Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009

Επιστολή Νομάρχη σε Αβραμόπουλο για τη Γρίπη Α-Η1Ν1

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗ


Ταχ. Δ/νση: Ερμούπολη
Ταχ. Κώδικας:84100
Τηλέφωνο: 2281083000
FAX: 2281082376
E-mail: nomacycl@otenet.gr
Ερμούπολη, 22-7-2009
Α.Π.: 3150

ΠΡΟΣ:
Τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

ΚΟΙΝ:
1) Πρόεδρο και μέλη Δ.Σ. της ΕΝΑΕ
2) Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου
3) Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου

ΘΕΜΑ: Γρίπη Α-Η1Ν1.

Κε Υπουργέ,
Παρακολουθώντας τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων και γνωρίζοντας ότι ο Νομός των Κυκλάδων αποτελεί περιοχή υψηλού κινδύνου λόγω τουρισμού, αισθανόμαστε ότι αναμένουμε επίθεση από τη νόσο, την οποία όμως θα κληθούμε να την αντιμετωπίσουμε αυτοσχεδιάζοντας χωρίς μέσα, χωρίς προσωπικό, χωρίς σοβαρό σχεδιασμό.
1) Πως θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο να πηγαίνουν δεκάδες ή και εκατοντάδες παιδιά στα Αγροτικά Ιατρεία με τον έναν αγροτικό Ιατρό, που σε κάποια από αυτά πιθανόν να μην υπάρχει σε μόνιμη βάση;
2) Πως θα προχωρήσουμε σε εμβολιασμό των παιδιών στα σχολεία όταν στη ΝΑ δεν υπάρχει σχολίατρος ούτε άλλος ιατρός που να υπηρετεί στην ΝΑ Κυκλάδων;
3) Ποια μπορεί να είναι η συμμετοχή μας; Η βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε; Ακόμη και σε συνεργασία με άλλους φορείς μέσα από ένα ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο για τις ΝΑ στο τομέα της Υγείας και όταν στην έδρα της ΝΑ υπηρετούν μόνο 2 υπάλληλοι ΤΕ Επισκεπτριών Υγείας ενώ στα επτά Επαρχεία κανένας!

Το Υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι την ευθύνη για τα σχολεία έχει το Υπουργείο Παιδείας, ενώ ο Υπουργός Παιδείας μεταθέτει, με δηλώσεις του, το πρόβλημα των σχολικών μονάδων σε σχέση με το θέμα της νέας γρίπης ότι θα αντιμετωπισθεί από τις ΝΑ.
Αυτά όλα όταν, σε ότι αφορά τον Νομό μας, υπάρχει η δραματική υποστελέχωση των Υπηρεσιών που περιέγραψα παραπάνω, και όταν η μέχρι τώρα η εμπλοκή μας στην εκπαίδευση είναι να κατασκευάζουμε και να επισκευάζουμε σχολεία και να πληρώνουμε την δαπάνη για την μεταφορά μαθητών.
Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχουμε αποδείξει ότι αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα όλα τα θέματα.
Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα!
Δεν είμεθα όμως διατεθειμένοι να επωμισθούμε εμείς τις παραλήψεις και τις αδυναμίες του Κεντρικού Κράτους το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει εγκρίνει καμία πρόσληψη για στελέχωση της ΝΑ, ούτε έχει επιχορηγήσει τα ΠΣΕΑ με οποιοδήποτε ποσό για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.
Πως θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες δαπάνες προκύψουν;

κε Υπουργέ,
Τα ελάχιστα που πρέπει να επιδιώξετε να εξασφαλιστούν από το Υπουργείο Οικονομικών για το Νομό μας είναι:
1) Να διοριστούν περισσότεροι Αγροτικοί Ιατροί και να παραταθεί η θητεία αυτών που υπηρετούν ήδη, ώστε μέχρι το καλοκαίρι του 2010 να είναι καλυμμένα όλα τα Αγροτικά Ιατρεία του Νομού.
2) Να εγκριθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες η πρόσληψη (20) είκοσι Νοσηλευτών-τριών ή Επισκεπτριών Υγείας για ένα έτος έτσι ώστε να στελεχωθούν τα Κέντρα Εμβολιασμού που στο Νομό μας λόγω της νησιωτικής ιδιομορφίας θα ξεπερνούν τα (30) τριάντα.
3) Να υπάρξει επιχορήγηση στην ΝΑ Κυκλάδων για αυτό το σκοπό της τάξης των 100.000 ευρώ τουλάχιστον για την αντιμετώπιση των όποιων δαπανών προκύψουν.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΪΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: