Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ρόδος, 1 Ιουνίου 2009
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

● Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Υπουργού Εσωτερικών Καθηγητή κ. Παυλόπουλου στις 29 και 30 Μαΐου αντίστοιχα στη Σύρο και συνάντησή τους με το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο.


● Την Παρασκευή 29 Μαΐου 2009, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, στα γραφεία της Περιφέρειας στη Σύρο.
Στη Συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε από κοινού στα γραφεία της Περιφέρειας, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος αναφέρθηκε σε μια σειρά ολοκληρωμένων έργων και δράσεων στον τομέα της υγείας, που υλοποιήθηκαν στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου με πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου 2000- 2006.
Μερικά από τα σημαντικά έργα που αναβάθμισαν τον τομέα της υγείας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία Κύθνου, Αμοργού, Σερίφου, Μεγίστης, Λειψών, Αστυπάλαιας, Λινδίων, Θηρασιάς και Κορθίου Άνδρου, το Νοσοκομείο- Κέντρο Υγείας Νάξου, οι βελτιώσεις- επεκτάσεις των Κέντρων Υγείας Τήνου, Θήρας και Μυκόνου, η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις νοσηλευτικές μονάδες του Νομού Δωδεκανήσου, καθώς, επίσης και η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεϊατρικής- τηλεματικής στις μονάδες των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, «Στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτήθηκαν από αυτό δέκα οκτώ (18) έργα του τομέα υγείας, συνολικού προϋπολογισμού είκοσι εκατομμυρίων ευρώ (20.000.000€). Από αυτά, τα δεκαπέντε έχουν ολοκληρωθεί και τα υπόλοιπα τρία υλοποιούνται και σύντομα θα ολοκληρωθούν, προκειμένου να παραδοθούν στους κατοίκους των νησιών μας.
Σε ό, τι αφορά την επόμενη προγραμματική περίοδο, καθώς αυτή που διανύουμε λήγει στις 30 Ιουνίου 2009, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 προβλέπεται να διατεθούν για τον τομέα της Υγείας πόροι, ύψους τριάντα εκατομμυρίων ευρώ (30.000.000€). Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει δημοσιοποιήσει ήδη από τις 14-04-2009 πρόσκληση για υποβολή προτάσεων προς έγκριση προϋπολογισμού επτά εκατομμυρίων διακοσίων χιλιάδων ευρώ (7.200.000€), η οποία αφορά πράξεις υποδομών και εξοπλισμού.
Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας κυρίως με δράσεις βελτίωσης του εξοπλισμού και συμπλήρωσης των κτιριακών υποδομών.»
Αμέσως μετά, το λόγο έλαβε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας στο χώρο της Υγείας σε ό,τι αφορά τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, στον πρωτόγνωρο αριθμό έργων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, στις υποδομές υγείας αλλά και στη σταδιακή επίλυση του μεγάλου προβλήματος υποστελέχωσης που επί δεκαετίες ταλάνιζε το χώρο της υγείας στα νησιά της Περιφέρειας.
Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε, επίσης, για την επικείμενη αγορά τεσσάρων (4) ταχύπλοων ασθενοφόρων θαλάσσης, εκ των οποίων τα τρία (3) θα διατεθούν στα νησιά της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου επιλύοντας ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα των κατοίκων των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Τέλος, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε επίσημα την απόφασή του για την κατασκευή νέου σύγχρονου Γενικού Νοσοκομείου στη Σύρο και την Πάρο, τα οποία έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πολύ σύντομα θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

● Το Σάββατο 30 Μαΐου, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος υποδέχτηκε στο νησί της Σύρου τον Υπουργό Εσωτερικών Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και ο Υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκαν στα γραφεία της Περιφέρειας στη Σύρο, όπου συνομίλησαν σχετικά με την πορεία των έργων στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και εν συνεχεία προέβησαν στην παραχώρηση Συνέντευξης Τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο κ. Κόκκινος και ο κ. Παυλόπουλος επισκέφθηκαν το ΧΥΤΑ της Σύρου, έργο συγχρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Συνοχής, συνολικού προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ (4.500.000€), το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το μήνα Αύγουστο.
Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν επίσκεψη στις Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου «ΝΕΩΡΙΟΝ Α.Ε.», οι οποίες στηρίχτηκαν με επιδοτήσεις πλοίων από το Πολεμικό Ναυτικό και το Υπουργείο Εσωτερικών, και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, όπου επιθεώρησαν τα τρία πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία προμηθεύτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία με χρηματικούς πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου 2000- 2006.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Υπουργός Εσωτερικών παρευρέθη στην παρουσίαση της τελευταίας έκδοσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Το λουκούμι της Σύρου», μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου και περιελάμβανε και τη συνολική παρουσίαση των βιβλίων, που έχει εκδόσει η Περιφέρεια στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής των νησιών.
Τέτοιες εκδόσεις είναι τα φωτογραφικά λευκώματα «Κυκλάδες και Δωδεκάνησα», «Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, οι μικροί παράδεισοι του Αιγαίου Πελάγους» και «Δωδεκάνησα, τα μαργαριτάρια της Δωδεκανήσου», ο «Οδηγός εναλλακτικού τουρισμού, Νότιο Αιγαίο» τόσο σε ελληνική όσο και αγγλική έκδοση, το βιβλίο «Παραδοσιακές γεύσεις του Αιγαίου», που περιλαμβάνει τη γαστρονομική ιστορία και παράδοση των νησιών του Αιγαίου, η «Γευσιπλοϊα» με παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, οι «Σφουγγαράδες της Καλύμνου», το φυλλάδιο «Μουσεία και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς (UNESCO) στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» και τα ενημερωτικά φυλλάδια τουριστικής προβολής «Κυκλάδες και Δωδεκάνησα» και «Dream Islands, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα».
Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στο βιβλίο «Το λουκούμι της Σύρου», δήλωσε: «Αξίζει τον κόπο να διαβάσει κανείς αυτό το βιβλίο, που αποπνέει το μοναδικό άρωμα του λουκουμιού και αξίζουν συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που είχε την πρωτοβουλία να γραφτεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο μέρος της ιστορίας της Σύρου»
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται σε μία προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με σκοπό την τουριστική προβολή των νησιών μέσω πόρων από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου. Προχωρήσαμε στη στήριξη και προβολή των νησιών και των προϊόντων τους με παρουσία σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πόσο μάλλον φέτος που είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό λόγω της οικονομικής κρίσης.
Συγκεκριμένα για το «Λουκούμι της Σύρου», που αποτελεί ένα προϊόν πολυδιαφημισμένο και απόλυτα ταυτισμένο με το νησί της Σύρου, προχωρήσαμε σε λεπτομερή μελέτη και έρευνα, προκειμένου να φτιαχτεί αυτό το ιδιαίτερο έντυπο»
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έκανε ειδική αναφορά στην κ. Κωνσταντίνα Συκουτρή, η συμβολή της οποίας στην ολοκλήρωση του βιβλίου ήταν καθοριστική, καθώς πρόσφερε πολύτιμο υλικό για τη συγγραφή του. Η κ. Συκουτρή παρέλαβε τιμητική πλακέτα από τον Υπουργό Εσωτερικών για τη συνεισφορά της σε αυτή την έκδοση.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και ο Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκαν το νεοκλασσικό αρχοντικό Πρασσακάκη, το οποίο με χρηματικούς πόρους του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου ύψους ενός εκατομμυτίου επτακοσίων χιλιάδων ευρώ (1.700.000€) μετετράπη σε κέντρο προβολής παραδοσιακών προϊόντων.
Η παρουσία του κ. Παυλόπουλου στη Σύρο ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 73ης Επετείου από την εύρεση της Εικόνας του Αγίου Δημητρίου. Επίσης, εγκαινίασε το Ναό του Αγίου Δημητρίου, στον οποίο πραγματοποιήθηκε εσωτερική ανακαίνιση με χρηματικούς πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: