Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

"Εσωπαραταξιακές διαφοροποιήσεις"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συν-Κυκλαδικής Πρωτοβουλίας

(Νομαρχιακό συμβούλιο στη Σίφνο 23-5-09:
σημαντικές εσωπαραταξιακές διαφοροποιήσεις)

Στην εισαγωγική του ομιλία ο εκπρόσωπος μας Νίκος Συρμαλένιος, αφού ευχαρίστησε το Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για τη φιλοξενία τους, τόνισε τη χαρά του γιατί βρίσκεται στο νησί που εδώ και πολλά χρόνια έχει δημιουργήσει ιδιαίτερους δεσμούς, αλλά διερωτήθηκε πως στην ημερήσια διάταξη δεν συμπεριλαμβάνεται κανένα θέμα της Σίφνου, εκτός από την έγκριση ενοικίασης αιθουσών για το Γυμνάσιο - Λύκειο. Επίσης τόνισε την αναγκαιότητα ευρύτερης ενημέρωσης των τοπικών φορέων στα νησιά που συνεδριάζει το νομαρχιακό συμβούλιο, έτσι ώστε η τοπική κοινωνία να συμμετέχει πιο ενεργά και να συνδιαμορφώνει λύσεις στα τοπικά προβλήματα. Τέλος επισήμανε ότι, πέραν της τοποθέτησης του Δημάρχου, θα έπρεπε να τεθούν τα θέματα της ακτοπλοϊας, του βιολογικού καθαρισμού, του ΧΥΤΥ, του λιμένα Καμαρών.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος μας τοποθετήθηκε στα παρακάτω θέματα:
α) Σχετικά με την τροποποίηση του ΠΔΕ 2009, επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι, δεν υπήρξε και πάλι έγκαιρη ενημέρωση για τις προτεινόμενες αλλαγές και καταψήφισε την πρόταση για εγκτάσταση προκάτ αίθουσας στο 4ο Δημοτικό της Ερμούπολης.
β) Στο θέμα της τουριστικής προβολής των Κυκλάδων, αφού συμφώνησε με την πρόταση για καθιέρωση κάθε Μάϊο της διοργάνωσης της Έκθεσης στο Μετρό (Σύνταγμα), που κρίθηκε απόλυτα πετυχημένη, έθεσε δύο θέματα: 1) την επιδίωξη διοργάνωσης της τουριστικής προβολής απο κοινού τόσο με την Περιφέρεια, όσο και με τους Δήμους (σπαταλώνται τεράστια ποσά με τις χωριστές καμπάνιες) και 2) τη στοχευμένη προβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (κατάδυση, πολιτιστικές διαδρομές κλπ.) με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
γ) Συμφώνησε απόλυτα με την ομόφωνη απόφαση του επαρχιακού και δημοτικού συμβουλίου της Μήλου για τη χορήγηση άδειας κατστήματος σούπερ-μάρκετ 387τ.μ. στη θέση “Δύο Σπηλιές” στη Μήλο
δ) Εισηγήθηκε την έκφραση της συμπαράστασης μας στους αγώνες του Εργατικού Κέντρου της Μήλου, που από τον περασμένο Απρίλιο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις υπερασπίζοντας τις θέσεις απασχόλησης και τις εργασιακές τους συνθήκες. Τόνισε ότι τη στιγμή αυτή οφείλουμε την απόλυτη συμπαράσταση στους εργαζόμενους της Μήλου, διότι οι επιχειρήσεις, αξιοποιόντας αντεργατικές διατάξεις νόμων του 1998 και του 2000 (διακυβέρνηση Σημίτη), επιδιώκουν μονομερώς να προχωρήσουν σε μέτρα διευθέτησης του χρόνου εργασίας και σε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης αποκλειστικά στους εργαζόμενους. Πρότεινε επίσης, τη συγκρότηση επιτροπής διαχειριστικού ελέγχου αποτελούμενη από τα ενδιαφερόμενα μέρη και εμπειρογνώμονες, καθώς και την κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των τελευταίων χρόνων.
Μετά από έντονη συζήτηση αποφασίστηκε η έγκριση ψηφίσματος συμπαράστασης στους εργαζόμενους καθώς και η απαίτηση για άρση των αντεργαρτικών διατάξεων, απορρίφθηκε όμως η πρόταση μας για διαχειριστικό έλεγχο.
ε) Εισηγήθηκε επίσης το θέμα “παραχώρηση μέσω των ΟΤΑ των ακτών σε ιδιώτες”, όπου, αφού ανέλυσε τις καταργούμενες προϋποθέσεις του προηγούμενου νόμου 2971/2001, ζήτησε την καταδίκη της συγκεκριμένης ΚΥΑ (υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας 15-4-09), με βάση την οποία παραχωρούνται οι παραλίες, ο αιγιαλός και οι ακτές μέσω των ΟΤΑ σε ιδιώτες, με αντάλλαγμα την καταβολή του 20% στο κράτος. Τόνισε ότι η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι της κατάργησης του τέλους παρεπιδημούντων (2%), επιδιώκει την αντικατάσταση των χαμένων πόρων με την είσπραξη από τους ΟΤΑ των εσόδων εκμίσθωσης των παραλιών, αδιαφορώντας τόσο για την περιβαλλοντική υποβάθμιση, όσο και για τον κίνδυνο κατάργησης της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες. Επεσήμανε τέλος ότι, οι ΟΤΑ δεν μπορεί από θεσμοί δημοσίου συμφέροντος να μετατρέπονται σε κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η καταδίκη της ΚΥΑ και ζητάται η απόσυρση της.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι και στα δύο θέματα που εισηγήθηκε ο εκπρόσωπος μας (συμπαράσταση προς το Εργατικό Κέντρο της Μήλου, παραχώρηση των αιγιαλών και παραλιών στους ιδιώτες), παρουσιάστηκαν έντονες αναταράξεις τόσο στην παράταξη της πλειοψηφίας, όσο και της μείζονος μειοψηφίας, με αποτέλεσμα αυτό να εκφραστεί και στη εσωπαραταξιακή διαφοροποίηση τους στις ψηφοφορίες.

Τέλος, σχετικά με τα εκτός ημερήσιας και ειδικότερα με τα προτεινόμενα θέματα από το Σύλλογο των υπαλλήλων της Ν.Α. (ανάμεσα τους και το θέμα της Σ. Θεολογίτου), μετά από την επιμονή του Νομάρχη για παραπομπή του στην επόμενη συνεδρίαση, ζητήσαμε να τεθούν τουλάχιστον επιγραμματικά ως τίτλοι από την παριστάμενη αντιπροσωπεία του Συλλόγου.

24-6-09 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: