Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Εγκαίνια ΧΥΤΑ στη Μύκονο


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ερμούπολη, 4 Ιουνίου 2009
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

• Εγκαίνια του έργου «Χ.Υ.Τ.Α. Δήμου Μυκόνου» και ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου
• Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στο έργο: «Πιλοτική Μονάδα Αεριοποίησης Στερεών Αποβλήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου»

Σήμερα, Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος μετέβη στο νησί της Μυκόνου, προκειμένου να εγκαινιάσει το έργο Χ.Υ.Τ.Α. Δήμου Μυκόνου.
Το συγκεκριμένο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 6.171.870 € ανήκει στην Ομάδα Έργων «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» προϋπολογισμού 25.922.000 € που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους . Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι ο Δήμος Μυκόνου και φορέας επίβλεψης η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Στην Ομάδα έργων περιλαμβάνεται επίσης η κατασκευή ΧΥΤΑ στις διαχειριστικές ενότητες των νήσων Πάρου και Αντιπάρου, Σύρου, Φολεγάνδρου, Αστυπάλαιας, Αμοργού, Κω, Κύθνου και Σερίφου.
Το έργο αφορά στην κατασκευή ΧΥΤΑ οικιακών απορριμμάτων στο νησί της Μυκόνου. Ο ΧΥΤΑ εξυπηρετεί τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού και αφορά την ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, η οποία περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις ώστε να είναι λειτουργική. Το έργο έρχεται να επιλύσει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα και να ικανοποιήσει ένα πολύχρονο αίτημα των πολιτών του νησιού.
Η λειτουργία του ΧΥΤΑ πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ενός χώρου υγειονομικής ταφής με αποτέλεσμα τον ολοκληρωμένο έλεγχο αλλά και την πρόληψη της ρύπανσης που μπορεί να προκληθεί από την ανεξέλεγκτη διάθεση των στερεών αποβλήτων. Η συνολική χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Διαχειριστικής ενότητας της Μυκόνου ανέρχεται σε 422.000 m3. Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται και η απόκτηση γης επί της οποίας κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ, τα μέτρα δημοσιότητας του έργου, η σύνδεση με τα δίκτυα Ο.Κ.Ω., η προμήθεια του απαραίτητου κινητού εξοπλισμού για την λειτουργία του ΧΥΤΑ και η αποκατάσταση του υπάρχοντος ΧΑΔΑ.
Η σύμβαση κατασκευής υπογράφηκε την 27η Σεπτεμβρίου 2006, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες κατασκευής και ξεκινά η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία με ταυτόχρονη παύση της λειτουργίας του υφιστάμενου ΧΑΔΑ. Με την παύση της λειτουργίας του υφιστάμενου ΧΑΔΑ ουσιαστικά δίνεται τέλος σε ένα μεγάλο πρόβλημα του νησιού το οποίο ταλαιπωρεί πολλά χρόνια τους κατοίκους, δυσφημίζοντας το νησί και προκαλώντας πολλές καταγγελίες.
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του έργου στους συγκεντρωθέντες.
Σχολιάζοντας τη σημασία του Χ.Υ.Τ.Α. Μυκόνου για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της νήσου, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος δήλωσε τα παρακάτω:
«Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του Χ.Υ.Τ.Α. Μυκόνου επιτυγχάνεται η ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της νήσου, καθώς η τελική διάθεση των αποβλήτων θα πραγματοποιείται με αποδεκτούς υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πάντα δίπλα στα νησιά και τους κατοίκους τους, αξιοποιεί τους διαθέσιμους πόρους για έργα υποδομής, που θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των νησιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Με στόχο την ενίσχυση και επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας των Κυκλάδων επενδύουμε στα νησιά μας και δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά».
Στη Μύκονο τα τελευταία πέντε (5) χρόνια διατέθηκαν από εθνικά (ΘΗΣΕΑΣ και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΠΕΠ, Ταμείο Συνοχής) 50 εκ.€, τα οποία εκτόξευσαν τον αναπτυξιακό δυναμισμό του νησιού, ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως διεθνής πόλος τουρισμού.
Τα σημαντικότερα έργα του νησιού που πρόσφατα υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται είναι τα παρακάτω:
• Διαμόρφωση χερσαίων χώρων παραπλεύρως του παλαιού λιμένα Μυκόνου
• Β’ φάση Λιμανιού Τούρλου Μυκόνου
• Κατασκευή νηπιαγωγείου Άνω Μεράς Μυκόνου
• Ολοκλήρωση Λυκείου Μυκόνου
• Επέκταση Δημοτικού σχολείου Άνω Μέρας Μυκόνου
• Αναβάθμιση κτιρίου Κέντρου Υγείας Μυκόνου
• Εγκαταστάσεις Βιολογικού Καθαρισμού Δήμου Μυκόνου
• Ύδρευση –Αποχέτευση Τούρλου Μυκόνου
• Ολοκλήρωση εργασιών κτιρίου Μαύρου
• Προμήθεια Αποφρακτικού μηχανήματος και προμήθεια Γερανοφόρου οχήματος αποκομιδής απορριμμάτων κ.α.

Η αναπτυξιακή πορεία της Μυκόνου θα συνεχιστεί από την Κυβέρνηση Καραμανλή μέσω Έργων και Δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και από Εθνικούς Πόρους.

• Ο Γενικός Γραμματέας κατά την παρουσία του στο νησί επισκέφτηκε την Πιλοτική Μονάδα Αεριοποίησης Στερεών Αποβλήτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έργο που χρηματοδοτήθηκε από τις Οριζόντιες Δράσεις του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών με προϋπολογισμό 300.000€ και της οποίας η λειτουργία ξεκίνησε προ διμήνου και συνεχίζεται με επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: