Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Αγωγή Προέδρου Κοινότητας Αντιπάρου κατά εφημερίδων και μελών της μειοψηφίας!

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σύρου

ΑΓΩΓΗ

Βαρβάρας Κων. Φαρούπου συζ. Ευαγ. Mανέτα, Προέδρου Κοινότητας Αντιπάρου, κατοίκου Αντιπάρου

ΚΑΤA
1. Ιωάννη Λεβεντάκη τoυ Eμμανουήλ, κατoίκου Aντιπάρoυ
2. Ελένη Βιάζη συζ. Γ. Αναγvωστόπoυλoυ, κατoίκoυ oμoίως
3. Κων/νoυ Ιωάννη Φαρούπου, κατoίκου ομοίως
4. Νικολάου Ραγκούση – Λαουτάρη, κατοίκου Νάουσας Πάρου (Άγιοι Απόστολοι), ως ιδιοκτήτη, εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας «Φωνή της Πάρου» και
5. Κων/νου Κ. Αργουζή, κατοίκου Παροικίας Πάρου, ως ιδιοκτήτη, εκδότη και διευθυντή της εφημερίδας «Παριανός Τύπος».


Διαvύω την δεύτερη κατά σειρά θητεία μoυ ως Πρόεδρος της Κοινότητας Αντιπάρου, έχοντας εκλεγεί νομίμως κατά τις Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2002 και επίσης του Οκτωβρίου 2006.
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 15-10-20Ο6, αμφισβητηθέν έντονα από τους τρεις πρώτους αντιδίκους κοινοτικούς συμβούλους της μιειoψηφίας, ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών Δικαστηρίων, επεκυρώθη αμετακλήτως με τις υπ’, αριθ. 285/2006, 1/2007 και 150/2007 αποφάσεις του τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου, εκδοθείσες αντιμωλία.

Παρά ταύτα όμως, οι τρεις πρώτοι εναγόμενοι συνεχίζοντες να αμφισβητούν το νόμιμο εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του 2006, προέβησαν στις εξής παράνομες και απαράδεκτες ενέργειές τους σε βάρος μου, επιδεικνύοντας συγχρόνως μια άνευ προηγουμένου περιφρόνηση και αμφισβήτηση των σχετικών δικαστικών αποφάσεων που με δικαίωσαν:

Συγκεκριμένα:
Α. Ο πρώτος εναγόμενος στις 15-12-2008 Ι. Λεβεντάκης προέβη στην Αντίπαρο στην εξής δημόσια υβριστική, προσβλητική και συκοφαντική δήλωσή του εναντίον μου, με πρόθεση να βλάψει την τιμή και την υπόληψή μου: «Μετά τα από την έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Δημοσίας Διοίκησης, που διαπιστώνει 37 παράνομες μεταδημοτεύσεις, εγώ προσωπικά, αλλά και οι σύμβουλοι του συνδυασμού μας, δεν αναγνωρίζουμε τη σημερινή κοινοτική αρχή ως νόμιμη. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα κάνει και κάθε δημοκρατικός πολίτης, από τον οποίον θέλουμε τη συμπαράσταση του για να αποκατασταθεί η δημοκρατική νομιμότητα στην Αντίπαρο. Καλώ τους εκλεγμένους συμβούλους της κ Φαρούπου - Μανέτα να την απομονώσουν και να την εξαναγκάσουν σε παραίτηση για να αποκατασταθεί η δημοκρατία στο νησί, το όποιο δεν έχει περιθώρια να περιμένει και να οπισθοδρομεί. Πρέπει λοιπόν να δείξουν τις δημοκρατικές αξίες τους και αρχές και να απεγκλωβιστούν από την πολιτική της κ. Φαρούπου - Μανέτα για να μπορούν να βλέπουν τους συμπολίτες μας στα μάτια. Καλώ τέλος τον Γ.Γ. της περιφέρειας να πράξει τα δέοντα. Η κ. Φαρούπου - Μανέτα έχει βαλτώσει την ανάπτυξη του νησιού, τώρα βαλτώνει και τους θεσμούς. Η έκτροπη στην Αντίπαρο πρέπει να τελειώσει».
Την δήλωσή του αυτή δημοσίευσε η εφημερίδα «Παριανός Τύπος» της 15-12-2008 (αριθ. φύλλου 97) της οποίας ιδιοκτήτης και εκδότης είναι ο δ’ εναγόμενος Κων. Αργουζής, με σκοπό να με βλάψει σαν άτομο, δημότη και εκλεγμένη Πρόεδρο της Κοινότητας Αντιπάρου και μολονότι γνώριζε ότι τα όσα περιέχονται σ’ αυτήν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
ην ίδια δήλωση επικροτεί και η β’ εναγομένη Ελένη Βιάζη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, εν γνώσει της ότι αυτή είναι για μένα προσβλητική, δυσφημιστική και αναληθής.

Β. Ο τρίτος εναγόμενος, Κων. Φαρούπος ισχυρίσθηκε με δήλωσή του δημοσιευθείσα στις 17-12-2008 στην εφημερίδα «Φωνή της Πάρου» (αριθ. φύλλου 41), της οποίας ιδιοκτήτης, εκδότης και διευθυντής είναι ο δ’ εναγόμενος Νικόλαος Ραγκούσης – Λαουτάρης, ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αντίπαρο ήταν αποτέλεσμα νοθείας του εκλογικού σώματος από τη Βαρβάρα Μανέτα. Οι 37 (τριάντα επτά) παράνομες μεταδημοτεύσεις που διαπίστωσε το αποδεικνύουν περίτρανα. Η Βαρβάρα Μανέτα έχασε στις κάλπες το βράδυ των εκλογών. Το αποτέλεσμα άλλαξε με δικαστική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου… Φυσικά ως εκλεγμένος κοινοτικός σύμβουλος ΑΡΝΟΥΜΑΙ να καθίσω στο ίδιο τραπέζι με αυτή τη δήθεν πρόεδρο, που κατέλυσε τη δημοκρατική νομιμότητα στον τόπο μας καταπατώντας κάθε έννοια ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΗΘΟΥΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ και ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΑΡΝΟΥΜΑΙ να γίνω μέρος μιας παράστασης που γελοιοποιεί τη δημοκρατική νομιμότητα και τη λαϊκή κυριαρχία».

Γ. Στο ίδιο ως άνω υπ’ αριθ. φύλλο 41 της εφημερίδας «Φωνή της Πάρου» της 17-12-2008 (1η σελίδα), δημοσιεύεται αναφορά σε άλλη δήλωση του ίδιου γ’ εναγομένου Κων. Φαρούπου στο «antiparos-blogspot.com» ότι τονίζει ότι αρνείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με αυτή την δήθεν πρόεδρο.

Δ. Επίσης στο ίδιο αυτό υπ’ αριθ. 41 φύλλο της εφημερίδας «Φωνή της Πάρου» της 17-12-2008 γίνεται ετέρα αναφορά σε δηλώσεις του α’ εναγομένου Ι. Λεβεντάκη και της β’ εναγομένης Ελένης Βιάζη ότι δεν με αναγνωρίζουν ως Πρόεδρο.

Ε. Στο ίδιο αυτό υπ’ αριθ. 41 φύλλο της ως άνω εφημερίδας «Φωνή της Πάρου» της 17-12-2008 δημοσιεύεται δήλωση του α’ εναγομένου Γ. Λεβεντάκη που αναφέρει «Μετά το πόρισμα από το Σώμα ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, εγώ προσωπικά, αλλά και οι σύμβουλοί του συνδυασμού μας, δεν αναγνωρίζουμε τη σημερινή Κοινοτάρχη ως νόμιμη. Είμαι σίγουρος, ότι το ίδιο θα πράξει και κάθε δημοκρατικός πολίτης από τον οποίο θέλουμε τη συμπαράστασή του για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στην Αντίπαρο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καλώ τους εκλεγμένους συμβούλους της κ. Μανέτα να την απομονώσουν και να την εξαναγκάσουν σε παραίτηση, για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στο νησί, το οποίο δεν έχει περιθώρια να περιμένει και να οπισθοδρομεί. Πρέπει λοιπόν να δείξουν τις δημοκρατικές αξίες και αρχές τους και να απεγκλωβιστούν από την πολιτική της κ. Μανέτα για να μπορούν να ξαναβλέπουν τους συμπολίτες τους στα μάτια. Η κ. Μανέτα έχει βαλτώσει την ανάπτυξη του νησιού, τώρα καταστρατηγεί τους θεσμούς. Η εκτροπή στην Αντίπαρο πρέπει να τελειώσει».

ΣΤ. Η εφημερίδας «Φωνή της Πάρου» εκδιδόμενη και διευθυνόμενη από τον δ’ εναγόμενο Ν. Ραγκούση – Λαουτάρη, εκτός των πιο πάνω αναφερόμενων δημοσιευμάτων της, στην α’ σελίδα του υπ’ αριθ. φύλλου 40 της 10-12-2008, δημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Κάλπικο το αποτέλεσμα στην Αντίπαρο» και στην αρχή του ίδιου άρθρου αναφέρει επί λέξει «Κάλπικο το εκλογικό αποτέλεσμα των κοινοτικών εκλογών στην Αντίπαρο, καθώς όπως διαπιστώνουν οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στηρίχτηκε σε 37 παράνομες μεταδημοτεύσεις που οργάνωσε η «Πρόεδρος»κ. Βαρβάρα Φαρούπου - Μανέτα. Σοβαρές πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες απορρέουν από το πόρισμα των επιθεωρητών, για την κ. Μανέτα, ενώ τίθεται σε αμφισβήτηση η νομιμότητα του παρόντος κοινοτικού συμβουλίου». Στο εν λόγω δημοσίευμα προχώρησε η εφημερίδα μολονότι το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης δεν αναφέρει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στηρίχθηκε σε 37 παράνομες μεταδημοτεύσεις. Είναι γνωστό δε σε όλους ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι νόμιμο και έγκυρο, και όχι «κάλπικο», επικυρωθέν μάλιστα αμετάκλητα από τις προαναφερόμενες αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου. Η εφημερίδα εδημοσίευσε το άρθρο της αυτό με τον πιο πάνω τίτλο εν γνώσει του ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και με αποκλειστικό σκοπό να με μειώσει και να με εκθέσει στην Αντίπαρο όπου έχω εκλεγεί Πρόεδρος της Κοινότητας.

Επειδή όλες οι πιο πάνω δηλώσεις των τριών πρώτων εναγομένων αφενός δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και αφετέρου προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψή μου, έγιναν δε εν γνώσει της αναληθείας τους και με αποκλειστικό σκοπό να με εκθέσουν στην κοινωνία της Αντιπάρου, που με εξέλεξε ως Πρόεδρο της Κοινότητας και συγχρόνως να με θίξουν και να μειώσουν την προσωπικότητά μου ως ατόμου, δημότη της Αντιπάρου και εκλεγμένης Προέδρου της Κοινότητας Αντιπάρου.

Επειδή τις πιο πάνω δηλώσεις δημοσίευσαν στις εφημερίδες που εκδίδουν οι δ’ και ε’ εναγόμενοι όπως λεπτομερώς εκτίθεται, εν γνώσει τους ότι αυτές αφενός δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και αφετέρου ότι έγιναν με σκοπό να με πλήξουν και να με εκθέσουν στην κοινωνία της Αντιπάρου, θίγοντας συγχρόνως με τα δημοσιεύματά τους αυτά και μειώνοντας την προσωπικότητά μου ως ατόμου, δημότη και εκλεγμένης Προέδρου της Αντιπάρου.
Είναι δε γνωστό σε όλους τους εναγομένους ότι με την υπ’ αριθ. 577/Α/2008 Έκθεση Επιθεώρησης - Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης κρίθηκε ως προς τις 37 μεταδημοτεύσεις, ότι «τα στοιχεία των φακέλων των οικογενειακών μερίδων που ελέγχθηκαν ήταν ατελή και οι βεβαιώσεις που χορηγήθηκαν βεβαίωναν το γεγονός ότι οι μεταδημοτεύσαντες ήταν μόνιμοι κάτοικοι της Κοινότητας Αντιπάρου, χωρίς να αναφέρουν περαιτέρω ότι είχαν συμπληρώσει διετή μόνιμη και πραγματική εγκατάσταση, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια μεταδημοτεύσεων». Τούτο βεβαίως δεν σημαίνει ότι οι μεταδημοτεύσεις ήταν παράνομες αλλά απλώς ότι τα ελεγχθέντα στοιχεία ήσαν ελλιπή, χωρίς φυσικά να προδικάζεται ότι εάν συμπληρωθούν οι ατέλειες θα αποδεικνύεται ότι οι μεταδημοτεύσεις έγινα παρανόμως. Επίσης γνώριζαν οι εναγόμενοι ότι ουδέποτε εκκλήθηκα από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης να παράσχω εξηγήσεις, στερηθείσα έτσι το συνταγματικό μου δικαίωμα της προηγούμενης ακροάσεως.

Εξάλλου, όπως επίσης καλά γνωρίζουν οι εναγόμενοι, η επιβληθείσα σε μένα πειθαρχική ποινή της προσωρινής αργίας ενός (1) μηνός μου επεβλήθη όχι διότι οι εν λόγω μεταδημοτεύσεις ήσαν παράνομες, αφού δεν απεδείχθη κάτι τέτοιο, αλλά διότι δεν έδωσα στην δημοσιότητα λεπτομερή στοιχεία για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Εξάλλου είναι φανερό ότι ακόμα κι αν εθεωρούντο παράνομες οι εν λόγω μεταδημοτεύσεις τούτο δεν σημαίνει φυσικά ότι αλλοιώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα με το οποίο εξελέγην Πρόεδρος της Κοινότητας, όπως οι αντίδικοι ψευδώς ισχυρίστηκαν δημοσίως, αφού λόγω της μυστικότητας της ψηφοφορίας δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τί ψήφισε ένας έκαστος εκ των πολιτών που μεταδημότευσαν ώστε να γνωρίζουμε πόσες ψήφους εξ αυτών ακριβώς έλαβε η σημερινή πλειοψηφία και πόσες η μειοψηφία.

Παρά ταύτα όμως οι μεν πρώτοι τρεις εναγόμενοι προέβησαν στις πιο πάνω δηλώσεις τους προκειμένου να με πλήξουν και εν γνώσει τους ότι αυτές είναι αφ’ ενός υβριστικές, προσβλητικές και μειωτικές για μένα ως ατόμου, δημότη και εκλεγμένης Προέδρου της Κοινότητας Αντιπάρου, ενώ οι υπόλοιποι δύο εκδότες των ως άνω εφημερίδων δημοσίευσαν αυτές με την ίδια ως άνω γνώση και με τον ίδιο σε βάρος μου παράνομο σκοπό. Οι εν λόγω δημοσιεύσεις εκφεύγουν από την εκπλήρωση του δημοσιογραφικού καθήκοντος της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, αφού τα όσα εδημοσιέυσαν τα εδημοσίευσαν γνωρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και έχοντας σαν αποκλειστικό σκοπό να με πλήξουν.

Επειδή όλα τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα στα εν λόγω φύλλα των πιο πάνω εφημερίδων των δ’ και ε’ εναγομένων αποτελούν ανεξάρτητη και αυτοτελή, παράνομη και υπαίτια προσβολή, έκαστο δημοσίευμα, της προσωπικότητάς μου, την οποία προκάλεσαν και επέφεραν υπαίτια και παράνομα ούτοι εις βάρος μου, αφού αυτά με πλήττουν και με εκθέτουν ανεπανόρθωτα στην μικρή κοινωνία της Αντιπάρου, της οποίας αποτελώ μέλος, τόσο σαν άνθρωπο όσο και σαν δημότη, αλλά και επίσης και κυρίως σαν εκλεγμένη πρόεδρο της Κοινότητας.

Με τα αλλεπάλληλα αυτά δημοσιεύματα, έστω κι αν αποτελούν ορισμένα εξ αυτών αναδημοσίευση δηλώσεων των τριών πρώτων εναγομένων (δεν παύουν όμως να αποτελούν διάδοση και να είναι παράνομα κατ’ άρθεα 362 ΠΚ και 932 ΑΚ), τίθενται υπό αμφισβήτηση η ηθική και κοινωνική αξία μου, διότι δημιουργούν εξαιρετικά κακές αλλά και αβάσιμες εις βάρος μου εντυπώσεις στους αναγνώστες κατοίκους της Αντιπάρου, αλλά και της Πάρου οι οποίοι διαβάζουν τις εφημερίδες των αντιδίκων.

Επειδή υπέστην εξ αιτίας αυτών των αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων, μεγάλη ηθική βλάβη (αρθρ. 59 ΑΚ.), δικαιούμαι χρηματικής ικανοποίησης σύμφωνα με τον Νόμο, άρθρο Ν. 1178/81, όπως αντικαταστάθηκε δια του Ν. 2243/94, που ανέρχεται σε διακόσιες χιλιάδες τριάντα ευρώ (200.030) από τις οποίες ποσό διακοσίων χιλιάδων (200.000) πρέπει να υποχρεωθούν να μου καταβάλουν εις ολόκληρο οι εναγόμενοι και παραδοχήν της παρούσης αγωγής μου και ποσό τριάντα (30) ευρώ, επιφυλάσσομαι να ζητήσω ως πολιτικώς ενάγουσα στην ποινική δίκη μου εναντίον τους για συκοφαντική δυσφήμιση κ.λπ.

Επίσης δικαιούμαι να αξιώσω την δημοσίευση στις εφημερίδες των δ’ και ε’ αντιδίκων περιλήψεως της αποφάσεως που θα εκδοθεί, κατ’ άρθρο 1 παρ. 6 του Ν. 117/81, όπως αντικατεστάθη δια του Ν. 2243/94, με περιεχόμενο την αποκατάσταση της τρωθείσης τιμής και υπόληψής μου και της προσβολής της προσωπικότητός μου.

Επειδή επιφυλάσσομαι παντός ετέρου νομίμου δικαιώματός μου κατά των αντιδικιών.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΖΗΤΩ
Να γίνει δεκτή η αγωγή μου. Να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να μου καταβάλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ, νομίμως εντόκως από της κοινοποιήσεως της παρούσης μέχρις εξοφλήσεως. Να υποχρεωθούν οι δ’ και ε’ εναγόμενοι να δημοσιεύσουν περίληψη της εκδοθησομένης καταψηφιστικής απόφασης, στην πρώτη έκδοση της εφημερίδας τους με απειλή χρηματικής ποινής κατ’ άρθρο 1 παρ. 6 του Ν. 117/81, όπως αυτό αντικαταστάθηκε δια του Ν. 2243/94. Να κηρυχθεί προσωρινώς εκτελεστή η εκδοθησόμενη απόφαση. Να παγγελθεί προσωπική κράτηση έξι (6) μηνών κατά των εναγομένων, ως μέσον αναγκαστικής εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί και Να καταδικασθούν οι εναγόμενοι στην δικ. δαπάνη μου.

Πάρος 10-3-2009

Ο πληρεξ. Δικηγόρος
Αλέξανδρος Τριτσιμπίδας
Δικηγόρος
Παροικία - Πάρος 84400



Δεν υπάρχουν σχόλια: