Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ερμούπολη, 3 Ιουνίου 2009
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

-Παράδοση Μελετών για καινοτόμα Συστήματα από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο σε Δημάρχους των Κυκλάδων.
-Άμεση αξιοποίηση τους στο ΕΣΠΑ


Σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος παρέδωσε σε Δημάρχους των Κυκλάδων (Ερμούπολης κ. Δεκαβάλλα Ιωάννη και Τήνου κ. Ορφανό Σίμο) τις μελέτες που ετοίμασε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με δέσμευση για άμεση στήριξη και χρηματοδότησή τους από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007- 2013, αξιοποιώντας πλήρως τις δράσεις που προβλέπονται. Επίσης, ο κ. Κόκκινος απέστειλε μελέτες στον Πρόεδρο της Κοινότητας Ηρακλειάς κ. Γαβαλά Φάνη και στο Δήμαρχο Κορθίου κ. Γλυνό Ιωάννη.
Στα πλαίσια της «Πρόσκλησης εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Εταιρικών Σχημάτων για την υποβολή Πρότυπων Καινοτόμων Σχεδίων Ανάπτυξης μέσω Συνολικών Επιχορηγήσεων (Π.Κ.Σ.Α.)» που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομίας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε υποβάλει μια άρτια και καινοτόμα πρόταση για ένταξη.
Τον Οκτώβριο του 2008 ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των 137 υποβληθέντων προτάσεων και η πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ήταν μια εκ των 13 διακριθέντων. Η διάκριση αυτή συνοδευόταν κι από το ποσό των 300.000€ για την υλοποίηση της πρότασης.
Δεδομένου ότι η προθεσμία ολοκλήρωσης τους ήταν μέχρι τη λήξη του Γ’ Κ.Π.Σ., οι ενέργειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ήταν άμεσες και αποτελεσματικές, γιατί τελικά η μόνη διακριθείσα πρόταση που κατάφερε να ολοκληρωθεί και να αξιοποιήσει το «βραβείο» των 300.000€ ήταν αυτή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα, το έργο «ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΝΗΣΙΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ» που υλοποιήθηκε περιλάμβανε την εκπόνηση μελετών που εξυπηρετούν συνολικά 8 Δήμους (5 των Δωδεκανήσων και 3 των Κυκλάδων) και 1 Κοινότητα (των Κυκλάδων), ως εξής:

Νομός Κυκλάδων:
 Αναβάθμιση Γραφείων Υποστήριξης Επιχειρήσεων (One-Stop Shops) Δήμου Τήνου και Δήμου Ερμούπολης
 Συμπλήρωση Ευρυζωνικών Δικτύων με Δορυφορικές Επικοινωνίες Δήμου Κορθίου
 Συμπλήρωση Ευρυζωνικών Δικτύων με Δορυφορικές Επικοινωνίες Κοινότητας Ηρακλειάς
Νομός Δωδεκανήσου:
 Αναβάθμιση Γραφείων Υποστήριξης Επιχειρήσεων (One-Stop Shops) Δήμου Ρόδου
 Ψηφιακή Σύνδεση Αγροτικού Ιατρείου με Νοσοκομεία (Ρόδου - Αθηνών) και Λειτουργία του ως Κέντρο Ιατρικής Πρόληψης Δήμου Καμείρου και Δήμου Λινδίων
 Συμπλήρωση Ευρυζωνικών Δικτύων με Δορυφορικές Επικοινωνίες Δήμου Λέρου
 Συμπλήρωση Ευρυζωνικών Δικτύων με Δορυφορικές Επικοινωνίες Δήμου Μεγίστης

Πιο αναλυτικά και ανά θεματικό αντικείμενο, το περιεχόμενο των εν λόγω μελετών αφορά σε:

Αναβάθμιση Γραφείων Υποστήριξης Επιχειρήσεων (One-Stop Shops)
1. Δήμου Τήνου,
2. Δήμου Ερμούπολης και
3. Δήμου Ρόδου Η αναβάθμιση των γραφείων υποστήριξης των επιχειρήσεων λύνει το πρόβλημα της εύκολης και γρήγορης πρόσβασης των επιχειρηματιών στην ενημέρωση στα ζητήματα της αγοράς, αλλά και της ζήτησης για τα προϊόντα τους. Τα γραφεία υποστήριξης των επιχειρήσεων θα μπορούν και μέσω του διαδικτύου και μέσω της σύνδεσής τους με τους υπόλοιπους φορείς, να δίνουν πληροφορίες για προγράμματα, ευκαιρίες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στοιχεία ζήτησης και αγοράς, μελέτες, στοιχεία για πρώτες ύλες, επενδυτές και όποια άλλη πληροφορία απαιτείται.
Έτσι, η αναβαθμισμένη λειτουργία των γραφείων υποστήριξης των επιχειρήσεων θα προάγει την επιχειρηματικότητα των Νησιών του Νοτίου Αιγαίου.
Η δράση εμπεριέχει το στοιχείο της παροχής καινοτομικών υπηρεσιών: παροχή στοιχείων της αγοράς, της ζήτησης, των κατηγοριών προϊόντων, των στοιχείων εκείνων δηλαδή που θα βοηθήσουν και θα ενισχύσουν «επιχειρηματικά» κάθε επιχείρηση και όχι μόνο γραφειοκρατικά ή από την άποψη διαδικασιών που ήδη προσφέρονται.
Σημειώνεται ότι οι δράσεις αυτού του κύκλου αποτελούν συμπλήρωμα στις ήδη υπάρχουσες ενέργειες και δραστηριότητες των Επιμελητηρίου Κυκλάδων και Δωδεκανήσου αντίστοιχα.
Συμπλήρωση Ευρυζωνικών Δικτύων με Δορυφορικές Επικοινωνίες
1. Δήμου Κορθίου,
2. Κοινότητας Ηρακλειάς,
3. Δήμου Λέρου και
4. Δήμου Μεγίστης Αφορά στη μελέτη συμπλήρωσης και επέκτασης των υπαρχουσών υποδομών («κλασικά» δίκτυα, ευρυζωνικά δίκτυα κλπ). Τα υπάρχοντα δίκτυα και όσα βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής / ολοκλήρωσης δεν καλύπτουν όλα τα νησιά, ούτε σε όλη τους την έκταση. Παράλληλα, τα δίκτυα αυτά είναι ευάλωτα σε βλάβες και διακοπές από τις καιρικές συνθήκες. Το νέο δίκτυο θα συμπληρώσει και θα επεκτείνει τις υποδομές αυτές καλύπτοντας όλα τα νησιά και σε ολόκληρη την έκτασή τους.
Για να μπορέσουν όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας, πρέπει να αποκτήσουν τη δυνατότητα της πρόσβασης στο διαδίκτυο, μέσω δορυφόρου. Αυτή τη στιγμή οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές που υπάρχουν για το διαδίκτυο, ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα, είναι εν πολλοίς ανεπαρκείς.
Οι δορυφορικές τηλεπικοινωνίες και οι ευρυζωνικές υπηρεσίες προϋποθέτουν υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης και θα βοηθήσουν τις περιοχές μελέτης να αναπτυχθούν τεχνολογικά και οικονομικά. Η έλλειψη υποδομής αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην περιοχή για την συνολική της ανάπτυξη. Οι τηλεπικοινωνίες και υπηρεσίες αυτού του είδους, μπορούν να συντελέσουν στη διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού περιβάλλοντος ανάπτυξης επιχειρήσεων που δημιουργούν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.
Ψηφιακή Σύνδεση Αγροτικού Ιατρείου με Νοσοκομεία (Ρόδου - Αθηνών) και Λειτουργία του ως Κέντρο Ιατρικής Πρόληψης
1. Δήμου Καμείρου και
2. Δήμου Λινδίων Αφορά στη μελέτη ψηφιακής σύνδεσης αγροτικού ιατρείου στη Ρόδο, ώστε να είναι σε θέση να λειτουργεί ως κέντρο τηλεϊατρικής και ιατρικής πρόληψης. Η τηλεϊατρική δεν απαιτεί τη φυσική συνύπαρξη ασθενούς και ιατρού. Εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό μπορεί να κάνει διάγνωση on-line, χωρίς να έχει παρόντα τον ασθενή. Το ιατρικό προσωπικό, που μπορεί να βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα (για παράδειγμα, στην πρωτεύουσα), με τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών που θα χρησιμοποιηθούν, θα ανταλλάσσει έγκυρες πληροφορίες με τους απομακρυσμένους ασθενείς για να κάνει διάγνωση, αγωγή και πρόληψη ασθενειών.
Με τον τρόπο αυτό δίνεται στους κατοίκους των Δήμων Καμείρου και Λινδίων η δυνατότητα να απολαμβάνουν προηγμένες ιατρικές υπηρεσίες μέσω δορυφόρου.

Οι δράσεις του εν λόγω Πρότυπου Καινοτόμου Σχεδίου Ανάπτυξης αφορούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. Βασικοί στόχοι είναι:
- Η βελτίωση της προσπελασιμότητας, όχι μόνο ως πρόβλημα χωρικής πρόσβασης, αλλά και ως δυνατότητα συμμετοχής των κατοίκων και επισκεπτών σε υπηρεσίες, παροχές και αγαθά.
- Η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή η αναβάθμισή του αλλά και η συγκράτηση πληθυσμού παραγωγικής ηλικίας στην περιοχή.
- Η εξασφάλιση της αειφορίας των πόρων με τη συνετή τους διαχείριση και αξιοποίηση.
- Η βελτίωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης για την ομαλή ανάπτυξη των νησιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: