ΑΜΕΑ, στην ενίσχυση της ισότητας και της αμεροληψίας, στην αντιμετώπιση των πολιτών αλλά και στη διεύρυνση της πληροφόρησης και εξυπηρέτησης αυτών σε πολλά θέματα. Το έργο εξασφάλισε την απόκτηση και εγκατάσταση ολοκληρωμένου εξοπλισμού πληροφορικής (2 πλήρεις θέσεις εργασίας) για Άτομα με Κινητικά Προβλήματα καθώς και εκπαίδευση αυτών στις Νέες Τεχνολογίες.
Ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας ότι: «φιλοδοξία μας είναι να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά της κοινωνίας, να αλλάξουμε συνήθειες και συμπεριφορές που οδηγούν στην αποξένωση και την απομόνωση των ΑΜΕΑ και η σύγχρονη κοινωνική αλληλεγγύη πρέπει να ασκείται με έργα και πόρους και όχι με λόγια στα άτομα αυτά.
Ο προϋπολογισμός των 27,000 ευρώ του έργου, μπορεί να φαίνεται αριθμητικά μικρός, αλλά η σημασία του είναι μεγάλη.
Η σημερινή επίσημη παράδοση της Πρότυπης Παιδικής Χαράς για ΑΜΕΑ δείχνει ότι η πολιτεία έμπρακτα, υπεύθυνα, μεθοδικά στηρίζει και δίνει ίσες ευκαιρίες στα ΑΜΕΑ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: