Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Ερώτηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τα λιμάνια

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ,

ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ:
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Π.Ε.Ν.

Η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, έδωσε και φέτος στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία γίνεται αναλυτική καταγραφή των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα στα λιμάνια της χώρας.
Η έρευνα και καταγραφή αφορά στα εξής 64 λιμάνια της χώρας: Αίγινα, Μέθανα, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Νεάπολη, Κύθηρα, Αντικύθηρα, Γύθειο, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Μήλος, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ίος, Θηρασία, Θήρα, Ανάφη, Νάξος, Πάρος, Σύρος, Κέα, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Αμοργός, Δονούσα, Ραφήνα, Καβάλα, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος-Βαθύ-Καρλόβασι, Ικαρία-Άγιος Κήρυκος-Εύδηλος, Φούρνοι, Αστυπάλαια, Ρόδος, Κως, Πάτμος, Λέρος, Κάλυμνος, Χανιά-Σούδα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Σαμοθράκη, Ψαρά, Βόλος, Σκιάθος, Σκόπελος, Γλώσσα, Αλόνησος, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Πειραιάς, Κάσος, Κάρπαθος, Διαφάνι, Σητεία, Αλεξανδρούπολη.

Αν και η ΠΕΠΕΝ καταθέτει κάθε χρόνο αυτήν την έκθεση, δυστυχώς αμελητέα είναι αυτά που έχουν γίνει προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες.
Οι ανάγκες που υπάρχουν είναι σαφώς πολύ περισσότερες από τα εν εξελίξει έργα. Δεδομένου δε ότι τα μεγάλα έργα υποδομής είναι μη ανταποδοτικά και δε προσφέρονται για ιδιωτική χρηματοδότηση, οι πόροι πρέπει να αναζητηθούν από το πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων και από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.
Είναι αδιαμφισβήτητα εύλογο και δίκαιο το αίτημα της ΠΕΠΕΝ, να αποδοθεί το μερίδιο που αναλογεί στην ακτοπλοΐα, σε σχέση με τα υπόλοιπα συγκοινωνιακά μέσα, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομους κ.λπ.
Η τόσο σημαντική και λεπτομερής καταγραφή της έκθεσης, αφορά σε έργα υποδομής που αφορούν στην ασφάλεια και την υγιεινή: Δημιουργία επαρκέστερων χερσαίων χώρων και αιθουσών αναμονής επιβατών και WC, καθαρισμός εισόδων λιμανιών από υπάρχοντες υφάλους, εκβαθύνσεις, επέκταση προβλητών, φωτοσήμανση υφάλων και βραχονησίδων, αύξηση φωτοβολίας λιμενοβραχιόνων κ.λπ.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά, μέσα από την έκθεση, τις παρατηρήσεις για το Λιμάνι της Ραφήνας, το δεύτερο της Ελλάδας σε κίνηση επιβατών και οχημάτων: «Δεν προστατεύεται από λιμενοβραχίονα, έχει περιορισμένο βύθισμα στο μεγαλύτερο μέρος της λιμενολεκάνης και λανθασμένο προσανατολισμό στους προβλήτες. Δεν έχει ούτε μια ολόκληρη θέση (L) πρυμνοπλαγιοδέτησης. Οι προσκρουστήρες, όπου υπάρχουν, είναι ελαστικά αυτοκινήτων. Ο φωτισμός είναι ελλειπής και η φωτοσήμανση ανύπαρκτη. Ο χερσαίος χώρος δεν εξυπηρετεί τον όγκο των αυτοκινήτων κατά τις μέρες αιχμής. Δεν υπάρχει αίθουσα αναμονής για τους επιβάτες και οι χώροι υγιεινής είναι απαράδεκτοι».
Εν όψει δε της θερινής περιόδου, όπου προβλέπονται ισχυροί άνεμοι, αξίζει να σημειωθεί ότι τα μισά λιμάνια της χώρας δεν πληρούν τις προδιαγραφές για την προσάραξη πλοίων σε περίπτωση ανέμων πάνω από 7 μποφόρ!
Κατανοώντας την ανησυχία των Ελλήνων Ναυτικών και εκτιμώντας την εμπεριστατωμένη και λεπτομερή δουλειά τους μέσα από τη δημοσιοποιημένη έκθεση της ΠΕΠΕΝ,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Έχετε προχωρήσει στα απαραίτητα έργα υποδομών και ποια είναι αυτά, για την ασφαλή και υγιεινή λειτουργία των λιμανιών, και μάλιστα σε μια χώρα που η ναυτιλία και ο τουρισμός έχουν πρωτεύοντα ρόλο;
2. Θα λάβετε υπόψη σας τη δημοσιοποιημένη έκθεση της ΠΕΠΕΝ, όπου υπάρχει πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ελλείψεων σε όλη τη χώρα;
3. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση, τόσο από κοινοτικά κονδύλια, όσο και από δημόσιες επενδύσεις, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής στα λιμάνια της χώρας μας;

Αθήνα 23-6-2009

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Περικλής Κοροβέσης
Βουλευτής Α΄ Αθήνας

Θοδωρής Δρίτσας
Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών

Δεν υπάρχουν σχόλια: